Οι άνθρωποι του Συνεταιρισμού αντιλήφθηκαν έγκαιρα και πρόωρα, τις απαιτήσεις της εποχής που πλέον ξεκίνησε και με μια σειρά σειρά στρατηγικών επιλογών, πριν από δύο δεκαετίες περίπου, συνδύασαν το το τρίπτυχο βιωσιμότητα παραγωγών και εργαζόμενων, προστασία καταναλωτών, διαφύλαξη φυσικών πόρων της περιοχής παραγωγής, ότι ακριβώς επικρατεί σήμερα στη δημόσια σφαίρα.
Ο Συνεταιρισμός ανακοίνωσε αύξηση του τζίρου του για το 2024 οπού παρά τη μικρή μείωση της παραγωγής μήλων το 2023, αναμένει να φτάσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ σε τζίρο, έναντι 18,5 εκατομμυρίων ευρώ το 2023. Παράλληλα, ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς προχωρά και σε σημαντικές επενδύσεις. Ειδικότερα, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 4,7 εκατομμυρίων ευρώ στις ψυκτικές εγκαταστάσεις του διαλογητηρίου στη Ζαγορά Πηλίου. Οι πόροι για αυτή την επένδυση προέρχονται κατά 50% από κοινοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και κατά 50% από ίδια κεφάλαια του συνεταιρισμού. Μέχρι στιγμής, έχουν μείνει αχρησιμοποίητα 2,7 εκατομμύρια ευρώ από το συνολικό ποσό της επένδυσης. Αυτά τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν στη δημιουργία νέων ψυκτικών εγκαταστάσεων σε έκταση δίπλα στις υφιστάμενες. Η νέα αυτή εγκατάσταση θα έχει δυναμικότητα 4.000 τόνων, ενώ το υφιστάμενο διαλογητήριο διαχειρίζεται ήδη 100 τόνους μήλων την ημέρα.
Ο συνεταιρισμός που είναι ο αρχαιότερος στην Ελλάδα με 108 χρόνια ζωής, απασχολεί 55 υπαλλήλους σε μόνιμη βάση αλλά μπορεί να φτάσει να απασχολεί έως και τους 120 μαζί με τους εποχικούς ανάλογα με τις ανάγκες του. Ο συνεταιρισμός αριθμεί περίπου 800 μέλη με τον μέσο «κλήρο» να υπολογίζεται στα 15 στρέμματα.
Ο Συνεταιρισμός όμως δεν μένει εκεί και συνεχίζει να ψάχνει λύσεις σε ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα αλλά και τη περιβαλλοντική προστασία. Έτσι λοιπόν είναι ήδη σε εξέλιξη προγράμματα για την ανακύκλωση του νερού που χρησιμοποιούν αλλά και για την μειώσει του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Είναι δύο σημαντικές παρεμβάσεις που αποτελούν «τομή» για την εξέλιξή του, καταφέρνοντας να συνδυάσει ακόμα μια φορά το ιστορικό βάθος με τη καινοτομία.
Ειδικότερα στο περιθώριο ημερίδας που διοργανώθηκε την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στον Πολυχώρο Project Zeta στη Ζαγορά Πηλίου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου σε συνεργασία με τους εταίρους των υπό ολοκλήρωση προγραμμάτων LIFE PureAgroH2O & ΑFOOT με θέμα «Καλλιέργεια και Διαχείριση Μήλων Ζαγοράς στην εποχή της πράσινης μετάβασης και της κλιματικής κρίσης» ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των περιβαλλοντικών προγραμμάτων που διαχειρίστηκε, με τα αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, όχι μόνο για το μέλλον της καλλιέργειας μήλου, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι επιβεβαίωσαν πως τα μήλα Zagorin είναι από τα πλέον ποιοτικά προϊόντα που μπορεί ο καταναλωτής να βάλει στο τραπέζι του.
Επαναχρησιμοποίηση νερού
Το ένα πρόγραμμα που παρουσιάστηκε, ήταν το πρόγραμμα Life Pure AgroH02, και εκπονήθηκε με συντονιστή το Μπενάκειο φυτοπαθολογικό ινστιτούτο, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και το Πανεπιστήμιο της Αλμερίας. Αφορούσε δε, τη χρήση της βραβευμένης καινοτόμου τεχνολογίας του Δημόκριτου για τη φωτοκαταλυτική νανοδιήθηση, με στόχο την εξάλειψη ρύπων από υδατικά απόβλητα της αγροβιομηχανίας και την επαναχρησιμοποίηση του νερού. Σε καθημερινή βάση ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου εξοικονομεί 20 κ.μ. νερού, καθώς το νερό που χρησιμοποιεί για το πλύσιμο των μήλων, ανακυκλώνεται σχεδόν στο 100%, εξαιτίας που πρωτοποριακού συστήματος.
Η παρουσίαση του προγράμματος για την επαναχρησιμοποίηση νερού από υγρά απόβλητα και το πρόγραμμα LIFE PureAgroH2O
Πιλοτική Εφαρμογή καινοτόμου τεχνολογίας Φωτοκαταλυτικής Νανοδιήθησης για την εξάλειψη ρύπων από υδατικά απόβλητα της αγροβιομηχανίας και την επαναχρησιμοποίηση του νερού.
Έξυπνος Συνδυασμός –εντός του ίδιου αντιδραστήρα PNFR – δύο εκ’ των πιο δραστικών διεργασιών για την απομάκρυνση γεωργικών φαρμάκων από νερό που έχει χρησιμοποιηθεί στην Αγρο-βιομηχανία με στόχους:
ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ: Στις 20 Ιανουαρίου ξεκινά το πρόγραμμα επιμόρφωσης των Γεωργικών Συμβούλων
- Την αειφόρο διαχείριση των υγρών αποβλήτων που παράγονται από βιομηχανία φρούτων
- Τη διάσπαση διαφόρων οργανικών και ανόργανων ρύπων και τη μείωση του όγκου υγρών αποβλήτων
- Την ανακύκλωση/επαναχρησιμοποίηση του καθαρισμένου από τη διαδικασία νερού και την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων
- Συμβολή στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ για τα ύδατα και μια σειρά ακόμα περιβαλλοντικών στόχων που συμβάλλουν στη μείωση της προς κατανάλωση ενέργειας και στη δημιουργία συνθηκών ευρύτερης εφαρμογής σχετικών δράσεων από την αγροβιομηχανία και μια σειρά άλλων τομέων διαχείρισης υδάτων
Συντονιστής: Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), Εταίροι: ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου – ΖΑGORIN (Ελλάδα) και Πανεπιστήμιο Αλμερίας (UAL), Ινστιτούτο Ερευνών CIESOL, Αγροβιομηχανία Citricos del Andarax (Ισπανία).
Περισσότερες πληροφορίες στο: https://www.lifepureagroh2o.com/
Αποτύπωμα άνθρακα και το πρόγραμμα AFOOT
Το δεύτερο πρόγραμμα, Afoot, καταμέτρησε πιλοτικά το αποτύπωμα που αφήνει στο περιβάλλον η διαδικασία της καλλιέργειας μήλων και, όπως δήλωσε ο κ. Αντώνης Πολίτης, υπεύθυνος επικοινωνίας του Συνεταιρισμού, «είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που τα αποτελέσματα σε αυτή την πιλοτική εφαρμογή είναι εξαιρετικά για το μήλο μας, που φαίνεται ότι έχει το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με υπόλοιπα μήλα στη χώρα, αλλά και διεθνώς, με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία που μας παρέχει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με το οποίο συνεργαστήκαμε σε μία σύμπραξη με το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος και την ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. Επιβεβαιώνει ότι η χειρωνακτική προσπάθεια που γίνεται σε αυτό τον τόπο, έχει χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Άρα ναι, όντως, τα μήλα μας απαντούν στο τρίπτυχο που εμείς βάζουμε: βιώσιμοι παραγωγοί οικονομικά και κοινωνικά, ασφαλισμένοι καταναλωτές με υψηλής ποιότητας προϊόντα και διαφύλαξη φυσικών πόρων που είναι ο βασικός περιβαλλοντικός συντελεστής».
Η παρουσίαση του προγράμματος για το αποτύπωμα άνθρακα και το πρόγραμμα AFOOT
Κυρίως αντικείμενο του έργου είναι η ποσοτικοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της καλλιέργειας μήλου ως προς τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, από τον αγρό μέχρι το σημείο παράδοσης των μήλων για μετασυλλεκτική διαχείριση, με στόχους:
- Μείωσή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
- Υιοθέτηση δράσεων και πρακτικών που επιτυγχάνουν το μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ή/και την προσαρμογή σε αυτές. Η μέτρηση του ανθρακικού αποτυπώματος προκύπτει από τις διεργασίες παραγωγής ενός προϊόντος, από τον αγρό μέχρι και το σημείο παράδοσης για αποθήκευση, αποτελώντας ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τόσο στην κατανόηση όσο και στην αντιμετώπισή του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.
- Οι ίδιοι οι παραγωγοί, μέσω του Συνεταιρισμού αποκτούν στην πράξη τη καλύτερη δυνατή γνώση των πηγών και των ποσοτήτων των εκπομπών καθώς και των δυνατοτήτων αντιστάθμισης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τις καλλιεργητικές τους διεργασίες.
Εταίροι: ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ Α.Ε (Θεσσαλονίκη), Εργαστήριο Δενδροκομίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Βόλος), Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος (Θεσσαλονίκη), Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου – ZAGORIN.
Περισσότερες πληροφορίες στο: https://afoot-metro16.gr/
Ειδήσεις σήμερα
ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 315 θέσεις εργασιακών συμβούλων ΣΟΧ
Η ρύπανση του αέρα με μικροσωματίδια σκότωσε 239.000 ανθρώπους στην ΕΕ το 2022
Πληθωρισμός: Στο 2,4% διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο – Συγκρατημένες οι αυξήσεις στα τρόφιμα
Συντάξεις Ιανουαρίου 2025: Οι ημερομηνίες πληρωμών για όλα τα ταμεία
Οφειλές: Γιατί οι μισοί εγκαταλείπουν τις ρυθμίσεις στα ταμεία; [πίνακες]