Το «Τσαλαφούτι» είναι ένα νωπό τυρί αλοιφοειδούς υφής και με ήπιο άρωμα, που παρασκευάζεται από τον 17ο αιώνα στο νοτιοκεντρικό άκρο της οροσειράς της Πίνδου αποκλειστικά με γάλα αιγοπροβάτων, τα οποία παραδοσιακά εκτρέφονται εκτατικά-νομαδικά εντός της οριοθετημένης περιοχής. Η παραγωγή του αντικατοπτρίζει το ιδιαίτερο κλίμα, τη χλωρίδα και τις γεωργικές πρακτικές της περιοχής, που συμβάλλουν στη μοναδική γεύση και την εξαιρετική ποιότητα του τυριού.
Στην περιοχή καταγράφεται μια σημαντική παρουσία αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, των οποίων η πρόσληψη μέσω της διατροφής των αιγοπροβάτων προσδίδει ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στο γάλα που παράγουν.
Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του τυριού «Τσαλαφούτι» δεν πρέπει να έχει υποστεί συμπύκνωση ούτε να εμπεριέχει πρόσθετα, όπως σκόνη ή συμπύκνωμα γάλακτος, πρωτεΐνες γάλακτος, χρωστικές, συντηρητικά, καζεϊνικά άλατα και άλλα πρόσθετα. Επίσης, δεν πρέπει να ανιχνεύεται σε αυτό παρουσία επικινδύνων ξενοβιοτικών ουσιών, όπως φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά.
Το τυρί «Τσαλαφούτι» θα προστεθεί τώρα στον κατάλογο των 3.637 γεωργικών προϊόντων που ήδη προστατεύονται.
Η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), η προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) και οι γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ) για τα αλκοολούχα ποτά εγγυώνται στους καταναλωτές ότι τα αντίστοιχα προϊόντα παράγονται πράγματι στη συγκεκριμένη περιοχή προέλευσής τους, με γνώσεις και τεχνικές ριζωμένες στην περιοχή. Οι πωλήσεις των εν λόγω προϊόντων κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην κοινοτική αγορά, αλλά και στις αγορές τρίτων χωρών.
Ειδήσεις σήμερα
Αλλαγές στο καθεστώς προστασίας του λύκου
Εφορία: Όλα όσα αλλάζουν για τα Airbnb
Οχήματα σε ακινησία: Χωρίς ασφάλιση δεν θα δικαιούνται κρατική αποζημίωση