Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα (και μουσικό) Ντάνιελ Λεβίτιν του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Scientific Reports”, πειραματίσθηκαν με 17 εθελοντές που άκουσαν την αγαπημένη τους μουσική στο εργαστήριο.
Όταν οι επιστήμονες μπλόκαραν την παραγωγή των φυσικών οπιοειδών ουσιών στη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, οι άνθρωποι δεν ευχαριστιούνταν πλέον τα αγαπημένα τους μουσικά κομμάτια ή, τουλάχιστον, όχι στον ίδιο βαθμό.
Πιέσεις στην Google να πουλήσει το Chrome
«Ξέρω ότι είναι το αγαπημένο μου κομμάτι, όμως δεν ακούγεται ως συνήθως» ή «καλούτσικο είναι, αλλά δεν μου προκαλεί κάτι ιδιαίτερο», είναι μόνο μερικά από τα σχόλια των εθελοντών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται πέραν κάθε αμφιβολίας ότι τα οπιοειδή του εγκεφάλου εμπλέκονται άμεσα στην απόλαυση της μουσικής, όπως συμβαίνει με το σεξ (και όχι μόνο).
Η νέα μελέτη φωτίζει έτσι περισσότερο το βιολογικό υπόβαθρο της σχέσης του ανθρώπου με τη μουσική, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από μια μακρά εξελικτική πορεία. Μεταξύ άλλων, αυτό εξηγεί γιατί οι άνθρωποι κάνουν πιο ευχάριστα και ξεκούραστα σωματική άσκηση, όταν παράλληλα ακούνε μουσική, καθώς ο εγκέφαλός τους απελευθερώνει αυτές τις οπιοειδείς χημικές ουσίες.