Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακυρώσεις στο νησί (οι κρατήσεις συνήθως ξεκινούν μετά την άνοιξη, για τους luxury ταξιδιώτες) καθώς και στα κοντινά νησιά του Αιγαίου, Ανάφη, Ιο και Αμοργό που επηρεάζονται από τον Εγκέλαδο, οι ηγέτες της βιομηχανίας εκτιμούν ότι αν η κατάσταση παραταθεί, θα υπάρχει πρόβλημα στις Κυκλάδες.
Η παρατεταμένη αβεβαιότητα θα μπορούσε να αποτρέψει τις κρατήσεις, προκαλώντας καταστροφικό πλήγμα στην οικονομία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από τον τουρισμό.
Η χώρα αντιμετωπίζει πλέον την πρόκληση να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επισκεπτών. Η Σαντορίνη με τους περίπου 20.000 μόνιμους κατοίκους, υποδέχεται 3,4 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.
Η συχνότητα των δονήσεων έχει σημάνει συναγερμό μεταξύ των Αρχών και των εμπειρογνωμόνων του κλάδου, οι οποίοι φοβούνται ένα καταστροφικό πλήγμα στην αναπτυσσόμενη τουριστική οικονομία της Ελλάδας.
Ο φόβος τώρα είναι μήπως οι συνεχιζόμενοι σεισμοί αποτρέψουν τους μελλοντικούς επισκέπτες. Η τουριστική βιομηχανία της χώρας προσπαθεί να καθησυχάσει τους ταξιδιώτες και να μετριάσει πιθανές οικονομικές απώλειες.
Η Αστυπάλαια κορυφαίο ελληνικό νησί για ποιοτικές αποδράσεις το 2025
Η ταξιδιωτική οδηγία της Βρετανίας προτρέπει σε επαγρύπνηση και η κατάσταση παραμένει ρευστή. Εικόνες ανήσυχων τουριστών που παρακολουθούν το διάσημο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης από την Οία, αποτυπώνουν μια εντυπωσιακή αντίθεση ανάμεσα στην ομορφιά του νησιού και την αβεβαιότητα.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τη γεωλογική αστάθεια της Σαντορίνης. Σχεδόν όλα τα Μέσα του εξωτερικού κάνουν επίσης αναφορές στον καταστροφικό σεισμό 7,5 ρίχτερ του 1956, που έπληξε τη Σαντορίνη «αφήνοντας τουλάχιστον 53 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες, ενώ το ένα τρίτο των δομών του νησιού κατέρρευσε».
Σχετικά με την τωρινή κατάσταση, αναφέρονται εκτενώς στην κινητοποίηση στο νησί από τις Αρχές.
Ωστόσο, η γερμανική ιστοσελίδα vulkane.net όπως σημειώνει η «Bild», υπογραμμίζει πως «επιστήμονες εντόπισαν μεγάλη συσσώρευση μάγματος πριν από τρία χρόνια και λόγω μεγάλης πίεσης, θα μπορούσε να ξαναγίνει ηφαιστειακή έκρηξη».
Ο ψυχολογικός αντίκτυπος είναι αναμφισβήτητος, τόσο για τους ντόπιους όσο και για τα εκατομμύρια τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο, που θεωρούν τη Σαντορίνη ονειρεμένη τοποθεσία για ταξίδια.
Οι φορείς πάντως παραμένουν αισιόδοξοι ότι οι επισκέπτες δεν θα επηρεαστούν από τη σεισμική δραστηριότητα, στηριζόμενοι στη διαρκή ελκυστικότητα της Ελλάδας ως προορισμού.
Ειδήσεις σήμερα
Σαντορίνη: Κύμα φυγής από το νησί – Τι λένε στον ΕΤ κάτοικοι
Πολιτική Προστασία: «Εγκέλαδος 2» και «Τάλως 2» – Τα δύο σχέδια SOS για τη Σαντορίνη
Σεισμοί στις Κυκλάδες: «Τα 30 χιλιόμετρα έφτασε το ενεργοποιημένο ρήγμα» λέει ο Παπαδόπουλος στον ΕΤ