ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός και μάσκες: Ποιες να αγοράζουμε και πώς πρέπει να τις φοράμε

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Ενώ οι μεταλλάξεις του κορονοϊού τείνουν να γίνουν κυρίαρχες, η παγκόσμια συζήτηση για το εάν είναι η ώρα για χρήση πιο προστατευτικής μάσκας ή χρήση διπλής μάσκας «φουντώνει».

Οι Ελληνες επιστήμονες βρίσκονται σε διεργασίες για το ίδιο ζήτημα και είναι πιθανό η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να συστήσει την… αναβάθμιση της απλής υφασμάτινης μάσκας που πολλοί πολίτες χρησιμοποιούν για να προστατευτούν από την Covid-19 και την αντικατάστασή της με τη γνωστή απλή χειρουργική, έστω σε χώρους κλειστούς με συγχρωτισμό όπως είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οι ειδικοί επιμένουν ότι οι πολίτες πρέπει να δείχνουν τη δέουσα προσοχή στη σωστή εφαρμογή της μάσκας, πάνω στην οποία το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) εξέδωσε νέες οδηγίες, προτείνοντας μάλιστα τη μάσκα μιας χρήσης κάτω από την υφασμάτινη.

Ο χρόνος

«Εάν πάρω μια χειρουργική μάσκα και βάλω και μια υφασμάτινη από πάνω προφανώς αυξάνω την προστασία που έχω», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θόδωρος Βασιλακόπουλος. Εξηγεί, ωστόσο, ότι η μετάδοση του ιού εξαρτάται από το χρόνο έκθεσης στον ιό και την εγγύτητα με αυτόν. «Δηλαδή, εάν βρεθώ με τη μάσκα μου δίπλα σε κάποιον για ένα δευτερόλεπτο και φοράει και ο άλλος μάσκα είναι πολύ δύσκολο να κολλήσω. Εάν, όμως, κάτσω για 20 λεπτά ο κίνδυνος μεγαλώνει», αναφέρει.

Η απλή χειρουργική μάσκα, σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, προστατεύει κατά 50% από τα πολύ μικρά σταγονίδια. Η προστασία της για τα μεγάλα σταγονίδια είναι στο 100%.

Σημειώνεται ότι τα σταγονίδια όλων των μεγεθών περιέχουν κορονοϊό. Τα μεγάλα, λόγω βάρους, πέφτουν πιο γρήγορα στο έδαφος, ενώ τα μικρά πάνε πιο μακριά από το σημείο που «αφήνονται» στον αέρα, μέσω της ομιλίας, φτερνίσματος κ.λπ.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας τονίζει ότι η μια στρώση υφάσματος για τις μάσκες είναι καλό να αποφεύγεται. Η χρήση της χειρουργικής μάσκας εν μέσω έντονης διασποράς του ιού και μεταλλάξεων είναι σαφώς προτιμότερη. Δεν είναι τυχαίο που αεροπορικές εταιρίες επιτρέπουν για τους επιβάτες μόνο τη χειρουργική μάσκα. Το ίδιο συμβαίνει και για την είσοδο σε χώρους Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Σύσταση

Οι ανεπίσημες συστάσεις για την προτίμηση στην απλή χειρουργική μάσκα εντείνονται και δεν αποκλείεται να γίνουν επίσημες, μέσω οδηγιών της αρμόδιας για τον κορονοϊό επιτροπής. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, υπάρχει συζήτηση ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής υπέρ της χρήσης χειρουργικής μάσκας. Μάλιστα, είναι πιθανό τις επόμενες ημέρες να γίνει σχετική σύσταση, τουλάχιστον ως προς τους κλειστούς χώρους με συνωστισμό, όπως είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι φορές που ο φωτογραφικός φακός και οι κάμερες έχουν συλλάβει στελέχη της κυβέρνησης, σε ορισμένες περιπτώσεις και τον γνωστό καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, να φορούν διπλή μάσκα σε δημόσιες εμφανίσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής της ομάδας κατά του κορονοϊού στις ΗΠΑ, Αντονι Φάουτσι, χαρακτήρισε ως μία «λογική προσέγγιση» την επιλογή της διπλής μάσκας για την αποτροπή της μετάδοσης της Covid-19.

Οι επιστήμονες του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) αξιολογούν ποιες είναι οι καλύτερες λύσεις για την προστασία κατά του πανδημικού ιού. Σύμφωνα με επικαιροποιημένες οδηγίες που εξέδωσε για την εφαρμογή της μάσκας, εφιστά την προσοχή σε δύο τρόπους για να σιγουρευτούν οι πολίτες ότι η μάσκα προστατεύει το περισσότερο δυνατό:

  1. Η μάσκα πρέπει να εφαρμόζει καλά στο πρόσωπο. «Τα κενά μπορούν να αφήσουν αέρα με αναπνευστικά σταγονίδια να διαρρεύσουν μέσα και έξω από τις άκρες της μάσκας», αναφέρει το CDC.
  1. Είναι ύψιστης σημασίας να επιλέγονται μάσκες με στρώματα προκειμένου να κρατούν τόσο τα εισερχόμενα σωματίδια από το να έρθουν σε επαφή με το άτομο που τη φορά, αλλά και το αντίθετο. Να εξέλθουν από τη μάσκα τα σωματίδια ενός μολυσμένου ατόμου με κίνδυνο να μολύνουν άλλους. Μάλιστα, προτείνει μια μάσκα μιας χρήσης κάτω από μια μάσκα υφάσματος. «Η δεύτερη μάσκα πρέπει να σπρώχνει τα άκρα της εσωτερικής μάσκας στο πρόσωπό σας», επισημαίνει το Κέντρο.

«Η υφασμάτινη με τρεις στρώσεις από τρία διαφορετικά υφάσματα είναι η καλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες υφασμάτινες και μπορεί να φτάσει στο ίδιο επίπεδο με τη χειρουργική», προσθέτει στον «Ε.Τ.» ο κ. Βασιλακόπουλος.

Οσον αφορά στη χρήση δύο μασκών μιας χρήσης, το CDC εξηγεί ότι δεν έχουν σχεδιαστεί για να εφαρμόζουν σφιχτά και δεν βελτιώνουν την εφαρμογή.

Σωστή χρήση

Το βασικό πρόβλημα στο οποίο πρέπει να δώσουν προσοχή οι Ελληνες είναι, κατά τους ειδικούς, ότι συχνά η μάσκα δεν χρησιμοποιείται σωστά. Οπως επισημαίνουν ειδικοί της επιτροπής, στο διάλειμμα για καφέ μαζί με συναδέλφους ή φίλους είναι λογικό να αφαιρέσει κάποιος τη μάσκα για να πιει καφέ. Καλό είναι όμως εκείνη τη στιγμή να μη μιλάει. Δηλαδή, πρέπει να ξαναβάλει τη μάσκα για να μιλήσει με το διπλανό του και να προσπαθεί να διατηρεί γενικώς μια απόσταση παραπάνω από 1,5 μέτρο. Επιπλέον, οι μάσκες πρέπει να αλλάζονται όταν νωτίζουν. «Βασική αρχή έχω μαζί μου 2-3 μάσκες. Οταν είναι υγρές οι μάσκες είναι πολύ περισσότερο διαπερατές στο υγρό, στον ιό δηλαδή», εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Ειδήσεις 

Αλλάζουν τα έντυπα μετακίνησης για τους εργαζόμενους από τη Δευτέρα – Ποιοι δεν μπορούν να τα έχουν

Κορωνοϊός: Καλπάζει ο ιός στην Αττική – Τι δείχνουν τα λύματα και γιατί συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Κορωνοϊός: Χτυπούν… καμπάνες για καθολικό lockdown και σε Αχαΐα, Ρέθυμνο, Εύβοια – Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Κρίσιμη η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής – Τεστ αντοχής για το ΕΣΥ αυτή την εβδομάδα

Μιχάλης Μάρδας

Στέλνουν ασθενείς με κορωνοϊό από την Αττική στο νοσοκομείο της Χαλκίδας

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός και κρούσματα: Πάλι «καίγεται» η Αττική – Ποιες γειτονιές έχουν μεγάλο ιικό φορτίο – Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός 7/03: 1.142 νέα κρούσματα, 466 διασωληνωμένοι και 53 νεκροί

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Ιταλία: Το 70% των μολύνσεων αποτελούν πλέον οι παραλλαγές – Κλείνουν άρον άρον σχολεία

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: «Εμπόλεμη» η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής – Τεστ αντοχής για το ΕΣΥ αυτή την εβδομάδα

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός – ΕΚΠΑ: Συνέπειες στην υγεία ακόμα και 8 μήνες μετά τη λοίμωξη από Covid-19

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Περιμένουμε κορύφωση των κρουσμάτων την Τρίτη – Ίσως ξεπερνούν τα 3.000

Ανδρέας Ντίνης

Εμβολιασμοί: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για ευπαθείς ομάδες και για τους 70 – 74 ετών

Ανδρέας Ντίνης