Καμένα
Περπατώντας παράλληλα με την οδό Αναπαύσεως ανάμεσα σε καμένες ιδιοκτησίες, σπίτια αλλά και επιχειρήσεις στο Πάτημα Χαλανδρίου, ολόκληρη η περιοχή μοιάζει με ακριτικό χωριό στις εσχατιές της χώρας και καθόλου με ένα προάστιο που απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη στολισμένη και λαμπερή πλατεία Συντάγματος.
Ακόμα πιο μακριά φαίνεται να βρίσκεται το πνεύμα των Χριστουγέννων, αφού δεν υπάρχει τίποτα που να παραπέμπει σε γιορτινό κλίμα. Η φωτιά που είχε ξεκινήσει από τον Βαρνάβα «αλώνισε» τη Βορειοανατολική Αττική και μπήκε στον αστικό ιστό χωρίς οι πυροσβεστικές δυνάμεις να καταφέρουν να ανακόψουν την πορεία της. Σήμερα, τα αποτελέσματα είναι πιο ορατά από ποτέ, με τους πιο άτυχους, αυτούς που έχασαν τα σπίτια τους, να αναζητούν καταφύγιο στα κοντέινερ, χωρίς να έχουν μπροστά τους συγκεκριμένες προοπτικές για το μέλλον.
Ενας από αυτούς είναι και ο κ. Γιάννης, συνταξιούχος εργατοτεχνίτης του υπουργείου Πολιτισμού. Τον συναντάμε έξω από το δικό του κοντέινερ στην οδό Προμάχων και μας ανοίγει την πόρτα του, για να μας δείξει το καινούργιο του «νοικοκυριό», χωρίς και ο ίδιος να μπορεί ακόμα να πιστέψει πως χάθηκαν όλα, παρότι έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τον πύρινο εφιάλτη.
«Εκείνη την ημέρα είχα φύγει λίγο νωρίτερα από το σπίτι. Οταν γύρισα, δεν είχε μείνει τίποτα, έμεινα μόνο με το παντελόνι που φορούσα», λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και συνεχίζει τη θλιμμένη διήγησή του: «Εχασα τη γυναίκα μου πριν από τέσσερα χρόνια και έχω έναν γιο. Μέχρι τώρα ήμουν φιλοξενούμενος σε ένα φιλικό σπίτι στην Πεντέλη και από σήμερα θα ζω εδώ. Δεν είχα έρθει μέχρι τώρα, γιατί τρεις μήνες παλεύαμε να μας συνδέσουν το ρεύμα και, τελικά, το συνέδεσαν μόλις χθες, αφού πλήρωσα 500 ευρώ για τη σύνδεση. Ακόμα, όπως βλέπετε, δεν έχω κρεβάτι. Μου έφεραν έναν καναπέ, αλλά δεν χωράει και τον έχω έξω σκεπασμένο. Μία κυρία, που βοηθάει εδώ στην περιοχή, μου υποσχέθηκε ότι θα μου φέρει ένα μικρό κρεβάτι, που ελπίζω να χωράει. Θέρμανση θα έχω από το air-condition».
Απόγνωση
Το βλέμμα του έχει την απόγνωση ενός ανθρώπου που σε προχωρημένη ηλικία πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Στον μικροσκοπικό οικίσκο ένας ανεμιστήρας έχει μείνει από το καλοκαίρι και ένα παλιό φουρνάκι, δώρο και αυτό από φιλανθρωπίες, είναι εκεί για να ετοιμαστεί το χριστουγεννιάτικο γεύμα. Ενα υποτυπώδες μπάνιο και ένα μικρό δωμάτιο συμπληρώνουν τον στενόμακρο χώρο. Τον ρωτάμε τι εύχεται γι’ αυτές τις γιορτές, αλλά δεν σκέφτεται πρώτα τον εαυτό του. «Εύχομαι υγεία, πρώτα απ’ όλα, σε όλο τον κόσμο, να είναι όλοι καλά με τις οικογένειές τους. Για εμάς εύχομαι να μας βοηθήσουν να ξαναζήσουμε σαν άνθρωποι. Γιατί δεν ξέρουμε πόσο θα μείνουμε στα κοντέινερ, δεν μας έχει ενημερώσει κανείς πώς θα μπορέσουμε να ξαναφτιάξουμε τα σπίτια μας», λέει ο πυρόπληκτος συνταξιούχος στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
Διπλή τραγωδία
Μέσα από στενά και οικόπεδα, φτάνουμε στην οδό Ευρώτα, όπου ένα ακόμα σπίτι έχει καταστραφεί και δίπλα στα συντρίμμια του ξεπροβάλλει ένα κοντέινερ. Ο φράχτης είναι κλειδωμένος και επικρατεί απόλυτη σιωπή. Αλλος ένας ηλικιωμένος με καμένο σπίτι θα περάσει εδώ τις γιορτές, αλλά και όλο το διάστημα μέχρι να καταφέρει, αν καταφέρει, να ξαναφτιάξει το κατεστραμμένο κτίσμα που έχει χαρακτηριστεί «κόκκινο», δηλαδή κατεδαφιστέο.
Απέναντι ένα μικρό σπίτι έχει, επίσης, καεί ολοσχερώς και η ιδιοκτήτριά του έχει ζητήσει κοντέινερ, το οποίο ακόμα περιμένει. Είναι η τραγική μητέρα του νεαρού μουσικού Φίλιππου Ρούσσου, που στο τέλος Οκτωβρίου έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στη Λεωφόρο Λαυρίου, σε ένα απίστευτο γύρισμα της μοίρας που ακολούθησε τη φωτιά του Αυγούστου χτυπώντας ανελέητα την οικογένεια. Ο ταλαντούχος μουσικός έλεγε στους φίλους του ότι προσπαθούσε να ανακάμψει από τη φωτιά. Συνέχιζε τη δουλειά του στο στούντιο, αλλά ένα φορτηγό τον χτύπησε στο ύψος του Κορωπίου και ο οδηγός τον εγκατέλειψε αβοήθητο στην άσφαλτο.
Χριστουγεννιάτικα δέντρα και στολίδια δεν συναντήσαμε στις καμένες γειτονιές. Μόνο το ουράνιο τόξο, που είχε βγει μετά τη βροχή, στόλιζε την πλαγιά, σαν αχτίδα αισιοδοξίας μέσα στο μισοκαμένο καταθλιπτικό τοπίο.
ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
«Βοηθάμε με όποιον τρόπο μπορούμε»
Τον πρώτο μήνα μετά την επέλαση της πυρκαγιάς ο Δήμος Χαλανδρίου φιλοξένησε σε ξενοδοχείο τις οικογένειες που έμειναν άστεγες και ζήτησαν βοήθεια. Στη συνέχεια προώθησε τη διαδικασία με τα κοντέινερ υποβάλλοντας σχετικά αιτήματα στην Πολιτική Προστασία, ενώ κατέβαλε προσπάθειες και για τη σύνδεση του ρεύματος. «Βοηθάμε με όποιον τρόπο μπορούμε τους ανθρώπους που έχουν βρεθεί στη θέση αυτή. Τους έχουμε ανοίξει το κοινωνικό παντοπωλείο και ορισμένοι παίρνουν καθημερινά συσσίτιο. Σε άλλους δίνουμε έπιπλα ή ηλεκτρικές συσκευές που έχουν ανάγκη και εμείς διαθέτουμε από προσφορές των συμπολιτών μας», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κώστας Ευθυμίου.
Αργοί ρυθμοί
Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι διαδικασίες αποκατάστασης της περιοχής προχωρούν με αργούς ρυθμούς. «Οσοι έχουν σπίτι που έχει χαρακτηριστεί “κίτρινο” πήραν άμεσα από το πρόγραμμα αρωγής 5.000 ευρώ και όσοι έχουν “κόκκινο” πήραν 10.000 ευρώ. Αυτά είναι μέρος του συνολικού ποσού που θα λάβουν για την ανοικοδόμηση των σπιτιών τους όταν γίνει η εκκαθάριση, η οποία, απ’ ό,τι γνωρίζω, δεν έχει γίνει ακόμα. Το συνολικό ποσό θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της ζημιάς, τα τετραγωνικά του κάθε σπιτιού και τον αριθμό των ατόμων που έμεναν σε αυτό», εξηγεί ο κ. Ευθυμίου.
Για τις κατεδαφίσεις ο δήμος έχει ζητήσει και τη συνδρομή της περιφέρειας. «Επειδή κάποια από τα ακίνητα που κάηκαν ήταν αυθαίρετα και στην κατασκευή τους είχε χρησιμοποιηθεί αμίαντος, είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας η κατεδάφιση με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για επικίνδυνα υλικά», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Χαλανδρίου.
Ειδήσεις σήμερα
Συλλογή Γουλανδρή: Δικαστική μάχη για θησαυρό 3 δισ. δολαρίων
Αργίες 2025: Πάρτε χαρτί και μολύβι – Αυτά είναι τα τριήμερα
Κρήτη: Ο 33χρονος Γάλλος δολοφόνος είχε μεταφερθεί και στην ψυχιατρική του ΠαΓΝΗ
Πλατφόρμα για ψηφιακές δίκες και διαθήκες το 2026 – Τι λέει ο Ιωάννης Μπουγάς στον ΕΤ
Αλληλομηνύθηκαν ο αστυνομικός της Βουλής και η πρώην σύζυγός του – «Καθαρός» ο φάκελός του [βίντεο]