Τα εργαλεία αυτά είναι Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ) και το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ).
Το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που αναπτύχθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΑΑ, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, για την πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω της εγγύησης δανείων σε αγρότες, κτηνοτρόφους και επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα. Μέσω του Ταμείου, χορηγούνται δάνεια από 10.000 ευρώ έως 5 εκατ. ευρώ, με αποπληρωμή το αργότερο έως 31/12/2035.
Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο ενισχύεται με κεφάλαια ύψους 80 εκατ. ευρώ, τα οποία δεσμεύονται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) ως παροχή εγγυήσεων ύψους 80% για κάλυψη νέων δανείων. Μάλιστα, διατίθενται 480 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση δανείων για επενδύσεις και για κεφάλαιο κίνησης.
Δικαιούχοι των δανείων θα είναι όσοι δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, από την παραγωγή μέχρι τη διανομή, και συγκεκριμένα παραγωγοί και αγροτικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, δεδομένου ότι θα χορηγούνται από τις τράπεζες, θα πρέπει να πληρούνται κάποια τραπεζικά κριτήρια, οπότε οι αγρότες με «κόκκινα» δάνεια δεν θα έχουν τη δυνατότητα ένταξης στο μηχανισμό.
Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας
Το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ) θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα της Ελλάδας, μέσω της διευκόλυνσης της πρόσβασης σε χρηματοδότηση σε αγρότες, κτηνοτρόφους και επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα. Διαχειριστής του Ταμείου είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε.
Τα δάνεια κυμαίνονται από 3.000 έως 25.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής από 2 έως 5 έτη, ενώ οι συνολικοί πόροι που θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία του Ταμείου φτάνουν τα 21,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 15 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την παροχή χρηματοδοτήσεων για τη δράση που αφορά σε επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις (Δράση 4.1.4 «Σχέδια Βελτίωσης») και τα υπόλοιπα 6,5 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δράσεων για επενδύσεις σε μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν επίσης γεωργικό (Δράση 4.2.4. Leader).
Το συνολικό ποσό θα διατεθεί στο λογαριασμό του Ταμείου σε 4 ισόποσες δόσεις, με την προϋπόθεση να έχει επιτευχθεί η δέσμευση συγκεκριμένων προκαθορισμένων ποσοστών για τη χορήγηση δανείων.
Το 50% του δανείου έχει άτοκη χρηματοδότηση, με μηδενικό επιτόκιο για τα δύο πρώτα χρόνια του δανείου, ενώ μπορεί να παρασχεθεί παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης έως 300 ευρώ ανά ωφελούμενο.
Επιλέξιμες δαπάνες
Τα δάνεια μέσω του ΤΕΑΑ και του ΤαΜιΔΑΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για:
- Επενδυτικές δαπάνες για την κάλυψη οποιωνδήποτε αναγκών του επιχειρηματικού σχεδίου, όπως:
– του ΦΠΑ των επιλέξιμων δαπανών
– της απόκτησης μεταχειρισμένου εξοπλισμού
– της απόκτησης ζωικού ή/και φυτικού κεφαλαίου
– της αγοράς γης, έως το 10% της συνολικής επένδυσης.
- Κεφάλαια κίνησης, σε συνδυασμό με επενδυτικές δαπάνες. Για το ΤΕΑΑ το κεφάλαιο κίνησης μπορεί να ανέλθει έως 200.000 ευρώ ή έως το 30% των επενδυτικών δαπανών, όποιο είναι μεγαλύτερο. Για το ΤαΜιΔΑΕ, θα πρέπει το άθροισμα του κεφαλαίου κίνησης και των επενδυτικών δαπανών να μην υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ.
- Κεφάλαιο κίνησης λόγω Covid-19 (μόνο για το ΤΕΑΑ), το οποίο θα χορηγείται σε όσους αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση.
Είδος δανείου
Τα δάνεια του ΤΕΑΑ και του ΤαΜιΔΑΕ δύναται να χορηγηθούν σε ωφελουμένους, οι οποίοι είτε έχουν ενταχθεί σε κάποιο Μέτρο του ΠΑΑ είτε όχι. Tα δάνεια αυτά μπορούν να λάβουν τις παρακάτω μορφές:
- Δάνειο μόνο για επενδύσεις, οι οποίες δεν συνδυάζονται με επιχορήγηση.
- Δάνειο μόνο για κάλυψη ιδιωτικής συμμετοχής σε επιχορηγούμενη επένδυση.
- Δάνειο για κεφάλαιο κίνησης και επενδύσεις που δεν συνδυάζονται με επιχορήγηση.
- Δάνειο για κεφάλαιο κίνησης και κάλυψη ιδιωτικής συμμετοχής σε επιχορηγούμενη επένδυση.
- Δάνειο για κεφάλαιο κίνησης, επενδύσεις που δεν συνδυάζονται με επιχορήγηση και κάλυψη ιδιωτικής συμμετοχής σε επιχορηγούμενη επένδυση.
- Δάνειο για επενδύσεις που δεν συνδυάζονται με επιχορήγηση και κάλυψη ιδιωτικής συμμετοχής σε επιχορηγούμενη επένδυση.
- Δάνειο λόγω Covid-19 (μόνο για το ΤΕΑΑ), το οποίο δύναται να χορηγηθεί είτε αυτόνομα είτε σε συνδυασμό με τις ανωτέρω έξι περιπτώσεις.
Ωφελούμενοι
Για τα Σχέδια Βελτίωσης ωφελούμενοι μπορούν να είναι:
-Φυσικά πρόσωπα, χαρακτηρισμένα ως επαγγελματίες αγρότες με βάση το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με οικονομικό μέγεθος εκμετάλλευσης (σε όρους τυπικής απόδοσης) μεγαλύτερο ή ίσο των 8.000 ευρώ
-Νομικά πρόσωπα, που έχουν ως κύρια δραστηριότητα τη γεωργία, με οικονομικό μέγεθος εκμετάλλευσης (σε όρους τυπικής απόδοσης) μεγαλύτερο ή ίσο των 8.000 ευρώ.
-Νέοι γεωργοί, ενταγμένοι στο Υπομέτρο 6.1 του ΠΑΑ 2014 – 2022.
-ΚΟΙΝΣΕΠ με γεωργική δραστηριότητα.
-Συλλογικά σχήματα αγροτών.
Σημειώνεται ότι και για τις δύο δράσεις, οι ωφελούμενοι θα πρέπει να είναι εγκατεστημένοι και να λειτουργούν στην Ελλάδα, να χαρακτηρίζονται ως πολύ μικρές, μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις και να είναι οικονομικά βιώσιμοι, με βάση τα κριτήρια της τράπεζας από την οποία δανείζονται.
Αντίστοιχα, για τη μεταποίηση δικαιούχοι μπορούν να είναι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, ανάπτυξη ή/και εμπορία γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν επίσης γεωργικό στους ακόλουθους τομείς:
- Κρέας – Πουλερικά – Κουνέλια
- Γάλα – αβγά
- Μέλι – σηροτροφία – σαλιγκάρια
- Ζωοτροφές
- Δημητριακά
- Ελαιούχα Προϊόντα
- Οίνος
- Οπωροκηπευτικά
- Ανθη
- Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά
- Σπόροι και Πολλαπλασιαστικό Υλικό
Ωστόσο, οι ωφελούμενοι δεν πρέπει να έχουν ενταχθεί σε διαδικασία διάσωσης ή αναδιάρθρωσης, να μην έχουν υπαχθεί σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας (ή άλλη ισοδύναμη διαδικασία), ούτε να πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής σε διαδικασία αφερεγγυότητας κατόπιν αιτήσεων των πιστωτών τους και να μη δραστηριοποιούνται σε απαγορευμένους τομείς.
Τα βήματα
Οσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι επιθυμούν να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση για τις επενδύσεις τους μέσω των δύο εργαλείων που παρέχει η νέα ΚΑΠ θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω απλά βήματα:
- Κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου: Αυτό είναι απαραίτητο για τις περιπτώσεις που το δάνειο αφορά σε επενδύσεις που δεν συνδυάζονται με επιχορήγηση ή περιλαμβάνει χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης.
