Ο ΠΟΥ συνιστά να εντοπιστεί η πηγή έκθεσης σε μόλυβδο και να ληφθούν μέτρα για τη μείωση και τον τερματισμό της έκθεσης για όλα τα άτομα με επίπεδο μολύβδου στο αίμα άνω των 5 μg/dl. Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον μόλυβδο.
Η UNICEF υπολογίζει ότι ένα στα τρία παιδιά – έως και 800 εκατομμύρια παγκοσμίως – έχει επίπεδα μολύβδου στο αίμα πάνω από 5 μg/dl – και απαιτείται άμεση παγκόσμια δράση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
“Η έκθεση σε μόλυβδο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών και μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο δείκτη νοημοσύνης (IQ), εύρος προσοχής, μειωμένη ικανότητα μάθησης και αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων συμπεριφοράς”, ανέφερε η Δρ Maria Nera, Διευθύντρια του ΠΟΥ στο Τμήμα Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας. “Αυτή η αποτρέψιμη βλάβη στον εγκέφαλο των παιδιών οδηγεί σε τραγική απώλεια δυνατοτήτων”.
Η τοξικότητα του μολύβδου και οι πηγές έκθεσης σε αυτόν
Ο μόλυβδος είναι τοξικός για πολλά συστήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου, του αναπαραγωγικού συστήματος, των νεφρών, του καρδιαγγειακού συστήματος, του συστήματος αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Η έκθεση σε μόλυβδο εκτιμάται ότι ευθύνεται για 21,7 εκατομμύρια χρόνια απώλειας λόγω αναπηρίας και θανάτου (χρόνια ζωής προσαρμοσμένα στην αναπηρία παγκοσμίως) λόγω μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το 30% της ιδιοπαθούς διανοητικής αναπηρίας, το 4,6% των καρδιαγγειακών παθήσεων και το 3% των χρόνιων νεφρικών παθήσεων μπορεί να αποδοθεί στην έκθεση στον μόλυβδο.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπάρχουν πολλές πηγές έκθεσης σε μόλυβδο σε βιομηχανικά περιβάλλοντα όπως η εξόρυξη και η τήξη, η ανακύκλωση ηλεκτρονικών απορριμμάτων και μπαταριών μολύβδου – οξέος, τα υδραυλικά και τα πυρομαχικά σε χώρους που θα μπορούσαν να εκθέσουν τα παιδιά και τους εφήβους, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Η έκθεση, όμως, μπορεί επίσης να συμβεί σε μη βιομηχανικά περιβάλλοντα, καθώς η βαφή μολύβδου μπορεί να βρεθεί σε σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία και παιδικές χαρές. Τα παιδιά μπορούν να καταπιούν νιφάδες και σκόνη, από παιχνίδια ή επιφάνειες βαμμένα με μόλυβδο ή να εκτεθούν μέσω κεραμικών με μόλυβδο και ορισμένων παραδοσιακών φαρμάκων και καλλυντικών.
Σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ αναφέρει ότι τα τελευταία δέκα χρόνια ο κόσμος έχει δει σημαντική μείωση της χρήσης μολύβδου σε βαφές, καθώς περισσότερες από 84 χώρες έχουν πλέον νομικά δεσμευτικούς ελέγχους για τον περιορισμό της παραγωγής, εισαγωγής και πώλησης χρωμάτων μολύβδου.
Σημαντικές πηγές έκθεσης περιλαμβάνουν περιβαλλοντική μόλυνση από την ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου-οξέος και από κακώς ελεγχόμενες εργασίες εξόρυξης και τήξης μολύβδου. Επίσης, από τη χρήση παραδοσιακών θεραπειών που περιέχουν μόλυβδο, κεραμικά γυαλάκια που χρησιμοποιούνται σε δοχεία τροφίμων, σωλήνες μολύβδου και άλλα εξαρτήματα που περιέχουν μόλυβδο στα συστήματα διανομής νερού, καθώς και βαφή μολύβδου.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: 60-100 ευρώ η μηνιαία αύξηση για τους παλαιούς συνταξιούχους [πίνακες ανά ταμείο]
Ανδρέας Πάτσης: Το παρασκήνιο της διαγραφής του από τη ΝΔ