Τι συμβαίνει στον υποθυρεοειδισμό (έλλειψη Τ3-Τ4)
Η καρδιά χτυπά με αργό ρυθμό (βραδυκαρδία) ή με ακανόνιστο ρυθμό (αρρυθμία). Η αρτηριακή πίεση απορρυθμίζεται. Χαμηλή πίεση μπορεί να εμφανισθεί στην αρχή, ενώ αργότερα με την πρόοδο του υποθυρεοειδισμού μπορεί να εμφανισθεί υπέρταση. Υπάρχουν, όμως, και δευτερεύουσες επιδράσεις από την υπολειτουργία του αδένα. Η χοληστερίνη αυξάνεται και αθηρωματικές πλάκες δημιουργούνται στα αγγεία, με επακόλουθο την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως και θεραπευθεί με αντιλιπιδαιμική αγωγή.
Τι συμβαίνει στον υπερθυρεοειδισμό (υπερπαραγωγή Τ3-Τ4)
Η υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση του μεταβολισμού, την ταχυκαρδία, την ταχύτερη κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά και στα αγγεία. Η ταχυκαρδία είναι συχνή και δεν συμβαίνει μόνο στην υπερπροσπάθεια ή σε συναισθηματικό stress ως είναι αναμενόμενο, αλλά και σε περιόδους ηρεμίας. Η εμμένουσα ταχυκαρδία επιδεινώνει προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο, αυξάνοντας έτσι τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Θεραπευτική αντιμετώπιση
Οι διαταραχές της θυρεοειδικής λειτουργίας, αφού διαγνωσθούν έγκαιρα, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με την κατάλληλη για την περίπτωση θεραπεία, γιατί αλλιώς επιδεινώνουν τα ήδη υπάρχοντα καρδιακά νοσήματα. Η θεραπεία είναι απλή, ασφαλής και αποτελεσματική. Η συνεργασία του ενδοκρινολόγου και του καρδιολόγου θα ανιχνεύσει το υπάρχον πρόβλημα και θα δώσει την ενδεδειγμένη θεραπευτική λύση.
«Ασθενής» θυρεοειδής, ευάλωτη καρδιά
Ανησυχητική μελέτη για τη σχέση καρδιάς-θυρεοειδούς
Μια επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Circulation» υπογραμμίζει τον αντίκτυπο των διαταραχών του θυρεοειδούς στην καρδιακή λειτουργία.
Από παλαιότερες μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι οι διαταραχές του θυρεοειδούς συνδέονται με μελλοντικά προβλήματα στην καρδιακή λειτουργία, όπως η αρρυθμία και η καρδιαγγειακή νόσος. Τα νέα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η ανισορροπία των θυρεοειδικών ορμονών αυξάνει τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια.
Η μελέτη υποδεικνύει ότι τα άτομα με αυξημένα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών (θυροξίνης συγκεκριμένα), ακόμη και εντός των ορίων που θεωρούνται φυσιολογικά, διατρέχουν τετραπλάσιο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε σύγκριση με άτομα που έχουν χαμηλότερα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών.
Μέχρι τώρα, οι παράγοντες κινδύνου για τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο αφορούσαν αμιγώς την καρδιαγγειακή υγεία (υψηλή χοληστερόλη, υπέρταση κ.λπ.), ωστόσο τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι και τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών πρέπει ενδεχομένως να εντάσσονται σε αυτήν τη λίστα, συγκεκριμένα όταν αγγίζουν το ανώτατο όριο του φυσιολογικού.
*Από το ένθετο Θυρεοειδής που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Ειδήσεις Σήμερα
Παθήσεις θυρεοειδούς: Από τη γιαγιά στη μαμά και την εγγονή
Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για αφαίρεση θυρεοειδούς
Ποια είναι η Μαριάννα Λαιμού Γουλανδρή; Εντυπωσιακή, επιτυχημένη και ανιψιά της Χρυσής Βαρδινογιάννη
Τελικά αυτή η δημοσιογράφος παίρνει τη θέση της Ανθής Βούλγαρη στο MEGA
Ο Ιορδάνης αγνοείται και ο Ρήγας αργοπεθαίνει – Χαμός στο Grand Hotel
Φως στο Τούνελ: Έρχεται απόψε με εκπομπή φωτιά – Αποκαλύψεις για τρεις υποθέσεις που ζητούν κάθαρση