Τα πανέμορφα και μεγάλα πουλιά δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο παραλίμνιο χωριό της Κερκίνης και έχουν φροντίσει να φτιάξουν τις φωλιές τους στις νέες κολόνες ρεύματος. Οι συγκεκριμένες κολόνες έχουν τοποθετηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης του και δίνουν τη δυνατότητα στα μεγάλα πουλιά να φτιάξουν με άνεση και ασφάλεια φωλιά στην κορυφή τους.
Πριν από μερικά χρόνια, στο χωριό υπήρχαν 22 φωλιές, πέρσι 32 και φέτος 36 φωλιές, γεγονός που καθιστά τους πελαργούς περισσότερους από τους μόλις 83 κατοίκους του Ομαλού Θρακικού!
Όπως λένε οι ειδικοί, οι πελαργοί επιλέγουν το συγκεκριμένο χωριό διότι βρίσκεται πολύ κοντά στην λίμνη Κερκίνη και επομένως έχουν πρόσβαση σε εύκολη τροφή, δηλαδή σε βατράχια, ψάρια, έντομα, σκουλήκια και μικρά
πουλιά ή θηλαστικά.
Η λέξη πελαργός είναι σύνθετη από τις λέξεις «πελός» (που σημαίνει μαύρος) και «αργός» (πού σημαίνει λευκός)
και ανταποκρίνεται τελείως στο ασπρόμαυρο χρώμα του πουλιού.
Πραγματικά το φτέρωμα του είναι λευκό και τα εξαιρετικά φτερά και τα μεγάλα καλυπτήρια της φτερούγας, μαύρα. Μόνο το μακρύ, παχύ και ίσιο ράμφος του, καθώς και τα πόδια του είναι κόκκινα. Είναι αρκετά μεγάλο και ογκώδες ημερόβιo πουλί, πού το μήκος του ξεπερνάει το ένα μέτρο, οι φτερούγες του έχουν άνοιγμα δύο μέτρα και το βάρος του φτάνει τα περίπου τέσσερα κιλά.
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
Προτιμά να τρέφεται σε ρηχά και στάσιμα νερά, σε λίμνες, λιμνοθάλασσες, λιμνούλες και ρυάκια. Αποφεύγει ψυχρές και υγρές περιοχές με χαμηλή θερμοκρασία καθώς και εκτάσεις με πυκνή βλάστηση. Όταν οργίζεται ή στην
αναπαραγωγική περίοδο εκδηλώνει τη διέγερση του με ένα περίεργο τρόπο. Αναδιπλώνει πολλές φορές το μακρύ λαιμό του προς τα πίσω, ώσπου το κεφάλι να αγγίξει τη ράχη του και κατόπιν το ξαναφέρνει προς τα εμπρός και κάτω, κάνοντας συγχρόνως ένα γοργό κροτάλισμα.
Στην Ελλάδα οι πρώτοι πελαργοί φτάνουν στα μέσα Μαρτίου και αρχίζουν να φεύγουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.
Σε σπάνιες περιπτώσεις παρατηρήθηκε μεμονωμένα άτομα να έρχονται στις αρχές Μαρτίου ή και ακόμη νωρίτερα (26 Φεβρουαρίου το 1974 και 15 Ιανουαρίου το 1975, τα τελευταία όμως δεν επέζησαν) ή να φεύγουν αργότερα, το πρώτο
δεκαπενθήμερo του Οκτωβρίου. Πάντως κατά τα μέσα Οκτωβρίου και οι τελευταίοι πελαργοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για πιο θερμά κλίματα στο νότιο ημισφαίριο της γης.
Ειδήσεις σήμερα
Νίκος Ανδρουλάκης: «Έχουμε ανάγκη μια νέα Μεταπολίτευση, μια νέα ουσιαστική αλλαγή»
Ελενα Ακρίτα: Ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας για άρση ασυλίας της