Πολλές από τις τεχνολογίες που αξιοποιούνται ευρύτατα στην καθημερινή μας ζωή έχουν κάνει το «ντεμπούτο» τους στο διάστημα.
Οι φακοί των φωτογραφικών μηχανών, το τεφλόν, οι λαμπτήρες LED, τα ηλιακά πάνελ, κάποια όργανα γυμναστικής, ακόμα και η τροφή σε σκόνη είναι ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές εφευρέσεις που δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά πέρα από την ατμόσφαιρα της γης, πριν γίνουν κοινός τόπος στις ζωές όλων μας.
Τώρα, μια εταιρεία που κατασκευάζει φίλτρα νερού για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θεωρεί πως η καινοτομία της θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της λειψυδρίας και στη Γη.
Στον Σταθμό, κάθε σταγόνα νερού είναι πολύτιμη και αξιοποιήσιμη, είτε πρόκειται για υγρασία του περιβάλλοντος, είτε ακόμη και για τα…ούρα των αστροναυτών.
Όλες αυτές οι ουσίες φιλτράρονται συστηματικά προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ξανά με άλλο τρόπο, ωστόσο το υπάρχον σύστημα φιλτραρίσματος είναι βαρύ, θέλει αντικατάσταση κάθε 90 μέρες και αποτυγχάνει στο να φιλτράρει ορισμένους ρύπους.
Μια εταιρεία από την Δανία, η Aquaporin A/S, αναπτύσσει ένα σύστημα που αξιοποιεί κάποιες πρωτεΐνες, που ονομάζονται υδατοπορίνες, και είναι οι ουσίες που χρησιμοποιούν και τα ανθρώπινα νεφρά για να φιλτράρουν τα υγρά που εισέρχονται στον οργανισμό μας.
Οι ουσίες αυτές αξιοποιούνται και από τα φυτά στην διαδικασία απορρόφησης του νερού από το έδαφος, και είναι εξαιρετικά «επιλεκτικές» όσον αφορά τα πρόσθετα στοιχεία και τους ρύπους που επιτρέπουν να εισχωρήσουν στον εκάστοτε οργανισμό.
Εάν η τεχνολογία πετύχει, και μπορέσει να παραχθεί μαζικά, είναι πολύ πιθανό να δώσει λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας που μαστίζει τον πλανήτη μας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται πως πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.
Πιέσεις στην Google να πουλήσει το Chrome
Στην Αμερική, πάνω από τους μισούς πολίτες δεν εμπιστεύονται την ποιότητα του νερού στα νοικοκυριά τους, ενώ ένα 55% των Ευρωπαίων υπολογίζεται πως δεν πίνει νερό κατευθείαν απ’ τη βρύση.
Εστιάζοντας μακροπρόθεσμα σε μια επίλυση του προβλήματος, η Aquaporin A/S συνεργάζεται ήδη με εταιρείες διαχείρισης λυμάτων στην Δανία για τον καθαρισμό των υδάτων από τα μικροπλαστικά, με τη βοήθεια των υδατοπορίνων.
Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία λάνσαρε σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης ένα οικιακό σύστημα καθαρισμού του νερού, αξίας 650 ευρώ, ενώ σχεδιάζει να επεκταθεί και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία.
Ο τομέας του καθαρισμού του νερού είναι ήδη εξαιρετικά προσοδοφόρος, ενώ μέχρι το 2025 η συγκεκριμένη αγορά φαίνεται πως θα αγγίζει τα 20 δις σε αξία.
Όσον αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η λειψυδρία αποτελεί κορυφαίο ζήτημα, στόχος είναι η δημιουργία μιας οικονομικότερης λύσης στο εγγύς μέλλον, ώστε ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι να αποκτήσουν πρόσβαση στο ασφαλές και πόσιμο νερό.
ΠΗΓΗ: CNN
Κορωνοϊός: Φόβοι για έξαρση στην Αττική – Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα
Τα μυστικά του επανυπολογισμού για 1 εκατ. συντάξεις [αναλυτικά παραδείγματα και πίνακες]
Μαρούσι: Έκρηξη σε αυτοκίνητο δημοσιογράφου έξω από στούντιο τηλεοπτικού σταθμού
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr