Το EveR 6, σχεδιασμένο από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής Τεχνολογίας της χώρας, εμφανίστηκε στο Εθνικό Θέατρο της Κορέας, διευθύνοντας τους μουσικούς της πολυμελούς κρατικής ορχήστρας.
Το ρομπότ μάλιστα υποκλίθηκε μπροστά στο κοινό, προτού αρχίσει να διευθύνει τους μουσικούς με επιμέλεια.
«Οι κινήσεις των μαέστρων είναι πολύ λεπτομερείς. Το ρομπότ κατάφερε να παρουσιάσει αυτές τις λεπτομερείς κινήσεις πολύ καλύτερα απ’ ό,τι είχα φανταστεί» είπε ο Τσόι Σου–γεούλ, συνεπικεφαλής του κονσέρτου από κοινού με το ρομπότ. Ωστόσο, το «κρίσιμο μειονέκτημα του EveR 6 είναι ότι δεν μπορεί να ακούσει», τόνισε ο Τσόι.
Ο Λι Γιούνγκ–τζου, μέλος του ακροατηρίου και φοιτητής παραδοσιακής κορεατικής μουσικής, παρατήρησε πως παρότι οι κινήσεις του ρομπότ ήταν άψογες, δεν είχαν «πνοή» ή την ικανότητα να εμπνεύσει και να διατηρήσει τη συλλογικότητα και την αμεσότητα των μελών της ορχήστρας, προσόν απαραίτητο για την αρτιότητα, αλλά και μία παθιασμένη εκτέλεση.
An #Android robot, #EveR6, takes the podium as a conductor to lead a performance by #SouthKorea‘s national orchestra along with human conductor Choi Soo-yeoul pic.twitter.com/hVoa5OPcAX
— News18 (@CNNnews18) July 2, 2023
Ένας άλλος θεατής εκτίμησε ότι «η εκτελεστική ικανότητα του ρομπότ βρίσκεται σε αρχικό στάδιο», καθώς μέσω της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αναλύσει τη μουσική, αλλά χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να πλησιάσει τις ικανότητες ενός διευθυντή ορχήστρας. Πάντως, ο Τσόι ανέφερε πως «επρόκειτο για ρεσιτάλ που έδειξε ότι άνθρωποι και ρομπότ μπορούν να συνυπάρχουν και να αλληλοσυμπληρώνονται, αντί να υποκαθιστά ο ένας το άλλο».
Ειδήσεις σήμερα
Τραγωδία σε άσκηση της Αεροπορίας στην Κολομβία – Νεκρός ο ένας από τους πιλότους [Βίντεο]
Πέντε 24ωρα χάους στην Γαλλία – Αγανάκτηση και ταραχές στη χώρα [Βίντεο]
Θρήνος για τον Ρόμπερτ ντε Νίρο: Πέθανε ο εγγονός του, Λεάντρο