- Για την υπαγωγή στο ΤΕΑΑ, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κάνουν «έρευνα αγοράς» ώστε να εντοπίσουν την τράπεζα που προσφέρει τους δανειακούς όρους που ταιριάζουν καλύτερα στο προφίλ τους. Για την υπαγωγή στο ΤαΜιΔΑΕ, οι τράπεζες υποβάλλουν την προσφορά τους εκ μέρους των αιτούντων στην πλατφόρμα KYC.
- Υποβολή αίτησης για υπαγωγή στο ΤEAA προς την τράπεζα της επιλογής τους ηλεκτρονικά, στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων.
- Υποβολή αίτησης για υπαγωγή στο ΤαΜιΔΑΕ ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα KYC στην ιστοσελίδα της ΕΑΤ κι επιλογή της τράπεζας που υπέβαλε την πλέον συμφέρουσα προσφορά. Στη συνέχεια για την τράπεζα που επελέγη, ο δικαιούχος υποβάλλει αίτηση στο Πληροφοριακό Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων.
- Προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα.
BOX: Πληρωμές 30 εκατ. ευρώ για την ουκρανική κρίση
Το ποσό των 30 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε 38.000 δικαιούχους αγρότες που είχαν πληγεί από την ουκρανική κρίση. Μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δόθηκαν ενισχύσεις:
- για τη στήριξη των παραγωγών αχλαδιών, καπνού, κρόκου, σπαραγγιών, κορινθιακής σταφίδας και μελιού, που επλήγησαν από την αύξηση του κόστους παραγωγής (και ιδίως από την αύξηση του κόστους ενέργειας, φυτοπροστασίας, θρέψης φυτών) με συνακόλουθη τη μείωση του εισοδήματός τους, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας,
- για την κάλυψη της ρευστότητας των ανωτέρω παραγωγών, εν όψει της καλλιεργητικής περιόδου.
Οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν αφορούν:
- καπνά επικράτειας, κυρίως στις Π.Ε. Ροδόπης, Ξάνθης, Πιερίας, Σερρών,
- μελίσσια της επικράτειας, κυρίως στις Π.Ε. Ηρακλείου, Χανίων, Αιτωλοακαρνανίας, Χαλκιδικής, Λάρισας,
- κορινθιακή σταφίδα, κυρίως στις Π.Ε. Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας,
- αχλάδια επικράτειας, κυρίως στις Π.Ε. Λάρισας, Μαγνησίας, Πέλλας, Ημαθίας,
- σπαράγγια επικράτειας, κυρίως στις Π.Ε. Πέλλας, Καβάλας, Έβρου, Ξάνθης και Αιτωλοακαρνανίας,
- κρόκο επικράτειας, Π.Ε. Κοζάνης.
Επίσης, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ καταβλήθηκαν και οι ενισχύσεις για:
- σταφύλια Αττικής, Κορινθίας Αχαΐας Ηλείας, ύψους 7,6 εκατ. ευρώ σε 6.200 παραγωγούς (de minimis),
- ελαιώνες και πατάτα των μικρών νησιών Αιγαίου ύψους 8,1 εκατ. σε 35.000 μικροκαλλιεργητές.
«Από το τέλος Μαρτίου και μέχρι σήμερα τα σχετικά ποσά που καταβλήθηκαν ξεπέρασαν τα 450 εκατ. ευρώ και αφορούν πάνω από 270.000 αγρότες σε όλη τη χώρα. Η διενέργειά τους αποτέλεσε τη συνεπή και έμπρακτη ανταπόκριση της κυβέρνησης, μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο της χώρας, στα θέματα αυξημένου κόστους και προβλημάτων στο εισόδημα των αγροτών από την ουκρανική κρίση και συνέβαλαν στην ενίσχυση της ρευστότητας στην περίοδο που αγρότες έχουν αυξημένες ανάγκες για την καλλιεργητική και παραγωγική τους διαδικασία», σημείωνε σε ανακοίνωσή του το ΥπΑΑΤ.
Ειδήσεις σήμερα
ΣΥΡΙΖΑ: Η επίθεση ντροπή Τσίπρα στους ψηφοφόρους της ΝΔ και ο εμφύλιος για τη διαδοχή