Αθήνα Καιρός

Βικτωριανά δημόσια λουτρά ανακαλύφθηκαν κάτω από ανοιχτό πάρκινγκ στο Μάντσεστερ της Αγγλίας

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
3 λεπτά
Βικτωριανά δημόσια λουτρά ανακαλύφθηκαν κάτω από ανοιχτό πάρκινγκ στο Μάντσεστερ της Αγγλίας

Ένα από τα παλαιότερα δημόσια λουτρά της Αγγλίας βρισκόταν για χρόνια κρυμμένο κάτω από ένα δημόσιο πάρκινγκ στο Μάντσεστερ.

Τα λουτρά Μέιφιλντ ήταν ο χώρος όπου, από το 1857, οι αγρότες και οι μυλωνάδες της περιοχής έπλεναν τα ρούχα τους και έπαιρναν το λουτρό τους.

Οι αρχαιολόγοι έμειναν έκπληκτοι με την καλή κατάσταση στην οποία είχαν διατηρηθεί τα λουτρά, τα οποία φέρουν επένδυση από ζωγραφιστά πλακάκια.

«Πριν την δημιουργία δημόσιων λουτρών οι εργάτες της περιοχής ζούσαν σε πολύ ανθυγιεινές, ασφυκτικές συνθήκες και έπλεναν τα ρούχα τους στο χρησιμοποιημένο νερό του μπάνιου», λέει ο Ίαν Μίλλερ, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ.

«Κατά τον 18ο αιώνα, τα δημόσια λουτρά ήταν αγαθό που προοριζόταν για την μεσαία τάξη, όμως το 19ο αιώνα άρχισαν να διατίθενται σιγά-σιγά και στους φτωχότερους».

«Τα δημόσια λουτρά επέφεραν μεγάλη αλλαγή για την υγεία των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, καθώς η καθαρή ένδυση και η προσωπική υγιεινή είναι κλειδί για την δημόσια υγεία», προσθέτει.

Οι αρχαιολόγοι που δούλεψαν στο σημείο, χρησιμοποίησαν τρισδιάστατο σαρωτή με λέιζερ και και υπόγεια φωτογράφιση με drone για να μπορέσουν να σχεδιάσουν ακριβείς αναπαραστάσεις του χώρου.

Στα ευρήματά τους συγκαταλέγονται 2 μεγάλες πλακόστρωτες πισίνες και τμήματα από καυστήρες, καπναγωγούς και αντλίες που χρησιμοποιούνταν για την θέρμανση και την κυκλοφορία του νερού στις πισίνες και τα πλυσταριά του χώρου.

Τα πλακάκια που ανακαλύφθηκαν θα χρησιμοποιηθούν εκ νέου στην ανάπλαση της γειτονιάς του Μέιφιλντ, η οποία θα στοιχίσει 1,4 δις λίρες και προβλέπει την ανακαίνιση ιστορικών κτηρίων και σταθμών τρένων.

ΠΗΓΗ: BBC 

Ειδήσεις 

Κορωνοϊός: Φρένο στην άρση του lockdown βάζει η Αττική – Οι φόβοι για αύξηση των κρουσμάτων – Τα ανησυχητικά στοιχεία

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Στρατιωτική θητεία: 12 μήνες από τον Μάιο – Ποιοι θα μπορούν να κάνουν 9μηνο

Χαλάστρα: Στο σχολείο με μάσκα, τσάντα, παγουρίνο και… κουβέρτα οι μαθητές

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]