Πρόσθεσε ότι η σημερινή επέτειος υπενθυμίζει «τις τραγωδίες που γέννησαν την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία», όπως είπε, «την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον «Αττίλα», τη βάρβαρη εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου, μια ανοιχτή πληγή, που ακόμα δεν έχει επουλωθεί και αποτελεί την προδοτική κληρονομιά που μας άφησε η επταετής δικτατορία».
Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι σήμερα πρέπει « να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, ειδικά σε μια περίοδο που αναθεωρητές ηγέτες, όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένουν στη διχοτόμηση και την ίδρυση δύο κρατών στη Κύπρο…..Να μη δεχθούμε καμιά πολιτική διχοτόμησης του νησιού από μια χώρα, που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της και τα κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφερόμενος στην πορεία των 50 χρόνων της Μεταπολίτευσης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ καθόρισε το κοινωνικό κεκτημένο όλης της περιόδου. «Οι πρώτες κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου εγκαινίασαν μια περίοδο επέκτασης του κοινωνικού κράτους που ενίσχυσε το αίσθημα της απελευθέρωσης του πολίτη, με κοινωνικούς και οικονομικούς όρους. Εμπεδώθηκε για πρώτη φορά, μεταπολεμικά, η ραγδαία ανοδική κοινωνική κινητικότητα,
Συρεγγέλα: Ο προϋπολογισμός του 2025 είναι ενδεικτικός της ανοδικής τροχιάς της οικονομίας
με αποτέλεσμα τη μείωση των ανισοτήτων», όπως τόνισε κι απαρίθμησε τις σημαντικές αλλαγές και τα εθνικά επιτεύγματα που έφεραν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ” .
Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «σήμερα έχουμε ανάγκη μια νέα Μεταπολίτευση, μια ωέα ουσιαστική Αλλαγή που θα ανοίξει νέα σελίδα στον τόπο έπειτα από μια πολύ δύσκολη δεκαετία αλλεπάλληλων κρίσεων. Που θα ξαναδώσει πίστη και όραμα στον ελληνικό λαό, με τη νέα γενιά και τους μη προνομιούχους στο επίκεντρο».
Τόνισε ακόμη πως πρέπει να αντιμετωπιστούν με θάρρος τα προβλήματα του ελληνικού κράτους , να διατυπωθούν πολιτικές που θωρακίζουν το κράτος δικαίου και εγγυώνται την ενίσχυση των θεσμών και τη διάκριση των εξουσιών.
«Πρέπει να κρίνουμε αυστηρά πολιτικές που αυξάνουν τις ανισότητες, επιταχύνουν την κλιματική κρίση, υποβαθμίζουν το κράτος δικαίου και απομακρύνουν τους πολίτες από την ενεργό συμμετοχή», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Είναι ιστορικό μας καθήκον να αντικρίσουμε με θάρρος και σοβαρότητα τις προκλήσεις του σήμερα και την ποιότητα της δημοκρατίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».