Τα οστά του γιγάντιου ερπετού είχαν ανακαλυφθεί ήδη από το 2007, ωστόσο μόλις πρόσφατα κατάφεραν να ταξινομηθούν επιστημονικά από τους ειδικούς. Το νέο είδος ονομάστηκε Australotitan cooperensis και φαίνεται πως ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των Τιτανοσαύρων, οι οποίοι πιθανότατα έζησαν 92 με 96 εκατ. χρόνια πριν, κατά την λεγόμενη «Κρητιδική» περίοδο.
Ο Τιτανόσαυρος της Αυστραλίας είχε μήκος που έφτανε τα 25- 30 μέτρα και ύψος που υπολογίζεται ανάμεσα στα 5 με 6,5 μέτρα, μετρώντας μέχρι το πάνω μέρος του μηρού του. Ο λαιμός του εκτιμάται πως ήταν επίσης πολύ ψηλός, καθιστώντας το είδος παρόμοιο εμφανισιακά με τον Βραχιόσαυρο και τον Απατόσαυρο. Όπως και τα δυο αυτά είδη, ο Τιτανόσαυρος ήταν φυτοφάγος.
Το 2007, η οικογένεια Μακένζι ανακάλυψε οστά από την ωμοπλάτη, τα άκρα και την λεκάνη του Τιτανόσαυρου σε έκταση που της ανήκε, στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Τα οστά ήταν σχεδόν άθικτα, ωστόσο, εξαιτίας του ότι ήταν παράλληλα και πολύ εύθραστα, χρειάστηκε χρόνος μέχρις ότου να καθαριστούν και να μελετηθούν προσεκτικά.
Πλέον, τα οστά του Τιτανόσαυρου φυλάσσονται στο Μουσείο Παλαιοντολογίας που ίδρυσε η οικογένεια Μακένζι, στα οικόπεδα της οποίας είχαν βρεθεί πολλά ακόμη οστά άλλων προϊστορικών όντων.
Η Ρόμπιν Μακένζι, η οποία είναι και η ίδια παλαιοντολόγος, λέει πως σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς της το ζώο μπορεί να έφτανε έως και τους 67 τόνους σε βάρος, καθιστώντας το πιθανώς το δεύτερο μεγαλύτερο είδος Τιτανόσαυρου που έχει έως τώρα ανακαλυφθεί, μετά τον Τιτάνα της Παταγονίας, ένα είδος που ανακαλύφθηκε στην Νότιο Αμερική.
Η δρ. Μακένζι σχολίασε, επίσης, πως η κατάσταση των οστών του αυστραλιανού Τιτανόσαυρου υποδεικνύει πως το ζώο είχε ίσως ποδοπατηθεί από άλλα υπερμεγέθη σαυρόποδα, την στιγμή του θανάτου του. Η περιοχή στην οποία βρέθηκε ο Τιτανόσαυρος φαίνεται πως αποτελούσε μια τοποθεσία από την οποία περνούσαν πολλοί δεινόσαυροι, πιθανώς αναζητώντας νερό. Η τοποθεσία αυτό εικάζεται πως, ακόμη παλαιότερα, υπήρξε πλήρως καλυμμένη από νερό, το οποίο υποχωρώντας επέτρεψε τη δημιουργία ενός βιότοπου που θα φιλοξενούσε ποικίλα είδη προϊστορικής ζωής.
«Γνωρίζουμε πως οι δεινόσαυροι ζούσαν και κινούνταν ακριβώς σε αυτή την περιοχή όπου βρέθηκαν τα οστά τους. Τα οστά δε βρέθηκαν εκεί τυχαία, παρασυρόμενα π.χ. από την λάσπη», λέει ο δρ. Σκοτ Χόκναλ, παλαιοντολόγος από το Μουσείο του Κουίνσλαντ.
Πρόσφατα, στην ιδιοκτησία της οικογένειας Μακένζι βρέθηκαν τα οστά ενός ακόμη ζώου. Οι μελέτες για τον προσδιορισμό του είδους του βρίσκονται ακόμη εν εξελίξει.
ΠΗΓΗ: The Guardian
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Η NASA στέλνει…καλαμάρια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό- Δείτε γιατί
- Σκοτεινή ύλη: Μπορεί να έκανε λάθος ο Αϊνστάιν; Τι δείχνει ο νέος χάρτης για το σύμπαν
- Τζεφ Μπέζος: Ετοιμάζει τα…μπαγκάζια του για διαστημικό ταξίδι με δικό του πύραυλο
- Drones που θα κάνουν «ηλεκτροσόκ» στα σύννεφα μπορεί να λύσουν το πρόβλημα της ξηρασίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter