Είναι βέβαιο ότι αν δεν υπήρχαν οι δεύτερες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ήδη σε μείζονα κρίση, με τους υπερασπιστές και τους πολέμιους του Αλέξη Τσίπρα να αποτελούν τις δύο πλευρές του «εμφυλίου».
Η συγγνώμη του κ. Τσίπρα κατά τη δήλωσή του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και η κριτική του στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού, απλώς επιβεβαιώνουν ότι πρόθεση του κ. Τσίπρα δεν είναι μόνο να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, αλλά να παραμείνει και μετά από αυτές στη θέση του, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
«Το αποτέλεσμα το εκλογικό είναι για εμάς ένα οδυνηρό σοκ. Απρόσμενα οδυνηρό. Φοβάμαι ότι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό. Ακόμα και για όσους ψήφισαν τη Ν.Δ., δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές, της ενισχυμένης αναλογικής, θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία» δήλωσε και επιτέθηκε στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. -εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου δεν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή- δείχνοντας αμετανόητος παρά την πανωλεθρία.
Την ίδια ώρα, η ερμηνεία που δίνουν οι «προεδρικοί» στο ξέσπασμα του Γιώργου Τσίπρα «μας φτύνουν, δεν βρέχει» είναι ότι όλα αυτά τα είπε για όλους τους άλλους εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα. Ετσι διαβάζουν και την ανάρτηση Πολάκη «μόνοι μας και όλοι τους» και τη ρήση Ζαχαριάδη «αν δεν ήταν ο Τσίπρας δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας», ο οποίος το βράδυ της συντριβής θυμήθηκε τι έλεγε ο Κατσιφάρας για τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει μάχη με νύχια και δόντια για να παραμείνει στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ, πριν και μετά τις εκλογές. Γι’ αυτό, οι «προεδρικοί» ανεβάζουν συντονισμένα στο Διαδίκτυο ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχασε από την Αθηνά Λινού και μία σειρά προβεβλημένων στελεχών της «Ομπρέλας» όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης κ.ά., δεν κατάφεραν να εκλεγούν. Για να φτιάξει κλίμα ότι δεν μπορούν να τον ρίξουν αύριο, εκείνοι που δεν έχουν επιρροή στο λαό.
Οπως δε, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, επαναφέρει σε κεντρικό ρόλο στην Κουμουνδούρου τον Νίκο Παππά, ο οποίος φέρεται να έχει την ιδέα της επίθεσης προς ΠΑΣΟΚ , ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ και ετοιμάζει «θυματοποίηση» Τσίπρα από ΜΜΕ και «ηρωοποίηση», εκτιμώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να μείνει στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ, αν κάνει ό,τι έκανε ο Γ. Παπανδρέου το 2007 και έμεινε στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ.
Μην εκπλαγείτε λοιπόν, όταν ο κ. Τσίπρας ερωτηθεί σε κάποια από τις συνεντεύξεις του, αν θα φύγει από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των δεύτερων εκλογών και παρά τις 20 μονάδες διαφορά της 21ης Μαΐου, η απάντησή του θα είναι «αυτό θα το αποφασίσει ο λαός και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, όχι τα συμφέροντα και οι βαρόνοι των ΜΜΕ».
Οι «προεδρικοί» πιστεύουν ότι ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε να βγουν μπροστά δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα νέα στελέχη όπως η Εφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης, για να προετοιμάσει το έδαφος της αντικατάστασης του κ. Τσίπρα, μετά τι εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Και όπως μαθαίνουμε, αύριο στην Κεντρική Επιτροπή -σ.σ. ήταν να γίνει σήμερα αλλά μετατέθηκε μία ημέρα αργότερα- με την ομιλία του δεν θα αφήσει περιθώρια για αναζήτηση υπευθύνων και αιτίων της ήττας. Θα υποστηρίξει ότι προέχει ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει ενωμένος τη δεύτερη εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου και το «ταμείο» να γίνει μετά. Στην ίδια κατεύθυνση, με το κλείσιμο της συνεδρίασης θα καταγγείλει ως υπονομευτή όποιος επιχειρήσει να ανοίξει θέμα αλλαγής ηγεσίας ή απόδοσης ευθυνών κ.λπ.
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
ΕΥΘΕΙΕΣ ΒΟΛΕΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ, «ΕΜΦΥΛΙΟΣ» ΓΙΑ ΝΕΟ ΑΡΧΗΓΟ
Υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ και η άλλη πλευρά. Εκείνοι που θεωρούν ότι ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου καταφέρει να μαζέψει τη ζημιά, πρέπει να αλλάξει σελίδα και να συνεχίσει αναζητώντας τον διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα, καθώς πιστεύουν ότι η εκλογική συντριβή έχει χαρακτήρα προσωπικής αποδοκιμασίας του αρχηγού.
Το ερώτημα που θέτουν είναι απλό: «Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας που έχασε με 20 μονάδες διαφορά από τον κ. Μητσοτάκη να είναι ο αντίπαλός του στις εκλογές του 2027;». Απαντούν με βεβαιότητα «όχι». Λένε όμως και άλλα. Λένε ότι η γραμμή Παππά για επίθεση στον Ανδρουλάκη, είναι πολύ πιθανό να κάνει καλό στον Ανδρουλάκη και όχι στον Τσίπρα. Και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βρει τον τρόπο και να αποτρέψει τη διαφαινόμενη πολιτική ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη και να μην επιτρέψει στον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ να αυξήσουν και άλλο το ποσοστό τους, βάζοντας «φωτιά» στη μάχη για την πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά.
