Μετά την ανάλυση των «διαθέσιμων δεδομένων για τη θνησιμότητα”» τα μέλη της Επιτροπής Ασφάλειας και Παρακολούθησης έκριναν «ότι δεν υπάρχει λόγος τροποποίησης του πρωτοκόλλου» των κλινικών δοκιμών, ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ , Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, σε μια διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.
Στις 25 Μαΐου, η παγκόσμια αρχή υγείας ανακοίνωσε την αναστολή των δοκιμών για την υδροξυχλωροκίνη μετά τη δημοσίευση μιας μελέτης στο Lancet που διαπίστωνε ως αναποτελεσματική ή ακόμη και επιβλαβή τη χρήση της χλωροκίνης ή των παραγώγων της όπως υδροξυχλωροκίνη έναντι της Covid-19.
Η αναστολή των δοκιμών αποφασίστηκε ώστε να επιτραπεί στον ΠΟΥ να αναλύσει τις διαθέσιμες πληροφορίες και μια απόφαση αναμενόταν στα μέσα Ιουνίου.
Αλλά το Lancet πήρε αποστάσεις χθες βράδυ από την επίμαχη έρευνα που δημοσίευσε για την υδροξυχλωροκίνη, αναγνωρίζοντας με επίσημη επισήμανση ότι υπάρχουν «σημαντικά ερωτήματα» για το θέμα, και ακολούθως ο ΠΟΥ δημοσίευσε τα ευρήματά του νωρίτερα από το αναμενόμενο.
«Τώρα είμαστε αρκετά σίγουροι ότι δεν έχουμε δει διαφορές στη θνησιμότητα», τόνισε σήμερα η επικεφαλής επιστημονικής ομάδας του Οργανισμού, Σουμίγια Σουαμινάταν, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου από την Γενεύη.
Μετά την ανάλυση των «διαθέσιμων δεδομένων για τη θνησιμότητα», τα μέλη της Επιτροπής Ασφάλειας και Παρακολούθησης έκριναν «ότι δεν υπάρχει λόγος τροποποίησης του πρωτοκόλλου» των κλινικών δοκιμών, σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους,
Η Εκτελεστική Ομάδα των Δοκιμών Αλληλεγγύης, η οποία εκπροσωπεί τις συμμετέχουσες χώρες, «έλαβε αυτή τη σύσταση και ενέκρινε τη συνέχιση όλων των διαστάσεων των δοκιμών, συμπεριλαμβανομένης της υδροξυχλωροκίνης», είπε.
«Η Εκτελεστική Ομάδα θα επικοινωνήσει με τους κύριους ερευνητές που είναι υπεύθυνοι για τη δοκιμή σχετικά με την επανάληψη της διάστασης της δοκιμής υδροξυχλωροκίνης», συμπλήρωσε.
Η έρευνα στο The Lancet δημοσιεύθηκε στις 22 Μαΐου και βασίζεται στα δεδομένα 96.000 νοσηλευομένων σε 671 νοσοκομεία ανάμεσα στον Δεκέμβριο και τον Απρίλιο και συγκρίνει τα αποτελέσματα σε όσους έλαβαν την θεραπεία με τα αποτελέσματα όσων δεν την έλαβαν.
Πιέσεις στην Google να πουλήσει το Chrome
Μετά τη δημοσίευσή της, πολλοί ερευνητές εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για αυτήν, ανάμεσά τους και επιστήμονες που είναι προβληματισμένοι για την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης στην Covid-19.
Guardian: Αμφιλεγόμενη εταιρεία στατιστικής παρέσυρε ΠΟΥ και κράτη σε λάθη για τον κορωνοϊό
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ορισμένες κυβερνήσεις άλλαξαν τους χειρισμούς τους καθώς και τις μεθόδους θεραπείας για τον κορωνοϊό, με βάση αμφιβόλου ποιότητας στοιχεία από μία μικρή αμερικανική εταιρεία αναλύσεων, θέτοντας, μάλιστα, υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα σημαντικών μελετών, οι οποίες δημοσιεύθηκαν σε ένα από τα πιο έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως.
Έρευνα που αποκαλύπτει ο Guardian δείχνει ότι η εταιρεία Surgisphere με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, στους υπαλλήλους της οποίας φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται ένας συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας καθώς και ένα μοντέλο για περιεχόμενο που απευθύνεται μόνο σε ενήλικες, παρείχε στοιχεία σε πολυάριθμες μελέτες πάνω στην COVID-19, αλλά έχει μέχρι στιγμής αποτύχει στο να εξηγήσει επαρκώς τα δεδομένα ή την μεθοδολογία που ακολούθησε.
Τα στοιχεία αυτά, τα οποία η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει συγκεντρώσει νόμιμα από περισσότερα από χίλια νοσοκομεία παγκοσμίως, διαμορφώνουν τη βάση επιστημονικών άρθρων που έχουν οδηγήσει σε αλλαγές στην πολιτική για τις θεραπείες της COVID-19 σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Επιπλέον, η εταιρεία βρισκόταν και πίσω από απόφαση του ΠΟΥ και ινστιτούτων ερευνών ανά τον κόσμο, να διακόψουν τις δοκιμές του αμφιλεγόμενου φαρμάκου, υδροξυχλωροκίνη.
Δύο από τα κορυφαία ιατρικά περιοδικά στον κόσμο, το “The Lancet” και το “New England Journal of Medicine”, δημοσίευσαν μελέτες βασισμένες σε στοιχεία από την Surgisphere.
Αργά την Τρίτη, αφότου ήρθε σε επικοινωνία με τον Guardian, το περιοδικό “Lancet” κοινοποίησε μία «έκφραση ανησυχίας» σχετικά με τη μελέτη που δημοσίευσε. Παρόμοια αναγγελία έκανε και το “New England Journal of Medicine”.
Ένας ανεξάρτητος έλεγχος για την προέλευση και την εγκυρότητα των εν λόγω δεδομένων, θα διεξαχθεί από συντάκτες που δεν σχετίζονται με την Surgisphere, λόγω των «ανησυχιών σχετικά με την αξιοπιστία» τους.
Διαβάστε ακόμα
Νέα μελέτη: Αυτή η απόσταση «σκοτώνει» τον κορωνοϊό
Ταχεία αναθεώρηση της ρεμδεσιβίρης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων