Καθώς η παράδοση αυτή φαινόταν να είναι έντονα μυθολογική και συμπεριελάμβανε πιστοποιημένες ανακρίβειες γύρω και από άλλα ιστορικά γεγονότα, η εγκυρότητά της γύρω από τις πληροφορίες που θα μπορούσε να δίνει για το Στόουνχεντζ είχε επίσης αμφισβητηθεί.
Νέα στοιχεία έρχονται ωστόσο στο φως, που δείχνουν ότι μπορεί να υπήρχαν και ορισμένα ψήγματα αλήθειας στον μύθο: Συγκεκριμένα, ότι το κομμάτι που θέλει τους βράχους να μεταφέρθηκαν από αλλού και να αποτελούσαν μέρος ενός άλλου μνημείου, μπορεί και να ισχύει.
Ο τόπος προέλευσής των βράχων του Στόουνχεντζ φαίνεται πάντως πως δεν ήταν η Ιρλανδία, αλλά η Ουαλία.
Στην Ουαλία ανακαλύφθηκε πρόσφατα ένας ακόμη κύκλος από βράχους, διαμέτρου 110 μέτρων- όσο και η διάμετρος του Στόουνχεντζ- και οι βράχοι του φαίνεται πως είναι τοποθετημένοι με βάση μια παρόμοια λογική, ευθυγραμμισμένοι δηλαδή με το θερινό ηλιοστάσιο.
Τα σχήματα των βράχων μοιάζουν με αυτά των βράχων του Στόουνχεντζ, ενώ ένας από αυτούς φέρει στο κάτω μέρος του σκαλίσματα και οπές που ταιριάζουν με αυτές ενός βράχου του πασίγνωστου μνημείου, «σαν κλειδί με κλειδαριά».
Ένα ακόμη στοιχείο που προέκυψε από την νέα ανακάλυψη και στηρίζει τη θεωρία ότι το Στόουνχετζ μεταφέρθηκε στην Αγγλία από αλλού έχει να κάνει με το σημείο από όπου φαίνεται ότι προήλθαν οι βράχοι εξαρχής.
Οι βράχοι του Στόουνχεντζ αποτελούν πετρώματα που ονομάζονται δολερίτες ή βασάλτες και στην Μεγάλη Βρετανία εντοπίζονται συγκεντρωμένοι σε ελάχιστα σημεία, όπως σε μια περιοχή πολύ κοντά στο πρόσφατα ανακαλυφθέν μνημείο της Ουαλίας.
Η απόσταση του μνημείου της Ουαλίας από τα λατομεία είναι μόλις 4,8 χιλιόμετρα, ενώ από το Στόουνχετζ η απόστασή της φτάνει ξεπερνάει τα 225 χλμ.
Η ανάλυση του εδάφους του λατομείου και των υπολειμμάτων που άφησαν πίσω τους οι αρχαίες εξορύξεις, που είχε πραγματοποιηθεί το 2015, είχε δείξει ότι οι τελευταίες είχαν πραγματοποιηθεί περίπου το 3.300 π.Χ., δηλαδή περίπου 4 αιώνες πριν την εκτιμώμενη ανέγερση του Στόουνχεντζ.
Πιέσεις στην Google να πουλήσει το Chrome
Ήδη από τότε, μην έχοντας ακόμη ανακαλύψει το «δίδυμο» μνημείο του Στόουνχεντζ στην Ουαλία, οι επιστήμονες ήταν πεπεισμένοι ότι πολύ κοντά στα λατομεία θα έπρεπε να έχει υπάρξει κάτι αντίστοιχο.
Εξαιτίας της πεποίθησής τους αυτής άρχισαν να ερευνούν πιο εντατικά τη γύρω περιοχή, καταλήγοντας σε αυτό που έμοιαζε με απομεινάρι μνημείου, και για το οποίο κάνουν λόγο σήμερα.
Στο μνημείο της Ουαλίας παραμένουν 4 μονόλιθοι, ενώ με προσεκτικότερη εξέταση φάνηκε πως υπήρχαν οπές στο έδαφος, από τις οποίες είχαν μεταφερθεί ή απλώς αφαιρεθεί τουλάχιστον 3 ακόμη λίθοι.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι το Στόουνχεντζ βρίσκεται πολύ μακριά από τα λατομεία για να μπήκαν οι προϊστορικοί άνθρωποι στη διαδικασία απλώς να μεταφέρουν τους βράχους εκεί, ενισχύει την άποψη των επιστημόνων για συσχετισμό των δύο μνημείων.
Πλέον, οι ειδικοί είναι σχεδόν σίγουροι ότι ο μύθος για αλλότρια προέλευση του Στόουνχεντζ έχει βάση και ότι τόσο το Στόουνχεντζ όσο και το μνημείο στην Ουαλία είχαν λατρευτικό σκοπό- ρίχνοντας, επιτέλους, λίγο περισσότερο φως στο μυστήριο που απασχολεί εδώ και χρόνια πληθώρα κόσμου, από τους κατοίκους της περιοχής έως τους επιστήμονες και τους συνωμοσιολόγους.
ΠΗΓΗ: The Guardian
Κορωνοϊός και μάσκες: Ποιες να αγοράζουμε και πώς πρέπει να τις φοράμε
Αλλάζουν τα έντυπα μετακίνησης για τους εργαζόμενους από τη Δευτέρα – Ποιοι δεν μπορούν να τα έχουν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr