Από το μεταναστευτικό και την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέχρι τον κορονοϊό και τώρα με την εισβολή στην Ουκρανία και την έκρηξη τιμών, η κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει να διαχειρίζεται έκτακτες καταστάσεις, που απαιτούν αποφάσεις και «πατέντες» οι οποίες εφαρμόζονται επί του πεδίου.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της Marc για τον ΑΝΤ1 και της Metron Analysis για το Mega έδειξαν μία πτώση των δυνάμεων της Νέας Δημοκρατίας κατά 1,5%-1,7%, χωρίς όμως ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορεί να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για την ακρίβεια, οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι επί Τσίπρα η κατάσταση θα ήταν χειρότερη.
Πώς λοιπόν αντιμετωπίζεται το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ακρίβειας, που σύμφωνα με την ίδια έρευνα ιεραρχείται υψηλότερα ακόμη και από τον πόλεμο στην Ουκρανία;
Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες, εάν υπήρχαν τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, που τις τελευταίες εβδομάδες έχει υποσχεθεί τα πάντα ζητώντας από την κυβέρνηση να εξαφανίσει τους φόρους στα καύσιμα και τα τρόφιμα, δεν θα ήταν κολλημένος στο 21%, αλλά θα σάρωνε στις δημοσκοπήσεις. Είναι νωπές οι μνήμες από το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» και το Μνημόνιο Τσίπρα.
Η ακρίβεια θα μας απασχολεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μπορεί να πάρουν δραματικές διαστάσεις σε όλη την Ευρώπη, ο ΟΗΕ προειδοποιεί για «κόλαση» σε επισιτιστικό και μεταναστευτικό. Οι ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής δεν είναι πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ο μεγαλύτερος σιτοβολώνας της Ευρώπης έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη και οι εξαγωγές από Ουκρανία αλλά και από Ρωσία έχουν διακοπεί. Ενα πρώτο δείγμα των ελλείψεων διαπιστώνεται ήδη σε ηλιέλαιο και άλευρα, που διατίθενται από τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ με ανώτατο όριο προσφοράς συγκεκριμένα τεμάχια προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ζήτηση.
Μπροστά σε αυτές τις πρωτόγνωρες για τη σύγχρονη εποχή καταστάσεις απαιτούνται έκτακτες λύσεις. Θετικές είναι οι πρωτοβουλίες που έχει λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος ώστε να τιθασευθεί το κύμα των αυξήσεων, όμως χρειάζονται και συμπληρωματικά μέτρα για τη θωράκιση της εγχώριας οικονομίας.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Μεσοπρόθεσμα το κλειδί είναι η αύξηση της παραγωγής. Στην ενέργεια, στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, όσο ισχυρότερο είναι το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό τόσο μεγαλύτερες οι αντοχές της οικονομίας σε ανατιμήσεις, αλλά και σε αυτάρκεια. Η παραγωγική ανασυγκρότηση απαιτεί πολιτικές, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί να τις χρηματοδοτήσουν, αλλά χρειάζεται χρόνος.
Μέχρι τότε η κυβέρνηση οφείλει να θέσει σε συναγερμό όλες τις κρατικές υπηρεσίες για να ελέγξει την αισχροκέρδεια και να αναζητήσει νέους δημοσιονομικούς πόρους για να στηρίξει επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν βουνά λογαριασμών ενέργειας και νοικοκυριά που χρειάζονται ανάσες για να τα βγάζουν πέρα κάθε μήνα. Η εξίσωση δεν είναι απλή, αλλά μέχρι σήμερα η κυβέρνηση μόνο δύσκολα είχε μπροστά της.
«Η αλήθεια βρίσκεται στους Sex Pistols»
Σε μία σκηνή της ελληνικής ταινίας του 1983 «Κάτω τα χέρια από τα νιάτα», που έχει πάρει πια χαρακτηριστικά cult, ο επαναστατημένος νέος Γιώργος Πετρόχειλος είπε στον ιερέα πατέρα του που προσπαθούσε να τον συνετίσει την επική ατάκα: «Η αλήθεια βρίσκεται στους Sex Pistols. Γκέγκε;» και ανάθεμα αν κατάλαβε κάτι ο ιερέας για το αγαπημένο πανκ συγκρότημα του κανακάρη του. Την ατάκα αυτή θυμηθήκαμε διαβάζοντας το σύνθημα της συναυλίας που διοργανώνουν ορισμένοι καλλιτέχνες. «Ειρήνη είναι η απάντηση, όποια και αν είναι η ερώτηση», έγραψαν στην αφίσα της εκδήλωσης οι αθεόφοβοι, χωρίς να τολμούν να πουν ποιος είναι ο θύτης, ποιος εισέβαλε στην Ουκρανία και ποιος αμύνεται. Η συναυλία για την ειρήνη πρέπει να κατονομάζει και αυτόν που προκάλεσε τον πόλεμο, δεν είναι κάτι αφηρημένο ούτε απάντηση υποψήφιας για τα καλλιστεία. Γκέγκε;
Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr