Υπάρχουν κάποιες τροφές-παγίδες για τα άτομα με διαβήτη, τα οποία καταναλώνουμε κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που, αν και φαίνονται «αθώα» και κατάλληλα για τον διαβήτη, εντούτοις πρέπει να τα προσέχουμε γιατί είτε ανεβάζουν το σάκχαρο, π.χ. γιατί περιέχουν αρκετή ζάχαρη ή άλλους απλούς υδατάνθρακες, είτε γιατί έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, είτε τέλος γιατί θεωρώντας τα υγιεινά ή λάιτ τα καταναλώνουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Οι σαλάτες:
Αν και πάντα επισημαίνεται η σημασία των λαχανικών και των σαλατικών στη δίαιτα του διαβήτη, εντούτοις η επιλογή της σαλάτας, ειδικά έξω από το σπίτι, πρέπει να γίνεται με προσοχή. Τα τελευταία χρόνια, οι σαλάτες στα εστιατόρια και τις ταβέρνες περιέχουν σχεδόν τα πάντα εκτός από λαχανικά. Ετσι, πέρα από κάποια λαχανικά εποχής όπως ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι, πιπεριά περιέχουν ακόμα αλλαντικά, τυριά, σος, κρουτόν, ζυμαρικά με αποτέλεσμα να έχουν πολλές θερμίδες και σίγουρα να μην αποτελούν την κλασική συνοδευτική σαλάτα για ένα γεύμα, αλλά ολόκληρο γεύμα. Ακόμα μεγάλη προσοχή απαιτείται στην παρουσία επιβαρυντικών σος που πέρα από λάδι μπορεί να περιέχουν μέλι ή μπαλσάμικο ή ακόμα και γιαούρτι, κάνοντας τη σαλάτα πιο πλούσια τόσο σε λιπαρά όσο και σε υδατάνθρακες και ζάχαρα. Ετσι, η κλασική αγγουροντοματοσαλάτα είναι σαφώς ίσως η πιο καλή επιλογή, ενώ σε σαλάτες όπως είναι τα χόρτα, που είναι πολύ υγιεινά, πρέπει να προσέξουμε το λάδι που θα προσθέσουμε, γιατί έχουν την τάση να το απορροφούν και φυσικά να το καταναλώνουμε.
Παραδοσιακά ελληνικά πιάτα:
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Σε κάθε κλασική ελληνική ταβέρνα, το καλοκαίρι, θα βρούμε κάποια παραδοσιακά φαγητά της πατρίδας μας που χαρακτηρίζουν το ελληνικό καλοκαίρι, όπως ο μουσακάς ή το παστίτσιο. Αυτά, αν και παραδοσιακά, δεν είναι σίγουρα ελαφριές επιλογές. Είναι γεύματα με πολλές θερμίδες, υψηλά ποσοστά λίπους και επιβάρυνση στα επίπεδα γλυκόζης. Γι’ αυτό αν τα επιλέξετε θα πρέπει να τα συνδυάσετε με αρκετή κίνηση και μπάνιο αλλά και μια συνολική ελαφριά διατροφή την υπόλοιπη ημέρα.
Τα λαδερά:
Χαρακτηρίζουν την ελληνική μεσογειακή διατροφή. Βασίζονται σε αγνά ελληνικά και νόστιμα υλικά όπως είναι τα πολλά λαχανικά του καλοκαιριού στη χώρα μας, λ.χ. οι μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τα φασολάκια. Αλλά αν και είναι υγιεινά, δεν είναι πάντα «αθώα». Είναι τα δημοφιλή λαδερά πιάτα της εποχής, που συχνά στις ταβέρνες έρχονται στο τραπέζι «πνιγμένα» στο λάδι και συνδυάζονται με πάνω από 1 φέτες ψωμί, ανεβάζοντας κατακόρυφα του υδατάνθρακες του γεύματος. Και όσο και αν το ελαιόλαδο θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος της μεσογειακής διατροφής και απαραίτητο συστατικό για τη μακροζωία, αυτό δεν αποτελεί άλλοθι για την ελεύθερη κατανάλωσή του, επειδή είναι καθαρή πηγή λιπαρών, με περίπου 130 θερμίδες στη μία κουταλιά της σούπας.
Οι μεζέδες και οι ποικιλίες για ούζο ή μπίρα: Από διατροφικής πλευράς πιο επιβαρυντικά είναι τα τηγανητά (πατάτες, κολοκυθάκια κροκέτες, τυροπιτάκια, καλαμαράκια, μαρίδα, αθερίνα, γαύρος και τηγανόψωμα), γιατί απορροφούν ελαιόλαδο κατά το τηγάνισμα οπότε πολλαπλασιάζεται η θερμιδική τους αξία, ειδικά αν λόγω ταχύτητας στην εκτέλεση της παραγγελίας δεν μένουν να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί. Όλα αυτά τα εδέσματα, αν και συνήθως βασίζονται σε πρωτεϊνικές πρώτες ύλες, π.χ. ψάρι, τυρί ή άλλο, εντούτοις έχουν προσθήκη αμύλου από αλεύρι, πατάτα ή σφολιάτα, τα οποία υλικά επηρεάζουν άμεσα και αρνητικά τα επίπεδα γλυκόζης. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να περιορίσετε όσο μπορείτε την παραγγελία των ορεκτικών και να δώσετε βάρος στο βασικό γεύμα της επιλογής σας. Επίσης να αποφύγετε παναρισμένα και τηγανισμένα κρέατα ή λαχανικά, φαγητά με σάλτσες και αλοιφές με αμφίβολης ποιότητας μαγιονέζα, που μας προσφέρουν εύκολα μεγάλο φορτίο ενέργειας και μας στερούν από την κατανάλωση μιας μερίδας φαγητού. Κροκέτες, παναρισμένα τρόφιμα, τηγανητά λαχανικά και πίτες κρύβουν πολλές θερμίδες και θέλουν προσοχή.
Τα κοκτέιλ και κάποια ποτά της εποχής:
Το αλκοόλ και κυρίως η μπίρα είναι μια κλασική συνήθεια δίπλα στη θάλασσα ή στη βραδινή έξοδο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ένα ποτήρι μπίρα, αν και έχει μόνο 5% αλκοόλ, περιέχει αρκετούς υδατάνθρακες (κριθάρι), οι οποίοι ανεβάζουν τη θερμιδική περιεκτικότητα (ένα ποτήρι δίνει περίπου 150 θερμίδες) και τα επίπεδα γλυκόζης. Ενα ποτήρι παγωμένο κρασί είναι σίγουρα πιο ενδεδειγμένη επιλογή, ενώ τα γλυκά ποτά όπως το ούζο θέλουν μεγάλη προσοχή. Εννοείται ότι πάντα η κατανάλωση αλκοόλης πρέπει να γίνεται μαζί με φαγητό, με γεμάτο στομάχι.
Ειδήσεις σήμερα
Ένα χωριό γεμάτο… λελέκια στο Ομαλό Θρακικό Σερρών! [εικόνες]
Νίκος Ανδρουλάκης: «Έχουμε ανάγκη μια νέα Μεταπολίτευση, μια νέα ουσιαστική αλλαγή»