Απορρύθμιση σακχάρου λόγω λοιμώξεων
Οι μολύνσεις στις οποίες είναι επιρρεπής ο διαβητικός συνήθως δεν έχουν τη θορυβώδη κλινική συμπτωματολογία που παρατηρείται σε μη διαβητικά άτομα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναζητεί καθυστερημένα ιατρική βοήθεια, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία του διότι κάθε λοίμωξη μπορεί να απορρυθμίσει το σάκχαρο και να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Για τον λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική η πρώιμη ιατρική αξιολόγηση, ανεξαρτήτως είδους και εντάσεως συμπτωμάτων.
Οι καλοκαιρινές απειλές για τις τιμές του σακχάρου
Το καλοκαίρι είναι περίοδος που παρατηρείται σειρά από συχνές ασθένειες που συνήθως οφείλονται σε κάποια λοίμωξη. Μερικές από τις συχνότερες είναι οι εξής:
Κρυολόγημα. Σε περιπτώσεις όπου εκδηλώνονται συμπτώματα όπως συνάχι, χαμηλός πυρετός, πονοκέφαλος, πονόλαιμος και πόνοι στους μυς και στα οστά πρόκειται -εάν δεν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες- για το κοινό κρυολόγημα. Αυτό οφείλεται σε μια ιογενή λοίμωξη που εμφανίζεται συχνά στο τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο. Περισσότερα από 200 είδη ιών προκαλούν το συγκεκριμένο σύνδρομο.
Ωτίτιδα. Το μπάνιο στην πισίνα το καλοκαίρι και σπανιότερα στη θάλασσα προδιαθέτει για την αποκαλούμενη «ωτίτιδα των κολυμβητών». Πρόκειται για μικροβιακή φλεγμονή στον έξω ακουστικό πόρο που εκδηλώνεται με πόνο, ερυθρότητα και οίδημα και θεραπεύεται συνήθως με σταγόνες αντισηπτικού στον έξω ακουστικό πόρο.
Ουρολοιμώξεις. Οι ουρολοιμώξεις είναι κατάσταση που δεν προκαλείται από το μπάνιο στη θάλασσα το καλοκαίρι, παρότι στον κόσμο επικρατεί λανθασμένα η αντίθετη άποψη. Γενικά όμως συμπτώματα κυστίτιδας όπως «κάψιμο στην ούρηση», συχνουρία και δυσουρία απαιτούν καλλιέργεια ούρων και συμβουλή από γιατρό για να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.
Διαρροϊκά σύνδρομα. Το καλοκαίρι είναι συχνότερα τα διαρροϊκά σύνδρομα όπως και η γαστρεντερίτιδα (δηλαδή διάρροια που συνοδεύεται από έμετο) διότι ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες, την ευκολία μετάδοσης και την κατανάλωση τροφίμων χωρίς καλή συντήρηση.
Αίτιο είναι κατά κανόνα πολλά είδη ιών. Επειδή ο ασθενής αφυδατώνεται από τη διάρροια χρειάζεται λήψη πολλών υγρών από το στόμα, να αποφεύγονται το γάλα και τα σακχαρούχα αναψυκτικά, ενώ η διατροφή θα πρέπει να είναι ελαφρά. Στην περίπτωση που η διάρροια υπερβεί σε διάρκεια τις 3 μέρες ή εμφανιστούν υψηλός πυρετός ή αίμα στα κόπρανα, τότε είναι σημαντική η άμεση λήψη ιατρικής συμβουλής για το ενδεχόμενο της σαλμονέλας, για την οποία απαιτούνται ειδικά φάρμακα.
Τσιμπήματα από έντομα. Μετά από τσίμπημα από κουνούπι ή άλλα έντομα, εφόσον εμφανιστεί έντονη και εκτεταμένη ερυθρότητα γύρω από τα τσίμπημα όπως και πυρετός, χρειάζεται ειδική αγωγή γιατί συνήθως έχει γίνει μόλυνση από στρεπτόκοκκους ή σταφυλόκοκκους.
Κολπίτιδες. Το μπάνιο στη θάλασσα είναι δυνατόν στις γυναίκες και ιδιαίτερα σε όσες έχουν προδιάθεση, όπως οι παχύσαρκες και οι πάσχουσες από σακχαρώδη διαβήτη, να προκαλέσει κολπίτιδα από μύκητες με συμπτώματα που συχνά μοιάζουν με τα συμπτώματα της κυστίτιδας. Σε αυτά περιλαμβάνονται η επιτακτική και συχνή ενούρηση, ο πόνος και το τσούξιμο κατά την ενούρηση και ο πόνος τοπικά στο σημείο που βρίσκεται η ουροδόχος κύστη.
Χρήσιμες συμβουλές
Φροντίστε τον εαυτό σας με υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, όσπρια, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αποφύγετε την κατάχρηση κρέατος, αποφύγετε το κάπνισμα και ενταχθείτε σε πρόγραμμα άσκησης το οποίο δεν είναι απαραίτητο να είναι οργανωμένο, αλλά να περιλαμβάνει συστηματικό γρήγορο περπάτημα.
Η διακοπή του ενεργητικού και του παθητικού καπνίσματος και η διατήρηση φυσιολογικού σακχάρου αίματος είναι τα σημαντικότερα μέτρα που θα βοηθήσουν την άμυνα του οργανισμού σας. Προσπαθήστε ακόμη να διατηρείτε φυσιολογικό βάρος, να είναι επαρκής ο ύπνος σας, να αποφεύγετε ψυχολογικές επιβαρύνσεις και να πλένετε τα χέρια σας συχνά.