Όπως αποκάλυψε θα διεξαχθεί με δική του πρόταση στις 3 Φεβρουαρίου, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής αποκλειστικά και μόνο για την ευρωπαϊκή Άμυνα. «Απαιτείται κινητοποίηση ευρωπαϊκών πόρων με ένα αμυντικό ταμείο που θα αφορά δράση συμπληρωματική του ΝΑΤΟ. Είναι και μήνυμα για τις ΗΠΑ ότι αναλαμβάνουμε κι εμεις σοβαρά τις ευθύνες μας» τόνισε.
Για σύνοδο Βορρά-Νότου στη Λαπωνία: Με την ελπίδα ότι η Μελόνι (σ.σ. έφυγε από τη Σύνοδο λόγω ασθένειας σήμερα) θα μπορεί να ταξιδέψει αύριο στη Λαπωνία, είναι πρώτης τάξεως ευκαιρίας να μιλήσουμε για τα προβλήματα που μίλησα πριν, για το πως αντιλαμβάνονται τις αμυντικές προκλήσεις της εποχής και να μάθουμε ο ένας από τον άλλο. Η Φινλανδία πρωτοπορεί σε πολλά ζητήματα της κοινωνίας. Σε μια πιο χαλαρή κατάσταση στην παγωμένη Φινλανδία να έχουμε ουσιαστικές συζητήσεις.
Για την κατάσταση στη Συρία, τα οφέλη της Τουρκίας και το τι έχει να κερδίσει η Ελλάδα: Εχουμε ρόλο στην περιοχή και επιμένω ότι όλοι πρέπει να προσβλέπουμε σε μια Συρία που δεν θα ακολουθήσει πορεία άλλων χωρών που πέρασαν από φάσεις απομακρυνσεις δεσποτικών ηγετών. Δεν θα γίνουν σφάλματα τύπου Ιράκ ή Λιβύης.
«Κατά την άποψη της Ελλάδος και της ΕΕ το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο. Προφανώς και εγώ και ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερώσαμε τους ομολόγους γι αυτές τις συζήτήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας ότι θα μπορούσε να καθοριστεί κάποιου είδους ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας που να παραγνωρίζει τα αναμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Άρα υπήρξε μια ενημέρωση για κάτι που σε αυτό το επίπεδο μέχρι σήμερα κινείται στον κύκλο των δημοσιογραφικών πληροφοριών», είπε ο πρωθυπουργός.
«Για το ζήτημα της επιστροφής Σύρων προσφύγων το πρώτο που πρέπει να διερευνήσουμε είναι εάν υπάρχει διάθεση για εθελοντικές επιστροφές και ταυτόχρονα να υποστηρίξουμε τις δομές και αυτές του ΟΗΕ ότι οι άνθρωποι αυτοί θα εξασφαλίσουν όταν θα γυρίσουν θα έχουν εξασφαλισμένες τις βασικές τους ανάγκες. Βέβαια, όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχουν αναστείλει τις αποφάσεις επίδοσης ασύλου σε Σύρους που βρίσκονται στην πατρίδα μας για έναν απλό λόγο: Διότι κατά κανόνα οι αποφάσεις αυτές είχαν μία βασική αιτιολογία γιατί ο αιτών άσυλο ζητούσε προστασία και αυτό ήταν γιατί κινδύνευε από το καθεστώς Άσαντ που δεν υπάρχει πια. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Προφανώς η Συρία δεν έχει μετεξελιχθεί σε ασφαλή χώρα από τη μία στιγμή στην άλλη», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για την στάση του πρωθυπουργού της Β. Μακεδονίας Μιτσόσκι που μίλησε για «μακεδόνες πολίτες» και για «Μακεδονία», ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε: «Μπροστά μου χθες, αλλά και σήμερα το πρωί που βρεθήκαμε μαζί, χρησιμοποίησε τον επίσημο -και μόνο- όνομα, το Βόρεια Μακεδονία. Επανέλαβα την ανάγκη της τήρησης της Συμφωνίας. Είναι αναγκαία προϋπόθεση για να ανοίξει η κουβέντα για ένταξη της χώρας αυτής στην ΕΕ».
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Είναι ανάγκη να υλοποιηθεί η έκθεση Ντράγκι – Μεγάλη η σημασία του Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης
Στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την αποψινή συζήτηση για τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην ανάγκη υλοποίησης της έκθεσης Ντράγκι, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία των σχέσεων με την Ινδία, αλλά και στον IMEC, τον Διάδρομο Ινδίας- Μέσης Ανατολής- Ευρώπης.
Με την Ουκρανία να έχει κυριαρχήσει στο πρώτο μέρος της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το όνομα Ντόναλντ Τραμπ να «πλανάται» πάνω από τους 27 ηγέτες, πλέον έχουν περάσει στο θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας και της ενίσχυσής της με περισσότερους πόρους, που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επιασε τόπο το... ψηστήρι Φάμελλου: Τη Λούκα Κατσέλη στηρίζει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Νέα Αριστερά
Ο Πρωθυπουργός φτάνοντας στη Σύνοδο τόνισε την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, ενώ για τη Συρία αυτό που τονίζει η κυβέρνηση είναι ότι:
1. Πρέπει να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
2. Να υπάρχει μια κυβέρνηση συμπεριληπτική σε θέματα δικαιωμάτων.
3. Να έχει η ΕΕ ενιαία άποψη.
Στην κατεύθυνση αυτή Ελλάδα, Αυστρία και Κύπρος απέστειλαν επιστολή στην Ε.Ε. για τον ορισμό ειδικού απεσταλμένου της Ε.Ε. στη Συρία με στόχο να μεριμνήσει για τη διασφάλιση των συμφερόντων της Ε.Ε. στην περιοχή.
Το βλέμμα είναι στραμμένο και στην Τουρκία, η οποία θέλει να παίξει κυρίαρχο ρόλο στα εσωτερικά της Συρίας, γεγονός το οποίο, όπως είπε και ο Πρόεδρος της Κύπρου, δεν πρέπει να επιτρέψει η Ευρώπη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του και για το πρόσφατο ταξίδι του στον Λίβανο, ενώ πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε άτυπη σύσκεψη 9 ηγετών για το μεταναστευτικό παρούσης και της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Τα συμπεράσματα της Συνόδου
Ενώπιον κρίσιμων επιλογών για το μέλλον της Ε.Ε. θα βρεθούν τους επόμενους μήνες οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σε ένα εξαιρετικά δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον, όπως έχει διαμορφωθεί με τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία, την ένταση στη Μέση Ανατολή, αλλά και την αβεβαιότητα σχετικά με τη στάση του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Οι παραπάνω προβληματισμοί συζητήθηκαν χθες διεξοδικά στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, υπό τον νέο πρόεδρό του, Αντόνιο Κόστα. Η συζήτηση έγινε με βάση έκθεση του πρώην πρωθυπουργού της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, για την ενίσχυση της πολιτικής και στρατιωτικής ετοιμότητας της Ευρώπης.
Στα συμπεράσματα που ενέκρινε το Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα της ενίσχυσης των ικανοτήτων ανθεκτικότητας, ετοιμότητας, πρόληψης κρίσεων και αντίδρασης τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε κλιματικό επίπεδο (φυσικές καταστροφές).
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί ότι μια ενισχυμένη και συντονισμένη στρατιωτική και πολιτική ετοιμότητα και στρατηγική κρίση απαιτεί διαχείριση όλων των κινδύνων και ολόκληρης της κοινωνίας. Αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνέργεια με το ΝΑΤΟ όπου χρειάζεται, με τρόπο χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς διακρίσεις, λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια και τα συμφέροντα όλων των κρατών- μελών. Αυτή η νέα νοοτροπία ετοιμότητας είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ε.Ε., την προστασία των αξιών της, τη διασφάλιση της οικονομικής επιτυχίας και ανταγωνιστικότητάς της και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων.
Είναι προφανές ότι πριν κάνει τις επιλογές η Ε.Ε. θα περιμένει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, προκειμένου να ενημερωθεί επίσημα για τις προθέσεις του, ωστόσο με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και τη θέση που υποστηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ περί άμεσου τερματισμού του πολέμου, οι Ευρωπαίοι φρόντισαν χθες να στείλουν δύο μηνύματα στον επόμενο κάτοικο του Λευκού Οίκου: «Καμία απόφαση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία» και «καμία απόφαση για την Ευρώπη χωρίς τους Ευρωπαίους».
Στη συνάντηση που είχαν με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του επανέλαβαν την ακλόνητη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία για όσο καιρό χρειαστεί, κάτι που αναφέρεται και στα συμπεράσματα της συνόδου.
Σύμφωνα με τη θέση της Ε.Ε., όπως διατυπώνεται στα συμπεράσματα της συνόδου, η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει και δεν θα πρέπει να αναληφθεί καμία πρωτοβουλία για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της. Με τον τρόπο αυτόν οι Ευρωπαίοι θέλουν να εξασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να διαπραγματευθεί από θέση ισχύος και όχι να συρθεί σε συμφωνία.
Ειδήσεις σήμερα
Ζελένσκι: «Νομίζω ότι ο Πούτιν είναι τρελός – Του αρέσει να σκοτώνει»
Ρωσία: Ο ύποπτος για τη δολοφονία του Ιγκόρ Κιρίλοφ κατηγορείται για τρομοκρατία