Ενώ η Ρωσία επιδιώκει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε ολόκληρη την Αφρική. Η ρωσική δραστηριότητα στη Λιβύη πιθανότατα θα συνεχίσει να επεκτείνεται και αν δεν είναι σε θέση, τελικά, να διατηρήσει τις βάσεις της στη Συρία, η περίπτωση του Χαφταρστάν θα μπορούσε να εκληφθεί ως ενδιάμεσος σταθμός μέχρι νεωτέρας. Σύμφωνα με διαβαθμισμένες πληροφορίες, προηγμένα συστήματα αεράμυνας και άλλος στρατιωτικό ηλεκτρονικός εξοπλισμός από τις βάσεις της στη Συρία έχουν ήδη φθάσει στην Ανατολική Λιβύη.
Για τον Πούτιν, η προβολή ισχύος του ρωσικού στρατού στη Συρία έγινε βασικό μέρος της αντίθεσής του στη Δύση και του στρατηγικού ανταγωνισμού με τους αντιπάλους της Μόσχας. Η αεροπορική βάση Αλ Χμέιμιμ, ειδικότερα, ήταν απαραίτητη για την υποστήριξη των επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Αφρική.
Ομως, με το τέλος του Ασαντ, το μέλλον της παρουσίας της Ρωσίας στη Συρία είναι ιδιαίτερα αμφίβολο, δεδομένου ότι οι Δυτικοί πιέζουν ήδη την HTS να εκδιώξει τους Ρώσους. Η Ρωσία διατηρεί κάποιον μοχλό στις διαπραγματεύσεις της με τους νέους ισχυρούς παίκτες της Συρίας, παρά τις βάναυσες επιχειρήσεις της κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και τη μη αποδεκτή απόφαση του συριακού κοινού και του HTS να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Μπασάρ αλ Ασαντ.
Ως μόνιμο μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ, η Ρωσία διαθέτει ένα μοναδικό πλεονέκτημα στο να παρέχει ένα μονοπάτι προς τη διεθνή νομιμοποίηση της HTS. Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος μπορεί να προτιμούν να δουν τη Ρωσία να διατηρεί έστω κάποια παρουσία στη Συρία, ως αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας από τη Μεσοποταμία μέχρι τη Σομαλία. Αυτά τα κράτη είναι πολύ επιφυλακτικά για τον αυξανόμενο ρόλο της Τουρκίας στη Συρία και πέραν αυτής και ενδέχεται να υποστηρίξουν σιωπηρά τη συνεχιζόμενη παρουσία της Ρωσίας.
Ωστόσο, η Μόσχα αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στο όποιο αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεών της με την HTS για να διατηρήσει τη θέση της στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, γεγονός που ώθησε την αναδιάταξη εξοπλισμού της από τη Συρία στις βάσεις της στην Ανατολική Λιβύη. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι η Μόσχα διερευνά μακροπρόθεσμα δικαιώματα ελλιμενισμού στα λιμάνια του Τομπρούκ και της Βεγγάζης, σε στρατηγική τοποθεσία μόλις 400 μίλια από την Ελλάδα και την Ιταλία. Μια τέτοια ρωσική παρουσία στη Μεσόγειο θα ενίσχυε την ικανότητά της να προβάλει ισχύ στη Βόρεια Αφρική και να αντιμετωπίσει την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Η Ανατολική Λιβύη, που ελέγχεται από τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, υπήρξε εδώ και καιρό κέντρο της ρωσικής δραστηριότητας. Ο Χαφτάρ βασίστηκε στη ρωσική στρατιωτική υποστήριξη στον αγώνα του ενάντια στις δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία και το Κατάρ στη Δυτική Λιβύη. Η μισθοφορική ομάδα Wagner και τώρα το Africa Corps έχουν παίξει βασικό ρόλο στην υποστήριξη των δυνάμεων του Χαφτάρ, χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις του ως περιοχές για ευρύτερες ρωσικές επιχειρήσεις, όπως στο Μάλι, στην Μπουρκίνα Φάσο και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Οι αρχικές δηλώσεις της Ρωσίας αναφέρουν τη Λιβύη ως το κέντρο και το σημείο εκκίνησης της επέκτασης του Αφρικανικού Σώματος, σύμφωνα με το Πολωνικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων. Στις αρχές του 2024 τα ρωσικά στρατεύματα αριθμούσαν περίπου 800 άνδρες, με μικρή δραστηριότητα να σημειώνεται στη χώρα. Μέχρι τον Μάιο αυτοί οι αριθμοί είχαν αυξηθεί σε 1.800 και τις τελευταίες ημέρες σε 2.100. Η Ρωσία έστειλε περίπου 6.000 τόνους όπλων και εξοπλισμού στη Λιβύη μέσω Συρίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2024 και ανακαίνισε ορισμένες αεροπορικές βάσεις εκεί. Στις 13 και 14 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πηγές του υπογράφοντος, δύο ρωσικά αεροσκάφη -συγκεκριμένα δύο Ilyushin-76TD- έκαναν στάση στην αεροπορική βάση Al Khadim, κοντά στη Βεγγάζη, ξεφορτώνοντας στρατιωτικό υλικό από τη Συρία.
Ειδήσεις σήμερα
Νέες απειλές από Πούτιν στην Ουκρανία: «Θα μετανιώσει για την επίθεση στο Καζάν»
Πρωτοχρονιάτικο λαχείο 2025: Πότε και τι ώρα θα γίνει η κλήρωση
Συλλογή Γουλανδρή: Δικαστική μάχη για θησαυρό 3 δισ. δολαρίων
Βασίλης Καρράς: Ένας χρόνος πέρασε από τον θάνατο του άρχοντα – Συγκίνηση στο ετήσιο μνημόσυνό του