Μια «γκρίζα ζώνη» που συνήθως διαρκεί αρκετά χρόνια και συνοδεύεται από ορμονικές αλλαγές, αλλαγές στην εικόνα σώματος, αλλά και ψυχολογικές επιπτώσεις. Και μπορεί κάποιες γυναίκες να βλέπουν την κλιμακτήριο ως το «θλιβερό κλείσιμο ενός κύκλου», εντούτοις αρκετές βλέπουν την εμμηνόπαυση ως τη λήξη ενός «μαρτυρίου» που επαναλαμβανόταν μια φορά το μήνα. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι γυναίκες αισθάνονται δέος στην προοπτική της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης, ίσως διότι αυτή η γκρίζα ζώνη κρύβει πολλά μυστικά.
Κάπου εκεί, γύρω στα 50 έρχεται η εμμηνόπαυση
Το πότε θα μπει μια γυναίκα στην κλιμακτήριο, αυτό είναι γενετικά προσδιορισμένο, επομένως συμβαίνει σε διαφορετική ηλικία για κάθε μια. Μπορεί, μάλιστα, ν’ αρχίσει πολύ νωρίς και ενδεχομένως να διαρκέσει και αρκετά χρόνια μετά την τελευταία εμμηνορρυσία. Ως εμμηνόπαυση, τώρα, χαρακτηρίζουμε αυτήν ακριβώς την τελευταία εμμηνορρυσία, η οποία συνήθως αναμένεται στην ηλικία των 49 έως 51 ετών.
Η τελευταία περίοδος
Σε πολλές γυναίκες η εμμηνόπαυση εμφανίζεται πολύ νωρίς, οπότε μιλάμε για πρόωρη εμμηνόπαυση. Καμιά φορά, μάλιστα, εμφανίζεται και απότομα, χωρίς να προηγηθεί αισθητή κλιμακτηριακή συμπτωματολογία. Γενικώς, πάντως, είναι αποδεκτό ότι η ώριμη γυναίκα που επί ένα χρόνο δεν είδε περίοδο, βρίσκεται στην εμμηνόπαυση.
Υπάρχει, όμως, και η περιεμμηνόπαυση. Είναι το χρονικό διάστημα πριν και μετά την εμμηνόπαυση, όπου εμφανίζονται διαταραχές του κύκλου, εξάψεις, εφιδρώσεις, ταχυκαρδίες και ψυχολογικές μεταπτώσεις. Το χρονικό αυτό διάστημα είναι διαφορετικό από γυναίκα σε γυναίκα και παρατείνεται μερικά χρόνια μετά την τελευταία εμμηνορρυσία, ανάλογα με το πόσο καιρό ακόμη λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο οι ωοθήκες.
Πρώτη συμπτωματολογία κλιμακτηρίου
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Συνήθως η κλιμακτήριος αρχίζει 5-6 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση και τελειώνει 5-6 χρόνια μετά. Μετά από το τέλος της κλιμακτηρίου, ο οργανισμός έχει προσαρμοστεί στην ορμονική ανεπάρκεια και δεν αντιδρά πλέον με αγγειοκινητικά συμπτώματα.
Δεν έχουν, όμως, όλες οι γυναίκες ενοχλήματα κλιμακτηρίου. Περίπου ένα τρίτο των γυναικών δεν εμφανίζει κανένα, ή εμφανίζει ελάχιστα ενοχλήματα, που δεν τα αξιολογεί. Οι περισσότερες αναφέρουν περιστασιακά ενοχλήματα για τα οποία υπάρχει πιθανότητα να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Στις περισσότερες γυναίκες τα εντονότερα συμπτώματα παρατηρούνται στις ηλικίες 49 έως 50 ετών, ωστόσο αρκετές γυναίκες αρχίζουν να εμφανίζουν ελαφρά συμπτώματα παροδικών εξάψεων ήδη από την ηλικία των 35 με 40. Σταδιακά σημειώνονται και αλλαγές στην ένταση και τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας, ενώ η γονιμότητα περιορίζεται, αλλά δεν αναστέλλεται τελείως. Με την εμμηνόπαυση, όμως, σταματά τελείως και η πιθανότητα σύλληψης», διευκρινίζει η κ.
Ορμόνες και εμμηνόπαυση
Τι ακριβώς συμβαίνει στην εμμηνόπαυση; Η διαδικασία ωρίμανσης των ωαρίων έχει σταματήσει, η παραγωγή οιστρογόνων μειώνεται σταδιακά, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την προγεστερόνη. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, όμως, υπάρχει μια χαμηλή παραγωγή οιστρογόνων από την ωοθήκη. Έτσι εξηγούνται στην εμμηνόπαυση φαινόμενα όπως αίσθημα πίεσης στους μαστούς, ενοχλήματα επικείμενης εμμηνορρυσίας και καμιά φορά μητρορραγίες όπως της περιόδου. Συνήθως όμως η λειτουργία της ωοθήκης αρχίζει να κάμπτεται μετά από πάροδο 2-3 ετών.
Συμπτώματα κλιμακτηρίου- πριν την εμμηνόπαυση
-Διαταραχές στην εμμηνορρυσία.
-Εξάψεις
-Νυχτερινές εφιδρώσεις
-Ταχυκαρδίες
-Αϋπνίες
-Διαταραχές της διάθεσης
-Μείωση σεξουαλικής επιθυμίας
-Κατάθλιψη
Συμπτώματα εμμηνόπαυσης
-Όλα τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου
-Αδυναμία συγκέντρωσης
-Προβλήματα μνήμης
-Ξηρότητα κόλπου
-Επώδυνη συνουσία
-Ξηρότητα και θάμπωμα δέρματος
-Μείωση ή απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας
-Πόνοι στην πλάτη
Πότε χρειάζεται θεραπεία με ορμόνες
-Όταν η εμμηνόπαυση εγκαταστάθηκε νωρίς
-Όταν υπάρχουν έντονες ενοχλήσεις
-Όταν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οστεοπόρωσης -Όταν υπάρχει υποψία καρδιαγγειακών προβλημάτων