Μιλώντας στο ART TV, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, εξέφρασε την άποψη ότι την πρώτη ευθύνη για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ την έχει ο Αλέξης Τσίπρας και η ομάδα του.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές, και ο πρόεδρος, ως έχων την πρωτοκαθεδρία, έχει και τις περισσότερες ευθύνες. Αυτές όμως δεν είναι προσωπικές. Είναι ευθύνες ενός συλλογικού σχηματισμού που δεν υλοποίησε αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας το 2019: να μετασχηματιστούμε σε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Καταναλώθηκε ένα ολόκληρο συνέδριο στο πώς θα εκλεγεί ο πρόεδρος. Αυτά δεν ενδιαφέρουν κανέναν» είπε ο κ. Κούλογλου, διαφωνώντας κάθετα με τη γραμμή αμφισβήτησης των δημοσκοπήσεων, την προεκλογική εκστρατεία, αλλά και την απλή αναλογική.
Στα άκρα η σύγκρουση με Ανδρουλάκη
Από την άλλη πλευρά, στη Χαριλάου Τρικούπη έχει βάλει καθαρό στόχο το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Ιουνίου να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση. Και το λένε εκτιμώντας ότι αν ανεβάσουν και άλλο το ποσοστό τους και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέβει από το 20%, μείνει εκεί ή πέσει και άλλο, τότε μπορεί αυτό που φαίνεται σήμερα φιλόδοξος στόχος, να κατακτηθεί εντός της επόμενης τετραετίας.
Σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα που βρίσκεται ακόμα υπό το σοκ της συντριβής του και δεν έχει κάνει σαφές πού θα στοχεύσει, τι θα ζητήσει από τον ελληνικό λαό και κυρίως τι θα προτείνει, ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται να έχει κατασταλάξει στη στρατηγική που θα ακολουθήσει.
Την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας θα επιτίθεται εναντίον του, λέγοντας ότι δεν δέχθηκε τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ., εκείνος θα επαναλαμβάνει ότι ο Τσίπρας είναι «χρυσός χορηγός του Μητσοτάκη» και θα προσπαθεί να εμφανίζεται εκείνος ως ο βασικός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ενας αντίπαλος όμως που δεν θα μοιάζει με τον κ. Τσίπρα, δεν θα κάνει «γκρίζα» προεκλογική εκστρατεία, δεν θα είναι τοξικός όπως είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Θα κάνει σκληρή κριτική, αλλά όπως λένε οι συνεργάτες του, θα εκπέμπει επιχειρήματα, ενότητα και όχι διχασμό.
Στη Χαριλάου Τρικούπη, οι άνθρωποι του κ. Ανδρουλάκη πιστεύουν ότι αν δεν πέσει στην παγίδα του κ. Τσίπρα να αρχίζουν να αντιπαρατίθενται μεταξύ τους, τότε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. θα καταφέρει να πείσει και άλλους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς, που είτε πιστεύουν ότι «Τσίπρας τέλος» είτε εκτιμήσουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν χρειάζεται πια την ψήφο τους, για να συντρίψει τον Τσίπρα. Και πιστεύουν ότι για να το καταφέρουν αυτό, οφείλουν να κάνουν ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ., θεωρώντας ότι μέσα στην απελπισία του ο κ. Τσίπρας θα το πει και αυτό.
ΚΑΠΑ RESEARCH
Το 52% θέλει το ΠΑΣΟΚ για αξιωματική αντιπολίτευση
Την ώρα που «θεριεύει» η συζήτηση για το μπούλινγκ του ΣΥΡΙΖΑ κατά των εταιριών δημοσκοπήσεων που οδήγησε στο ανεπίτρεπτο γεγονός για μία ευνομούμενη δημοκρατία να φοβούνται να δημοσιοποιήσουν αυτό που έβλεπαν και αυτό που μετρούσαν, έρχεται η πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση από την εταιρία Κάπα Research και επί της ουσίας «θάβει» τα όνειρα του Αλέξη Τσίπρα για παραμονή στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις ένα χρόνο μετά την εκλογή του από τη βάση.
Στη μέτρηση μίας εταιρίας που αν μη τι άλλο δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ από την Κουμουνδούρου για μεροληψία, οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 52% ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υποχωρήσει κι άλλο και να αντικατασταθεί από το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πιστεύουν σε ποσοστό 46% πως θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα και εκλογής νέου αρχηγού, ενώ σε ποσοστό 33% υποστηρίζουν πως θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα.
Στην πρόθεση ψήφου για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, αποτυπώνεται επτακομματική Βουλή.
Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των αναποφάσιστων, η Ν.Δ. εκτοξεύεται στο 41,3%, εισπράττοντας μάλιστα 0,5% σε σχέση με τις εκλογές της Κυριακής, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 19,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 14,4%,
το ΚΚΕ στο 7,2%, η Ελληνική Λύση στο 4,6%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,9%, η Νίκη στο 3,5%, το ΜέΡΑ25 στο 2% και Αλλο Κόμμα στο 3,7%.