Την επαναφορά της άδειας για ερασιτεχνική αλιεία και την τήρηση ηλεκτρονικού μητρώου ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο του Συνεδρίου Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θαλάσσιου Τουρισμού, «Γαλάζιοι Ορίζοντες». Στόχος να καταπολεμηθούν η παράνομη αλιεία και η μαύρη αγορά στον κλάδο.
«Θα βάλουμε κανόνες με το μητρώο ερασιτεχνικής αλιείας, για να ξέρουμε ποιος είναι ποιος. Αυτή η παραοικονομία με το πρόσχημα του ερασιτέχνη αλιέα θα τελειώσει. Οσο πιο γρήγορα έχετε κοινή φωνή και όραμα άλλο τόσο γρήγορα θα κινηθούμε κι εμείς. Θέλουμε να κάνουμε έργο, αλλά θέλουμε συνομιλητές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης, προτρέποντας τους εμπλεκόμενους φορείς να προχωρήσουν στη σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΥπΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, σημείωσε ότι η άδεια ερασιτεχνικής αλιείας δεν θα εκχωρηθεί στο Λιμενικό, όπως είχε γίνει παλαιότερα, και θα έχει κλίμακες που θα αφορούν χωρο-χρονικές δυνατότητες. «Η ερασιτεχνική αλιεία απαιτεί την υιοθέτηση βιώσιμων πολιτικών και ειδικών μέτρων διαχείρισης αφενός ώστε να εξασφαλιστούν τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα που προέρχονται από την ερασιτεχνική αλιεία και αφετέρου για να προστατευθούν οι θαλάσσιοι πόροι από την υπεραλίευση», επεσήμανε. Πρόσθεσε, δε, ότι για να αναπτυχθεί στην Ελλάδα μια αειφόρος ερασιτεχνική αλιεία, θα πρέπει να κινείται μέσα σε ορθά περιβαλλοντικά πλαίσια και να μην προκαλεί προβλήματα σε άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες της αλιείας.
Σε ό,τι αφορά στα προβλήματα του κλάδου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εστίασε στην αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, στα ζητήματα που προκύπτουν από την καταστροφή αλιευτικών εργαλείων από θαλασσινά θηλαστικά, στην εισβολή ξενικών ειδών και τον περιορισμό της βιοποικιλότητας που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις για διασφάλιση της βιώσιμης αλιείας και τον εκσυγχρονισμό του αλιευτικού στόλου για να υπάρχει το μικρότερο δυνατό αλιευτικό αποτύπωμα.
Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνονται μέσω του νέου προγράμματος ΠΑΛΥΘ 2021-2027 που αποτελεί τμήμα του ΕΣΠΑ, ενώ τόνισε τη σημασία της αναβάθμισης των αλιευτικών υποδομών και ιδιαίτερα των Αλιευτικών Καταφυγίων που συνεχίζονται και τη νέα Προγραμματική Περίοδο.
Υδατοκαλλιέργειες
Στη συμβολή του κλάδου στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για θέματα αλιείας, Σταύρος Κελέτσης. Οπως είπε, η αλιεία αποτελεί σημαντικό κλάδο του πρωτογενούς τομέα που ξεκινά από τη θάλασσα και καταλήγει στο πιάτο ενεργοποιώντας και ενισχύοντας μια σειρά από άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Η συνολική παραγωγή του 2022 ήταν αυξημένη σε σχέση με το 2021, αλλά παραμένει μειωμένη σε σχέση με το 2020 και 2019 λόγω της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης κ.τ.λ.
Σημαντικό μέρος του αλιευτικού τομέα ανήκει στις υδατοκαλλιέργειες, από τις οποίες προέρχεται το 71% της εγχώριας παραγωγής αλιευμάτων. Το ίδιο έτος η Ελλάδα κατέλαβε την 4η θέση στην Ε.Ε. όσον αφορά την παραγωγή υδατοκαλλιέργειας και τη 16η σε ό,τι αφορά τη συλλεκτική αλιεία.
«Το 2022 τα ψάρια κατατάχθηκαν στην 4η θέση ως προς την αξία των εξαγωγών και στη 10η θέση ως προς τον όγκο. Ο συνολικός όγκος εξαγωγών αλιευμάτων ανήλθε σε 164.167 τόνους αξίας 940 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 90% εξήχθη στην Ε.Ε. και το 10% σε τρίτες χώρες. Σχεδόν το 64% του όγκου και της αξίας εξαγωγών αφορούσε τσιπούρα και λαβράκι ιχθυοτροφείου. Είχαμε όμως και εισαγωγές 124,1 τόνων αξίας 705,9 εκατ. ευρώ. Το 45% από χώρες της Ε.Ε., το 55% από τρίτες χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Παράλληλα, τόνισε ότι με την ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας απέκτησαν πρόσβαση στα ψάρια περισσότεροι καταναλωτές, που μέχρι πρότινος δεν είχαν τη δυνατότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κελέτσης στάθηκε ιδιαίτερα, πέρα από την ταυτότητα και την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, στην ανταγωνιστικότητά, τους σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθεί βάρος στον τομέα της μεταποίησης, με την ανάδειξη των παραδοσιακών προϊόντων, και των παραδοσιακών τρόπων παρασκευής και μαγειρέματος, ενώ ύψιστης σημασίας είναι και η ενίσχυση της ιχνηλασιμότητας με τη χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών και των νέων συστημάτων παρακολούθησης και ελέγχων.
«Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων η Ενωση έχει προνοήσει για τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Στο χέρι μας είναι να τα εκμεταλλευτούμε και να μη χάσουμε ούτε ένα ευρώ», κατέληξε ο υφυπουργός.
ΑΔΕΙΕΣ ΣΕ 307 ΣΚΑΦΗ: Ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού
Σε ό,τι αφορά στον αλιευτικό τουρισμό, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, δήλωσε ότι δεν είναι απλά μια νέα τάση που θα κάνει τον κύκλο της και θα εξαντληθεί, αλλά μια φιλοσοφία βιώσιμου τουρισμού, στην οποία η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο πρωταγωνιστή. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης Αλιείας, μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί άδειες Αλιευτικού Τουρισμού σε συνολικά 307 σκάφη επαγγελματικής αλιείας.
«Μεγάλα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ο αλιευτικός τουρισμός τόσο για το εθνικό μας τουριστικό προϊόν και την ποιότητά του όσο κυρίως για την οικονομική ευημερία της ελληνικής περιφέρειας. Αναδεικνύει τον φυσικό θαλάσσιο πλούτο της χώρας μας και συμβάλλει αποφασιστικά στην αξιοποίηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων», επεσήμανε.
Οπως είπε, οι στόχοι από την άσκηση δραστηριοτήτων αλιευτικού τουρισμού από επαγγελματίες αλιείς συνοψίζονται στα εξής:
– Ενίσχυση του εισοδήματος των αλιέων, με μικρότερη καταβαλλόμενη προσπάθεια, ιδιαίτερα σε αλιείς της μικρής παράκτιας αλιείας.
– Εμμεση μείωση της αλιευτικής προσπάθειας και κατ’ επέκταση μείωση της αλιευτικής πίεσης του αντίκτυπου στα αλιευτικά αποθέματα.
– Δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, οι οποίες συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη δραστηριότητα του αλιευτικού τουρισμού.
– Στήριξη των τοπικών οικονομιών και της κοινωνικής συνοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρές παράκτιες (νησιωτικές και ηπειρωτικές) περιοχές της χώρας.
– Ευαισθητοποίηση των επισκεπτών – τουριστών και ανάδειξη της αλιευτικής παράδοσης.
– Εμπλουτισμός και διαφοροποίηση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, αύξηση της ελκυστικότητας και της ανταγωνιστικότητάς του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης Αλιείας, μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί άδειες Αλιευτικού Τουρισμού σε συνολικά 307 σκάφη επαγγελματικής αλιείας.
Ανοιγμα στην κινεζική αγορά
Χαιρετισμό στο συνέδριο «Γαλάζιοι Ορίζοντες» απηύθυνε και ο Κινέζος πρεσβευτής, Σιάο Τζουντσένγκ, τονίζοντας την ισχυρή φιλία και στρατηγική σχέση Ελλάδας και Κίνας και την πρόθεση του Πεκίνου για ενδυνάμωση της οικονομικής συνεργασίας με τη χώρα μας. Οπως ανέφερε, η Κίνα έχει μια μεγάλη μεσαία τάξη περίπου 400 εκατομμυρίων πολιτών, για τους οποίους η ποιότητα και η ασφάλεια των τροφίμων είναι πολλή σημαντική, και πρόσθεσε ότι στην Εκθεση Τροφίμων στη Σαγκάη έχει αναγνωριστεί η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και ιδιαίτερα στο κρασί, στο ελαιόλαδο και στη φέτα. Εξέφρασε δε την επιθυμία της χώρας του να προχωρήσει σε εισαγωγές ελληνικών προϊόντων αλιείας στην αγορά της Κίνας και ανακοίνωσε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Νέος ΕΛΓΑ και αλιεία
Την αναγκαιότητα ασφάλισης των προϊόντων και του κλάδου της αλιείας, ιδιαίτερα σε μια εποχή που τα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης γίνονται όλο και πιο έντονα, τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης.
Αρχικά αναφέρθηκε στη σημερινή λειτουργία του οργανισμού και στις προκλήσεις που αυτός αντιμετωπίζει, περιγράφοντας τις πολιτικές που σχεδιάζει η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ενώ υπογράμμισε και τη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στο ρόλο του ΕΛΓΑ, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στα όσα έχουν γίνει τα τελευταία 4,5 χρόνια για την ενίσχυσή του, με την ομαλοποίηση του καθεστώτος των πληρωμών και την επαναφορά του τρόπου αποζημίωσης σε μια εφάπαξ πληρωμή, σε αντίθεση με την πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ που πλήρωνε τις αποζημιώσεις των παραγωγών σε δόσεις. Αναφορικά με την αλιεία, ο κ. Σταμενίτης τόνισε ότι σήμερα οι ιχθυοκαλλιέργειες δεν καλύπτονται από την ασφάλιση του ΕΛΓΑ, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η εμπειρία που έχουμε μέχρι σήμερα μας δείχνει ότι επιβάλλεται να αλλάξουμε οπτική». Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της σταδιακής αύξησης της θερμότητας στη θάλασσα, από την οποία προκαλείται το φαινόμενο της δημιουργίας βλαβερών παρασίτων και τα οποία με τη σειρά τους επιφέρουν μείωση του οξυγόνου και θνησιμότητα του γόνου, ο υφυπουργός κατέδειξε την αρνητική επίδραση της κλιματικής κρίσης και την αναγκαιότητα παρέμβασης μέσα από τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, σε παρέμβασή του για την παροχή καλύψεων στους αλιείς αλλά και των παραγωγών υδατοκαλλιεργειών δήλωσε: «Οι προτάσεις που υπάρχουν αφορούν τόσο ως προς την κάλυψη του εξοπλισμού και των μέσων με τα οποία ασκούν οι αλιείς το επάγγελμά τους όσο και προτάσεις ως προς την ασφάλιση της παραγωγής τους. Επιπροσθέτως αφορούν καλύψεις ως προς τις εγκαταστάσεις και τους εξοπλισμούς των υδατοκαλλιεργειών και φυσικά την ασφάλιση των εκτρεφόμενων οργανισμών του ζωικού κεφαλαίου».