«Είσαι ό,τι τρως!»: Με τρεις λέξεις ο Ιπποκράτης έδειξε πόσο σημαντική είναι για την ποιότητα της ζωής μας η σωστή διατροφή και η δίαιτα. Ιδίως στην εποχή μας, που η κακή διατροφή, το στρες και η ρύπανση του περιβάλλοντος επιφέρουν πιο εύκολα τοξίνωση στον οργανισμό μας. Μια κατάσταση που περιγράφεται ως συσσώρευση βλαπτικών ουσιών σε όλους τους ιστούς, κυρίως όμως στον λιπώδη.
Η φυσική αποτοξίνωση δεν αρκεί
Το σώμα μας, για να απαλλαγεί από αυτές τις βλαπτικές ουσίες αποτοξινώνεται διαρκώς μέσα από τα διάφορα απεκκριτικά όργανα, όπως είναι το συκώτι, το έντερο, τα νεφρά, το δέρμα και τους μηχανισμούς που διαθέτει. Ωστόσο, η φυσική αυτή διαδικασία του οργανισμού επιβραδύνεται στις μέρες μας, εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής και των κακών διατροφικών συνηθειών, μπλοκάροντας τον μεταβολισμό.
Ως συνέπεια, εκδηλώνονται διάφορα προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, κούραση, κακή διάθεση, πονοκέφαλος, τριχόπτωση, παχυσαρκία, κυτταρίτιδα. Επιπλέον μπορεί να παρατηρηθεί επιβάρυνση ορισμένων ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά προβλήματα και ο διαβήτης.
Πόσο απαραίτητη είναι η αποτοξίνωση
Η αποβολή των συσσωρευμένων τοξινών στο σώμα μας είναι απαραίτητη και μπορεί να επιτευχθεί μέσα από αλλαγές στον τρόπο διατροφής, αλλά και στον τρόπο ζωής μας (π.χ. περιορισμός του στρες, περισσότερη άσκηση).
Τα διατροφικά προγράμματα αποτοξίνωσης στηρίζονται στη μη κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης (π.χ. κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων), ώστε να βελτιώσουμε το λιπιδαιμικό προφίλ μας. Ωστόσο, ακριβώς επειδή αυτές οι τροφές παρέχουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, η αποτοξίνωση δεν πρέπει να γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, τα διατροφικά προγράμματα αποτοξίνωσης δεν ενδείκνυνται για εγκύους, γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί, μητέρες που θηλάζουν, ασθενείς, για όλους όσοι νιώθουν αδυναμία ή βρίσκονται σε περίοδο ανάρρωσης.
Χρήσιμες συμβουλές
Για να ξεκινήσετε και να ολοκληρώσετε με επιτυχία ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης είναι προτιμότερο να αρχίσετε το Σαββατοκύριακο, ώστε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να συνηθίσει στα νέα διατροφικά δεδομένα. Οι δύο εισαγωγικές ημέρες θα σας βοηθήσουν να μπείτε σταδιακά στη λογική της αποτοξίνωσης.
Τι να πιείτε το Σαββατοκύριακο
Αν καταναλώνετε πολλή καφεΐνη καθημερινά, είναι προτιμότερο για τον οργανισμό σας να τη μειώσετε σταδιακά παρά να την κόψετε απότομα. Έτσι, αν πίνετε καθημερινά περισσότερα από 2 φλιτζάνια καφέ ή πάνω από 2 αναψυκτικά τύπου κόλα, προσπαθήστε να μην καταναλώνετε πάνω από 2 ολόκληρο το Σαββατοκύριακο. Η καφεΐνη προκαλεί εθισμό, οπότε είναι πιθανό το σώμα σας να χρειαστεί λίγο χρόνο μέχρι να συνηθίσει την απουσία της. Και φυσικά, να ενυδατώνετε συχνά τον οργανισμό σας. Αν πίνετε καθημερινά λιγότερο από 1 λίτρο νερό, ξεκινήστε αυξάνοντας την ποσότητα στο 1,5 λίτρο.
Detox. Τα… χρυσά 5άρια
5 σνακ. Μέσα στη μέρα είναι απαραίτητο ένα μικρό σνακ για να ανέβουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αντί για ένα κομμάτι γλυκό μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στις παρακάτω προτάσεις:
- 1/2 αβοκάντο και 4 μικρά παξιμάδια
- 1 εποχικό φρούτο και 4-5 αμύγδαλα
- 1 εποχικό φρούτο και 2 καρύδια
- 1 εποχικό φρούτο και 1 κουταλιά κολοκυθόσπορο
- 1 κουταλιά πάστα ελιάς με 1 φέτα ψωμί σίκαλης ή 1 παξιμάδι
5 σούπερ τρόφιμα. Είναι τροφές που καθαρίζουν τον οργανισμό μας, περιορίζουν την κατακράτηση υγρών και τονώνουν τον μεταβολισμό.
- Μαϊντανός
- Σπαράγγια
- Αγγούρι
- Γκρέιπφρουτ
- Κρεμμύδι
5 τροφές κατά της γήρανσης. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία θεωρούνται το «κλειδί» για την εξάλειψη των ελεύθερων ριζών, τον μεγαλύτερο εχθρό της νεότητας.
- Κανέλα
- Σπανάκι
- Μούρα
- Ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, καρύδια)
- Σπόροι (π.χ. κολοκυθόσποροι)