Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Βασικός μέτοχος και απόλυτο αφεντικό της εθνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης, Μάχα Βατζιλαρονγκόρν, που έχει υποσχεθεί να στείλει εμβόλια και σε άλλες οκτώ χώρες της περιοχής, μεταξύ αυτών Φιλιππίνες, Ινδονησία, Μαλαισία. Πρώτα όμως θα χρειαστεί να φροντίσει για τη δική του, που έχει μείνει επικίνδυνα πίσω στους εμβολιασμούς (μόλις το 4% του πληθυσμού είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση ως τις 5 Ιουνίου) και απειλείται από την επέλαση του νέου κύματος. Η βασιλική φαρμακοβιομηχανία παράγει μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca και ο πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν- Οτσα διαβεβαίωσε ότι θα φτάσει σε όλο τον πληθυσμό.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Στόχος της (στρατιωτικής, για να μην το ξεχνάμε) κυβέρνησης της Ταϊλάνδης είναι να έχει εμβολιαστεί το 70% των πολιτών ως το τέλος του χρόνου. Αυτό φαντάζει ουτοπικό, αλλά κρίνεται απολύτως απαραίτητο από τη στιγμή που τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν από 29.000 τον Απρίλιο σε 180.000 τον Ιούνιο.
Ο έγκριτος Ταϊλανδός λοιμωξιολόγος, δρ Τανούκ Απισαρνθαναράκ, προέβλεψε ότι ο στόχος των 50 εκατομμυρίων εμβολιασμών δεν θα επιτευχθεί προτού περάσουν 18 μήνες. Οι μαζικοί εμβολιασμοί στην Ταϊλάνδη ξεκίνησαν πρακτικά τη Δευτέρα, οπότε άνοιξαν περίπου 1.000 κέντρα, τα οποία κάνουν αγώνα δρόμου για να ανταποκριθούν σε εκατοντάδες χιλιάδες καθυστερημένα ραντεβού.
Διακρίνοντας από νωρίς το πρόβλημα, η μικρότερη αδελφή του βασιλιά, πριγκίπισσα Τσουλαμπχόρν, έδωσε στο τέλος Μαΐου εντολή να γίνουν εκτάκτως εισαγωγές ξένων εμβολίων, όπως του κινέζικου Sinovac, που έφτασε πράγματι σε κάποιες ποσότητες. Η κυβέρνηση όμως -δηλαδή ο αδελφός της- αγνόησε ουσιαστικά την πρωτοβουλία της και συνέχισε το χαβά του, όπως κάνουν οι βασιλιάδες στο Σιάμ εδώ κι εκατοντάδες χρόνια.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr