Ο τοξικός αέρας της χώρας αποτελεί την αιτία θανάτου 1.000.000 ανθρώπων κάθε χρόνο, ενώ φαίνεται πως συγκεντρώνει ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό μιας ουσίας, που λέγεται PM2.5 και φαίνεται να διαταράσσει την λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού.
Η ουσία PM2.5 περιέχει, με την σειρά της, μεγάλο ποσοστό του λεγόμενου «μαύρου άνθρακα», ο οποίος απορροφά 1.000.000 φορές περισσότερη ηλιακή ενέργεια σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα και συντελεί σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Μεγάλη ευθύνη για τις τοξικές εκπομπές αερίων στην ατμόσφαιρα της Ινδίας φέρουν οι βιομηχανίες της, και δη οι κατασκευάστριες δομικών υλικών όπως τα τούβλα.
Μάλιστα, η Ινδία αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα του κόσμου όσον αφορά τούβλα και πλακάκια.
Ο Ινδός αρχιτέκτονας Tejas Sidnal, σοκαρισμένος από την παραπάνω διαπίστωση, αποφάσισε να αναλάβει δράση για να την αντιστρέψει.
«Ήταν μια τρομακτική αποκάλυψη που μου άνοιξε τα μάτια», δήλωσε. «Ως αρχιτέκτονες, φαίνεται πως είμαστε υπεύθυνοι για τεράστιο ποσοστό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μπορούμε και καλύτερα».
Ο Sidnal ίδρυσε, λοιπόν, την εταιρεία Carbon Craft Design, η οποία εκμεταλλεύεται τον μαύρο άνθρακα της ατμόσφαιρας για να κατασκευάσει στυλάτα, χειροποίητα πλακάκια.
Για να μπορέσει να το υλοποιήσει, η εταιρεία συνεργάστηκε με τα εργαστήρια Graviky, τα οποία στο παρελθόν είχαν καταφέρει να παρασκευάσουν μελάνι και μπογιές μέσω μιας τεχνικής που «αιχμαλώτιζε» τον μολυσμένο αέρα.
Με τη χρήση ενός φίλτρου, τα εργαστήρια κατάφεραν να απομακρύνουν την σκόνη και τα βαρέα μέταλλα από τον αέρα, μετατρέποντας τον «καθαρό» μαύρο άνθρακα σε πούδρα, η οποία μπορεί να μεταποιηθεί σε διάφορα άλλα αντικείμενα.
Ιστορική στιγμή για τη NASA: Το Parker Solar Probe έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο
Ανακατεύοντας την πούδρα αυτή με τσιμέντο και περισσεύματα μαρμάρου από λατομεία, η Carbon Craft Design μπορεί πλέον να κατασκευάσει τα οικολογικά της πλακάκια.
Το κάθε πλακάκι περιέχει έως και 70% απόβλητα, ενώ ακόμη η τιμή του είναι μάλλον ακριβή, με 1 τ.μ. να κοστίσει περίπου 23,5 ευρώ.
Στο μέλλον, η εταιρεία φιλοδοξεί να εντατικοποιήσει την παραγωγή της, αλλά και να κατεβάσει όσο το δυνατόν περισσότερο το κόστος.
«Θέλουμε να γίνουμε περισσότερο οικονομικοί», λέει ο Sidnal. «Η βιωσιμότητα δεν είναι μόνο για την ελίτ».
ΠΗΓΗ: CNN
Έξοδος από το Δημόσιο μετά τα 55 με συντάξεις από 487 έως 1.324 ευρώ [πίνακες & παραδείγματα]
Αυτές είναι οι ρυθμίσεις για την επιτάχυνση απονομής συντάξεων και την προώθηση αναδοχής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr