Η ισχυρότερη δόνηση σημειώθηκε χθες το μεσημέρι, φτάνοντας τα 4,9 ρίχτερ, γεγονός που οδήγησε τις Αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα προστασίας, όπως το κλείσιμο των σχολείων σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη και Ίο έως την Παρασκευή. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί οδηγίες προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες για την αποφυγή συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους, την απομάκρυνση από παλιά ή επικίνδυνα κτίρια και την προσοχή σε περιοχές με απότομες ακτές, όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατολισθήσεων.
Όπως, πάντως, αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση των δύο επιτροπών, η σεισμική δραστηριότητα εντός της Καλντέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο, η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή είναι έντονη και έχει σημειωθεί αύξηση τόσο στη συχνότητα όσο και στο μέγεθος των σεισμών από τις 24 Ιανουαρίου. Οπως ανέφερε, το φαινόμενο βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση, καθώς η περιοχή της Σαντορίνης είναι γνωστή για τη γεωλογική της δραστηριότητα λόγω του ηφαιστείου που βρίσκεται στο υποθαλάσσιο σύμπλεγμα της Καλντέρας. Ο κ. Παπαδόπουλος βρίσκεται στη σφαίρα των επιστημόνων που εκτιμά ότι η έντονη σεισμική δραστηριότητα είναι «προσεισμική ακολουθία», όπως ανέφερε στον «Ε.Τ.».
«Το φαινόμενο εξελίσσεται με έντονο ρυθμό, ειδικά τις τελευταίες 48 ώρες. Είναι σαφές ότι βιώνουμε μια προσεισμική ακολουθία», είπε και τόνισε ότι «το συνολικό μήκος του ενεργοποιημένου ρήγματος έχει αυξηθεί και πλέον φτάνει περίπου τα 30 χιλιόμετρα. Αυτό το τμήμα αποτελεί το νότιο και μικρό μέρος του ρήγματος που είχε ενεργοποιηθεί το 1956, όταν σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 7,7 ρίχτερ – ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στη χώρα μας τον τελευταίο αιώνα».
Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης ανέφερε ότι υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας:
- Σταδιακή αποκλιμάκωση. Το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι η μείωση της σεισμικής δραστηριότητας τις επόμενες ημέρες, χωρίς την εκδήλωση ισχυρότερου σεισμού.
- Συνέχιση της δραστηριότητας με μικρούς σεισμούς. Η δεύτερη πιθανότητα είναι η διατήρηση της τρέχουσας κατάστασης με συνεχείς μικροσεισμούς, χωρίς να προκύψει κάποιος ιδιαίτερα ισχυρός σεισμός.
- Εκδήλωση ενός ισχυρότερου σεισμού. Το τρίτο και πιο ανησυχητικό σενάριο είναι η πιθανότητα να συμβεί σεισμός μεγαλύτερου μεγέθους, που ενδέχεται να προκαλέσει ζημιές στην περιοχή.
Ο καθηγητής υπογράμμισε επίσης ότι, αν και η πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι θεωρείται μικρή, δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως, ειδικά αν σημειωθεί ένας ισχυρός σεισμός στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Σαντορίνη.
Ηράκλειο: Υποκλίθηκαν οι γιατροί στον 3χρονο Άγγελο - Στο Βερολίνο η καρδιά του [εικόνα]
Ο κ. Συνολάκης, ερωτώμενος για το ηφαίστειο στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega», είπε ότι «δεν αποκλείεται μικρή έκρηξη καθώς ανεβαίνει το μάγμα προς την επιφάνεια» και εξήγησε πως η Σαντορίνη κάνει μικρές εκρήξεις, ιστορικά, κάθε περίπου 50 χρόνια κατά μέσο και κάνει μεγάλες εκρήξεις κάθε 10.000-15.000 χρόνια.
Ακραίο σενάριο
Η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται μπορεί να διαρκέσει και εβδομάδες, ανέφερε ο Εύθυμιος Λέκκας, μιλώντας στο MEGA, τονίζοντας πως κατά την κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) υπήρξε κοινή συνιστώσα για τους σεισμούς που ταρακουνούν τη Σαντορίνη και την Αμοργό. «Αν γίνει τσουνάμι, θα είναι μικρό», είπε.
Την ίδια στιγμή, εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να γίνουν μεγάλοι σεισμοί, ξεκαθαρίζοντας, μάλιστα, πως «δεν θα ξαναδούμε σεισμό όπως αυτόν του 1956». Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός σεισμού μεγέθους 6 ρίχτερ, κάνοντας λόγο για ακραίο σενάριο.
Α. Τσελέντης: «Αυξημένη προσοχή»
Ο Ακης Τσελέντης, καθηγητής Σεισμολογίας, με ανάρτησή του στο facebook, χαρακτήρισε τους σεισμούς που σημειώνονται το τελευταίο 24ωρο σε Σαντορίνη, Ανάφη και Αμοργό ως «προσεισμική ακολουθία». Τόνισε ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τόσο σε σχέση με τα παλιά κτίρια όσο και με την πιθανότητα ενός ισχυρότερου σεισμού που θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι.
Αναφερόμενος στη σύνδεση των σεισμών με το ηφαίστειο της Σαντορίνης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα ηφαίστεια είναι ενεργά, όσο κι αν κάποιοι τα θεωρούν ανενεργά». Σύμφωνα με τον ίδιο, η σεισμική δραστηριότητα θα μπορούσε να σχετίζεται με την άνοδο του μάγματος, που αυξάνει τις τάσεις στις ρηξιγενείς περιοχές και προκαλεί ντόμινο ενεργοποιήσεων τοπικών ρηγμάτων. Παράλληλα, επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η μέγιστη εκτίμηση για το μέγεθος των σεισμών είναι 5-5,5 ρίχτερ, κάτι που θεωρητικά δεν επηρεάζει σοβαρά το νησί. Ωστόσο, σημείωσε ότι η ιστορία των ρηγμάτων στην περιοχή απαιτεί αυξημένη προσοχή.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει τις επόμενες ώρες
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν 4 Φεβρουαρίου
Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 4 Φεβρουαρίου