Η περίοδος της γρίπης έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα, ωστόσο, οι υπηρεσίες υγείας φαίνεται πως και φέτος ακολουθούν αργούς ρυθμούς. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία παραμένουν ανεμβολίαστοι, τη στιγμή που και ο γενικός πληθυσμός δεν εμβολιάζεται ακόμη και εάν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι μόλις το 20% των ατόμων σε υψηλό κίνδυνο εμβολιάστηκε.
Την ίδια ώρα, μόλις 50 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έχουν ανοίξει, με περίπου 150 να παραμένουν κλειστές, ενώ ο διαγωνισμός για προσλήψεις στις ΜΕΘ θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από πέρυσι. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το ΚΕΕΛΠΝΟ για το θέμα της εποχικής γρίπης, ο πρόεδρός του, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, παραδέχθηκε ότι το θέμα των ΜΕΘ δεν έχει προχωρήσει όπως θα έπρεπε. Περίπου 80 θέσεις από τις 500 θα επαναπροκηρυχθούν, καθώς δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον. Θυμίζουμε ότι πέρυσι η χώρας μας μέτρησε 197 θύματα από τη γρίπη, ενώ οι αναμονές για ένα κρεβάτι ΜΕΘ έφταναν από 40 έως… 80 άτομα την ημέρα.
Ενας από τους αρκετά δύσκολους στόχους του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας. Το ποσοστό, όπως παρουσιάστηκε από τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, των γιατρών και νοσηλευτών που εμβολιάζονται ανέρχεται σε μόλις 10%, ενώ επιθυμία είναι φέτος να φτάσει στο 20%. Για το γενικό πληθυσμό, απώτερος σκοπός του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι να εμβολιαστεί το 75% εξ αυτού. Ενδεικτικό της ανάγκης να ενημερωθούν οι Ελληνες για την ασφάλεια του εμβολίου είναι ότι την περυσινή περίοδο γρίπης (2015-2016) μόνο το 6% όσων νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ήταν εμβολιασμένοι.
Σύμφωνα με τον κ. Ρόζενμπεργκ, έχει εξασφαλιστεί η επάρκεια τόσο εμβολίων όσο και αντιικών φαρμάκων για ολόκληρη τη χώρα. Μάλιστα, για τους επαγγελματίες υγείας δωρίθηκαν από φαρμακευτικές εταιρίες 18.000 εμβόλια που είναι άμεσα διαθέσιμα, ώστε να μην περνούν οι ενδιαφερόμενοι μια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία για να εμβολιαστούν.
Το στέλεχος Η3Ν2 είναι το κυρίαρχο φέτος, όπως δείχνουν τα παγκόσμια στοιχεία. Ανήκει στην ομάδα Α της γρίπης και καλύπτεται από το τριδύναμο εμβόλιο που κυκλοφορεί στην αγορά. Οπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, ο Η3Ν2 προτιμά μεγάλες ηλικίες, ενώ ο Η1Ν1 πιο μικρές. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι νόσησαν πέρυσι από Η1Ν1 δεν έχουν ανοσία φέτος. Πρέπει να εμβολιαστούν ξανά.
Ηδη κυκλοφορεί ένα ενημερωτικό σποτ με την αγαπημένη «Θεοπούλα», κατά κόσμον Εφη Παπαθεοδώρου, με σύνθημα «Μην το ρισκάρεις. Εμβολιάσου»!, ενώ έχει σταλεί στις μονάδες υγείας ενημερωτικό υλικό για επίτευξη υψηλού ποσοστού εμβολιασμού. Προωθείται, επίσης, κάρτα αντιγριπικού εμβολιασμού εργαζομένου.
ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου