Τα ξημερώματα της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου, ο αυταρχικός πρόεδρος Ασαντ και η οικογένειά του κατέφυγαν στη Μόσχα, όπου οι Ρώσοι σύμμαχοί τους τους χορήγησαν άσυλο. Από τότε, πολλά εργαστήρια έχουν εντοπιστεί και καταληφθεί σε περιοχές που ελέγχονταν παλαιότερα από τη συριακή κυβέρνηση, γεμάτα με πρώτες ύλες, μηχανήματα, συσκευασίες και αμέτρητες χιλιάδες χάπια που βρέθηκαν εγκαταλελειμμένα βιαστικά. Κανείς όμως δεν πρέπει να σκεφτεί ούτε μια στιγμή ότι η κατάρρευση του καθεστώτος Ασαντ σημαίνει το τέλος της κατάρας του Captagon.
Θα δούμε μια αλλαγή στο εμπόριο τώρα που η Hayat Tahrir Al-Sham και πολλές οργανώσεις στη Συρία έχουν αρχίσει να αποσυναρμολογούν τα εργαστήρια, είπε στο τέμενος Ουμαγιάντ στη Δαμασκό, την περασμένη Δευτέρα, ο ηγέτης του HTS Μοχάμετ αλ Τζουλάνι, που έκανε μια συγκεκριμένη επισήμανση καταδίκης του ναρκωτικού και του ρόλου του Ασαντ στην παραγωγή του. Ο έκπτωτος πρόεδρος, είπε, έκανε τη χώρα ένα σημαντικό εργοστάσιο Captagon στον κόσμο. Είναι ξεκάθαρο ότι όσοι ήσαν κατασκευαστές του και δεν διέφυγαν από τη χώρα, τώρα θα έχουν πολλά προβλήματα.
Οι αρχές σε όλη την περιοχή έχουν αναφέρει συχνά κατασχέσεις χαπιών και απετράπησαν εξαγωγές από λιμάνια, αεροδρόμια και συνοριακά περάσματα, σε μια συνεχιζόμενη μάχη με τους λαθρέμπορους που καταφεύγουν σε όλο και πιο έξυπνες μεθόδους. Το σχέδιο είναι προϊόν πολυετούς έρευνας και είναι η πρώτη φορά που οι πληροφορίες για όλες τις παγκόσμιες κατασχέσεις του ναρκωτικού που έχουν αναφερθεί δείχνουν την τεράστια κλίμακα του εμπορίου, ενώ εγκαταστάσεις παραγωγής του έχουν εμφανιστεί σε χώρες όπως το Ιράκ, ο Λίβανος και η Τουρκία.
Και η Χεζμπολάχ
Στον Λίβανο, η πολιτοφυλακή της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν, υπό την έντονη πίεση του Ισραήλ, έχει κίνητρο να δημιουργήσει τα δικά της οικονομικά αποθέματα και το Captagon είναι ένας εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό. Μερικά εργαστήρια βρέθηκαν νωρίτερα φέτος στην Τουρκία, χώρα που δεν είχε εργαστήρια εδώ και πολύ καιρό. Εγκαταστάσεις παραγωγής έχουν βρεθεί ακόμη και στην Ευρώπη, στη Γερμανία και την Ολλανδία. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι βέβαιο ότι οι κυβερνήσεις δεν συμμετείχαν στο εμπόριο.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Η Συρία ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και σπάνια περίπτωση όπου είδαμε την εμπλοκή τόσων πολλών υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην παραγωγή και διακίνηση του Captagon. Ενώ ο ίδιος ο Ασαντ αποστασιοποιήθηκε προσεκτικά από το εμπόριο τα τελευταία δυο χρόνια, ο αδελφός του Μάχερ εμπλεκόταν σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες παραγωγής και λαθρεμπορίου από τον ρόλο του ως διοικητή της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, επίλεκτης στρατιωτικής μονάδας της οποίας κύρια αποστολή ήταν να προστατεύει το καθεστώς από εσωτερικές και εξωτερικές απειλές. Το πού βρίσκεται τώρα παραμένει αβέβαιο. Εχω ακούσει και πληροφορηθεί ότι ο Μάχερ και οι επιμέρους διοικητές της μεραρχίας έφτασαν μέσω του Ιράκ στο Ιράν και τώρα βρίσκονται στην Τεχεράνη.
Οι λαθρέμποροι και οι κατασχέσεις
Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, υπήρξαν ενδείξεις αλλαγών στη φύση των προσπαθειών λαθρεμπορίας του Captagon μέσω Ιορδανίας στη Σαουδική Αραβία και πέρα από αυτή. Ασυνήθιστα, δεν έχουμε δει κατασχέσεις στην Ιορδανία από τις αρχές Νοεμβρίου. Συνήθως, αυτή την εποχή του χρόνου, θα βλέπαμε μια άνοδο στο Captagon εκεί, όχι μόνο σε περιστατικά λαθρεμπορίας, αλλά και σε συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων, γιατί αρχίζει ο χειμώνας, δημιουργώντας συνθήκες για έναν λαθρέμπορο να παρακάμψει τα συστήματα παρακολούθησης.
Στη Σαουδική Αραβία, η πιο πρόσφατη κατάσχεση ήταν στις 7 Δεκεμβρίου στο συνοριακό πέρασμα Al-Wadiah με την Υεμένη. Σε δύο περιπτώσεις πριν από αυτή, στις 30 Νοεμβρίου, ήταν στο σημείο ελέγχου στην οδό King Fahd προς το Μπαχρέιν και στην άλλη πλευρά της χώρας στο λιμάνι της Ντούμπα στην Ερυθρά Θάλασσα. Η μία ήταν περίπου 200.000 χάπια και η άλλη 280.000. Αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι ο αριθμός των κατασχέσεων αυξάνεται, αλλά τα μεγέθη των αποστολών μειώνονται. Με άλλα λόγια, οι λαθρέμποροι κάνουν πιο συχνές διαδρομές, αλλά με μικρότερες παρτίδες χαπιών, πράγμα που σημαίνει ότι μικρότεροι παίκτες διακινούν λαθραία στην ξηρά, αντί για μεγάλους που τα στέλνουν χύμα μέσω θαλάσσης.
Τρόπος ζωής
Ο,τι κι αν πει ο αρχηγός του HTS, Τζουλάνι, η Συρία δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από το Captagon. Αυτό εξακολουθεί να είναι ένα πολύ επικερδές εμπόριο. Στη μετά τον Ασαντ Συρία θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα θέλουν να βγάλουν κέρδος. Κατασκευασμένο με έξοδα περίπου 1 $ το χάπι, πωλείται συνήθως για 15 φορές περισσότερο και είναι ένα εξαιρετικά κερδοφόρο προϊόν. Εκτιμάται ότι το συριακό καθεστώς κέρδιζε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Και στο τέλος της ημέρας, οι παλιές συνήθειες πεθαίνουν δύσκολα. Για πολλά άτομα, όχι απαραίτητα υψηλού επιπέδου αξιωματούχους του καθεστώτος, αυτός ήταν ο τρόπος ζωής τους εδώ και χρόνια και έτσι θα είναι πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση στη Συρία να πείσει αυτούς τους εγκληματίες να εγκαταλείψουν αυτήν την πηγή εσόδων.
Ειδήσεις σήμερα
Τα 4 σενάρια τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία
Φιντάν από τη Δαμασκό: «Ο Ερντογάν θα είναι στο πλευρό σας»
Καιρός: Που χιονίζει τώρα; Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία
Μακελειό στο Μαγδεμβούργο: Ποιος είναι ο «doctor google» που σκόρπισε τον θάνατο