Οι απανταχού συνωμοσιολόγοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι κορωνοϊός δεν υπάρχει και ότι η πανδημία ήταν μια ιδέα για να δημιουργηθούν εμβόλια μέσα από τα οποία θα μπορεί να ελεγχθεί ο πληθυσμός του πλανήτη! Όσο αφελή όμως κι αν ακούγονται όλα αυτά, τόσο επικίνδυνα αποδεικνύονται. Τέτοιοι ισχυρισμοί έφεραν ξανά στην επιφάνεια το «αντιεμβολιαστικό κίνημα». Εκείνους δηλαδή που θεωρούν ότι τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν μόνο κακό ή ότι δεν είναι χρήσιμα για τον οργανισμό μας.
Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική και πολύ παλιά
Οι εμβολιασμοί θεωρούνται και είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης των λοιμωδών νοσημάτων, με μια μακρά ιστορία που ανάγεται πίσω στo 1714, με τη δημοσίευση των πρώτων επιστημονικά τεκμηριωμένων μελετών των Εμμανουήλ Τιμόνη και Ιάκωβου Πυλαρινού για την εφαρμογή του εμβολιασμού έναντι της ευλογιάς, με την τότε ονομασία «ευλογιασμός». Ακολούθησε το περισσότερο γνωστό επιστημονικό πείραμα του Edward Jenner το 1798 που καθιέρωσε τη μέθοδο του εμβολιασμού ως μέτρο προφύλαξης από την ευλογιά.
Απόλυτα τεκμηριωμένα τα οφέλη των εμβολιασμών
Όπως παρατηρεί η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικήςτης Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτηςκα. Χ. Περδικογιάννη, «…η εμπειρία της επιστημονικής κοινότητας είναι μεγάλη όσον αφορά την τεκμηρίωση για τα οφέλη του εμβολιασμού στη Δημόσια Υγεία, που συνοψίζονται στην αποτελεσματική πρόληψη με στόχο την εξάλειψη νοσημάτων, στη μείωση των δυνητικά σοβαρών επιπλοκών από τη φυσική νόσηση και στην εξασφάλιση της «ανοσίας αγέλης» και προστασίας των ευάλωτων ατόμων που δεν μπορούν να εμβολιαστούν».
Δυστυχώς, όμως, η ιστορία της αμφισβήτησης των εμβολίων βαίνει παράλληλα με την ιστορία της καθιέρωσής τους. Από τις πρώτες αντιδράσεις κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού της ευλογιάς με τα διαθέσιμα μέτρα προπαγάνδας της εποχής του Jenner, που εξαπλώθηκαν γρήγορα σε Ευρώπη και Αμερική, τα μέσα άσκησης της κριτικής έχουν αλλάξει. «…Καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε η μαζική χρήση του διαδικτύου στη διάδοση πληροφορίας και απόψεων, το οποίο δεν θα μπορούσε παρά να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση του σκεπτικισμού έναντι των εμβολίων», επισημαίνει η κα. Περδικογιάννη.
Παλιοί και σύγχρονοι συνωμοσιολόγοι
Η ιστορία του αντιεμβολιαστικού κινήματος ξεκινά το 18ο αιώνα στην Αγγλία, από τον αιδεσιμότατο Edmound Massey, ο οποίος αποκάλεσε τον εμβολιασμό «διαβολική πράξη» και τα εμβόλια «όπλα του διαβόλου κατά του ανθρώπου».
Αν πάμε δυο αιώνες αργότερα- και συγκεκριμένα το 1998- θα δούμε έναν άλλο Βρετανό, τον γαστρεντερολόγο Andrew Wakefield να πρωτοστατεί στο σύγχρονο αντιεμβολιαστικό κίνημα, ισχυριζόμενος σε μελέτη του ότι τα πολυδύναμα παιδιατρικά εμβόλια (λ.χ. το γνωστό μας MMR) σχετίζονται με την πρόκληση αυτισμού. Όταν αποδείχτηκε, ωστόσο, ότι ο Wakefield… τα έπαιρνε με σκοπό να προωθήσει πατέντα για μονά εμβόλια ιλαράς, τότε απολύθηκε από το νοσοκομείο που δούλευε και έχασε την ιατρική του άδεια.
Δυστυχώς, κάποιοι… τσίμπησαν
Από τότε, υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια παράγουν είτε ζωντανούς είτε νεκρούς ιούς κατευθείαν στον ιστό του σώματός, βραχυκυκλώνοντας το κανονικό σύστημα προστασίας του ανοσοποιητικού στο σώμα, στις αναπνευστικές οδούς και τις επενδύσεις των βλεννογόνων. Ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι εάν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο ή ισορροπημένο όταν ο ιός εισάγεται με αυτό τον τρόπο, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία.
Οι συνέπειες…
Οι συνέπειες του αντιεμβολιαστικού κινήματος είναι ολέθριες, αφού ο αριθμός των ανεμβολίαστων ατόμων αυξάνεται κατακόρυφα, τα μεταδοτικά νοσήματα που είχαν εξαφανιστεί επανεμφανίζονται, ενώ πληθαίνουν οι σοβαρές επιπλοκές σε ανεμβολίαστα άτομα που τυχαίνει να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, λ.χ. διαβητικούς και καρδιοπαθείς.
Η άρνηση των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, είναι ένα θέμα εξαιρετικά σοβαρό και επίκαιρο. Όλο και περισσότερες ζωές χάνονται, από ασθένειες που είχαν εξαφανιστεί στον δυτικό κόσμο.
Τις συνέπειες τέτοιων αντιλήψεων τις βλέπουμε ήδη έντονα εδώ και δύο χρόνια, λ.χ. με την επανεμφάνιση της ιλάρας, με πρωτοφανή έξαρση των κρουσμάτων- φυσικά και στη χώρα μας- σχεδόν σαράντα χρόνια μετά την τελευταία έξαρση της νόσου.
Αν εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες, τουλάχιστον επιλέξτε… φυσικά
Όσον αφορά στη φυσική προστασία του οργανισμού, υπάρχουν πολλές συνήθειες που μπορείτε να υϊοθετήσετε ως τρόπο ζωής, όπως το να μένετε ενυδατωμένοι, να κάνετε σωστή διατροφή, να ασκείστε συστηματικά, να κοιμάστε αρκετά, να ελέγχετε το άγχος σας, αλλά και να λαμβάνετε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη φυσική άμυνα του σώματος. Είναι η καλύτερη φυσική προστασία από το H1N1, την εποχική γρίπη, το κοινό κρυολόγημα και οποιοδήποτε άλλο παθογόνο με το οποίο έρχεστε σε επαφή. Εμείς φυσικά, επιμένουμε ότι θα πρέπει να ξανασκεφτείτε το θέμα του εμβολιασμού…