Η εφαρμογή -στην οποία οι χρήστες μπορούν να δουν και να αναρτήσουν βίντεο- βρίσκεται στο στόχαστρο των Αρχών σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο, υπό το φόβο ότι η πλατφόρμα λειτουργεί ως δούρειος ίππος της Κίνας, για τη συλλογή δεδομένων από πολίτες, πολιτικούς, κυβερνητικά στελέχη, τα οποία στη συνέχεια παραδίδει… κατά παραγγελία στο Πεκίνο.
Το μέλλον της δημοφιλούς εφαρμογής σε αμερικανικό έδαφος κρίνει ο εκτελεστικός διευθυντής της κινεζικής εταιρίας, Σου Ζι Τσιου. Ο ίδιος βρέθηκε χθες ενώπιον ειδικής επιτροπής στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών για να δώσει απαντήσεις, εν μέσω των εκκλήσεων για απαγόρευση της εφαρμογής σε αμερικανικό έδαφος – όπου χρησιμοποιείται από περισσότερους από 150 εκατομμύρια Αμερικανούς.
Η Κίνα έχει αρνηθεί ότι «κλέβει» τις πληροφορίες από την εφαρμογή, το TikTok υποστηρίζει πως τα δεδομένα των χρηστών είναι ασφαλή και δεν περιέρχονται σε γνώση της κινεζικής κυβέρνησης. Η διεθνής κοινότητα, ωστόσο, αναζητά απαντήσεις για τη διαχείριση των δεδομένων των πολιτών και την πιθανότητα το TikTok να λειτουργεί ως «κατασκοπευτικό εργαλείο». Αν και προς το παρόν δεν έχει αποδειχθεί η αξιοποίηση του υλικού, πληθαίνουν οι χώρες που απαγορεύουν τη χρήση της εφαρμογής – κυρίως στα κινητά τηλέφωνα δημόσιων και κυβερνητικών υπαλλήλων.
Οι υποψίες των χωρών δεν είναι αβάσιμες. Βάσει του Αρθρου 7 του Νόμου περί Πληροφοριών της Κίνας, η μητρική εταιρία του TikTok, Byte Dance, υποχρεούται να συμμορφωθεί και να απαντήσει σε οποιοδήποτε αίτημα σχετικά με τα δεδομένα των χρηστών. Ο CEO, κατά την πολύωρη ακρόαση στην ειδική επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου, προσπάθησε να λάβει αποστάσεις από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, ενώ δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους νομοθέτες, συχνά χωρίς να του δίνουν το περιθώριο να εξηγήσει, απαιτώντας μονολεκτικές απαντήσεις.
Εδωσαν μεγάλη έμφαση σε ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών και την παραπληροφόρηση. Ο Ρεπουμπλικανός Ρίτσαρντ Χάντσον τον ρώτησε αν η εφαρμογή θα μπορούσε να συγκεντρώσει πληροφορίες από στρατιωτικούς, να έχει πρόσβαση σε στοιχεία από άλλα τεχνολογικά μέσα που είναι συνδεδεμένα στο ίδιο δίκτυο. Η απάντηση του Τσιου ήταν πως το TikTok «δεν κάνει τίποτα διαφορετικό πέρα από το “κανονικό” για την αγορά».
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΟΥ ΖΙ ΤΣΙΟΥ, CEO ΤΟΥ TikTok
Απαγορεύει στα παιδιά του να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα
Ο εκτελεστικός διευθυντής του TikTok εμφανίστηκε για πρώτη φορά ενώπιον ειδικής επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου. Ελάχιστα είναι γνωστά για τον ίδιο, παρ’ ότι η άνοδός του στη βιομηχανία της τεχνολογίας συγκρίνεται με αυτή του Μαρκ Ζάκερμπεργκ του facebook και του Σουντάρ Πιτσάι της Google – όχι όμως και η ζωή του. Ο 40χρονος Τσιου δεν προέρχεται από τη Σίλικον Βάλεϊ και ξεχωρίζει από τους άλλους διευθυντές.
Είναι γεννημένος στη Σιγκαπούρη, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά, στα οποία πάντως δεν επιτρέπει να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα. Σπούδασε Οικονομικά στο Λονδίνο, εργάστηκε στην Goldman Sachs και αργότερα έλαβε πτυχίο μάστερ στο Χάρβαρντ. Στη συνέχεια μεταπήδησε στο χώρο της τεχνολογίας και το 2021 ανέλαβε οικονομικός διευθυντής στο TikTok, ενώ μετά από μερικούς μήνες ανήλθε στη θέση του CEO της πλατφόρμας.
Gigabit Voucher: Ανοιχτή η πλατφόρμα για γρήγορο ίντερνετ - Πώς θα γίνει η αίτηση
Την Τρίτη, λίγες ώρες πριν από την κατάθεσή του, αποποιήθηκε το χαμηλό προφίλ του, εμφανίστηκε στο TikTok με Τ-shirt και ζακέτα, εκφράζοντας «τον τρομερό ενθουσιασμό του» για την επικείμενη εμφάνισή του.
TikTok: Απαγορεύσεις σε Ευρώπη, Αμερική και Ινδία
Eυρωπαϊκή Ενωση: Η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο ανακοίνωσαν ότι απαγορεύουν τη χρήση του σε υπηρεσιακές τηλεφωνικές συσκευές και προσωπικά τηλέφωνα τα οποία χρησιμοποιούνται από υπαλλήλους των ευρωπαϊκών θεσμών στο πλαίσιο της εργασίας τους. Οι ευρωβουλευτές και οι συνεργάτες τους έχουν, επίσης, κληθεί να αφαιρέσουν την εν λόγω εφαρμογή από τα κινητά τους τηλέφωνα.
Βρετανία: Απαγόρευση χρήσης της εφαρμογής στις συσκευές κυβερνητικών στελεχών.
Βέλγιο: «Τέλος» το TikTok από τα υπηρεσιακά τηλέφωνα των δημοσίων υπαλλήλων.
Γαλλία: Κορυφαία στελέχη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης προτείνουν στους συναδέλφους τους να περιορίσουν τη χρήση εφαρμογών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ανταλλαγής μηνυμάτων – όπως TikTok, WhatsApp, Instagram.
Ολλανδία: Από το φθινόπωρο του 2022 η κυβέρνηση ζήτησε από υπαλλήλους και στελέχη να απεγκαταστήσουν την εφαρμογή.
Δανία: Το υπουργείο Αμυνας της χώρας απαγόρευσε τη χρήση του στις υπηρεσιακές συσκευές.
Ηνωμένες Πολιτείες: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έδωσε εντολή να σβηστεί η συγκεκριμένη εφαρμογή από όλες τις κρατικές/υπηρεσιακές τηλεφωνικές συσκευές. Απαγορεύσεις έχουν όμως επιβάλει και οι Αρχές σε δεκάδες αμερικανικές Πολιτείες, σε πολιτειακό επίπεδο, αποκλείοντας το εν λόγω app από τα κινητά τηλέφωνα των δημοσίων υπαλλήλων.
Καναδάς: Απαγόρευση χρήσης της εφαρμογής στις υπηρεσιακές της συσκευές.
Πακιστάν: Προσωρινές αλλά επαναλαμβανόμενες απαγορεύσεις λειτουργίας από τον Οκτώβριο του 2020 και έπειτα, καταγγέλλοντας ότι προωθεί «ανήθικο περιεχόμενο».
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν τη χρήση του με το αιτιολογικό ότι προστατεύουν την αφγανική νεολαία από απόπειρες «παραπλάνησης».
Ιράν: Η μηχανισμοί της ιρανικής λογοκρισίας δεν επιτρέπουν τη χρήση του TikTok εντός των συνόρων.
Ταϊβάν: Από τον Δεκέμβριο του 2022, οι Αρχές απαγόρευσαν τη χρήση του στις κρατικές/κυβερνητικές υπηρεσιακές συσκευές.
Ινδία: Πλήρη απαγόρευση χρήσης στην Ινδία από το 2020, έπειτα από γεωπολιτική διαμάχη με την Κίνα.