«Πέρα από τις γειτονικές μας χώρες, όπως η Αυστρία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Πολωνία και το Βέλγιο, όπου μπορεί να πάει κάποιος με αυτοκίνητο, δεν θα απέκλεια να πάνε για διακοπές φέτος οι Γερμανοί και σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως οι Βαλεαρίδες και τα ελληνικά νησιά», ήταν η δήλωση του επικεφαλής του γερμανικού τουρισμού στην «Tagesspiegel».
O κ. Μπαράις αποκάλυψε πως βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με άλλα κράτη
-συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- για το πώς θα μπορούσε να οργανωθεί η ασφαλής μετάβαση και διαμονή των Γερμανών τουριστών, οι οποίοι πάντως στη χώρα μας δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από τα μέσα Ιουλίου, σίγουρα σε μικρούς αριθμούς. «Ελπίζω πως αν η επιδημία τεθεί υπό έλεγχο, τότε θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς τις προσεχείς 4-8 εβδομάδες», συμπλήρωσε ο Τόμας Μπαράις.
Η απαγόρευση ταξιδιών στο εξωτερικό ισχύει για τους Γερμανούς ως τις 14 Ιουνίου, αλλά χθες η Ανγκελα Μέρκελ έδωσε ανάσα στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία, επιτρέποντας στα κρατίδια να ανοίξουν προσεκτικά τα ξενοδοχεία τους ακόμη και τον Μάιο! Το Μεκλεμβούργο-Πομερανία ανακοίνωσε άνοιγμα των ξενοδοχείων στη Βαλτική για τους ντόπιους στις 18 Μαΐου και για τους υπόλοιπους Γερμανούς στις 25 Μαΐου, στο τριήμερο του καθολικού Αγ. Πνεύματος.
Στο μεταξύ, η «Bild» ψηφίζει «δαγκωτό» Ελλάδα, στο πλέον εγκωμιαστικό κομμάτι για τη χώρα μας από το ξεκίνημα της κρίσης του κορονοϊού: «Οι Γερμανοί δεν πρέπει πλέον να ανησυχούν για τις διακοπές τους, καθώς μέσα στην αναταραχή υπάρχει μια χώρα που τους δίνει ελπίδα: Η Ελλάδα!», τονίζει η «Bild», παραθέτοντας το σχέδιο του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, για ασφαλείς διακοπές των ξένων επισκεπτών. Σύμφωνα με την εφημερίδα το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει πρωτόκολλα υγείας για ξενοδοχεία, μαρίνες, σκάφη αναψυχής και τουριστικά λεωφορεία, «διαβατήρια υγείας» για τους επισκέπτες στα αεροδρόμια και γενικότερα δημιουργία συνθηκών ούτως ώστε να μην κινδυνεύσει η υγεία των επισκεπτών και των ντόπιων, ούτε η φήμη των ελληνικών προορισμών.
Διαφήμιση της Ελλάδας κάνει και η βρετανική «Telegraph», υπογραμμίζοντας πως δεν έχει ανταγωνιστή σε ομορφιές και περιβάλλον ασφάλειας – γι’ αυτό και είναι η πρώτη χώρα που πρέπει να επισκεφθεί κάποιος μετά το πέρας της κρίσης (Βρετανοί τουρίστες πάντως δεν πρέπει να αναμένονται στη χώρα μας πριν από τον Σεπτέμβριο, λόγω της κακής πορείας της επιδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο).
Επίσης πολύ δύσκολα θα δούμε Ιταλούς επισκέπτες το φετινό καλοκαίρι, καθώς ο
Πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, προέτρεψε σε συνέντευξη στην «Il Fatto Quotidiano» τους συμπατριώτες τους να κάνουν διακοπές στην Ιταλία, για να ενισχύσουν τον τουρισμό της. «Πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες θα κατορθώσουμε να πάμε φέτος διακοπές, αλλά καλό είναι να τις κάνουμε στη χώρα μας», είπε συγκεκριμένα.
Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι είναι ακόμη πρόωρο να πούμε αν οι Γάλλοι θα πάνε φέτος διακοπές, διευκρινίζοντας πως το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στις αρχές Ιουνίου. Φάνηκε πάντως μάλλον απαισιόδοξος για την πορεία της επιδημίας, αφήνοντας υπόνοιες για ενίσχυση αντί για χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών στην Ευρώπη!
ΧΩΡΕΣ ΒΑΛΤΙΚΗΣ
Ανοίγουν σύνορα από 15 Μαΐου
Μετά τη συμφωνία των πρωθυπουργών της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, Σκοτ Μόρισον και Τζασίντα Αρντερν, για ενιαίο χώρο ελεύθερων ταξιδιών αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, τη σκυτάλη πήραν οι χώρες της Βαλτικής.
Χθες οι πρωθυπουργοί Λετονίας, Λιθουανίας και Εσθονίας ανακοίνωσαν το άνοιγμα των συνόρων για όλους τους πολίτες τους από τις 15 Μαΐου, δημιουργώντας έναν «ταξιδιωτικό θύλακα» στη Βαλτική, που θα είναι και ο πρώτος του είδους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για «μεγάλο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα» μίλησε ο Εσθονός πρωθυπουργός, Γιούρι Ράτας, ενώ ο Λιθουανός ομόλογός του, Σαούλι Σκβερνέλις, διευκρίνισε ότι η καραντίνα των 14 ημερών θα διατηρηθεί, αποκαλύπτοντας ότι Πολωνία και Φινλανδία ενδιαφέρονται να μπουν στο κλαμπ.
Η δημιουργία ασφαλών ταξιδιωτικών ζωνών ανάμεσα σε γειτονικές χώρες (που αποδίδεται με τον αγγλικό όρο «ταξιδιωτική φούσκα» ή travel bubble) φαίνεται πως θα αποτελέσει μέρος της νέας διεθνούς κανονικότητας.
Να σημειωθεί πως αυτό δεν είναι ακριβώς το μοντέλο που επιθυμεί η Ε.Ε., καθώς το γραφείο της Κομισιόν στη Λιθουανία, τόνισε πως η άρση των συνοριακών ελέγχων μεταξύ όλων των κρατών-μελών οφείλει να γίνει με συντονισμένο τρόπο και όχι επιλεκτικά.
Ωστόσο, οι τρεις μικρές χώρες της Βαλτικής (πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης και μέλη της Ε.Ε. και της Συνθήκης Σένγκεν από το 2004 και το 2007, αντίστοιχα) διατηρούν ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς και βιάζονται να διασώσουν τον τουρισμό τους. Ολες τους άλλωστε έχουν θέσει την επιδημία υπό έλεγχο, καθώς τα καθημερινά τους κρούσματα δεν ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού και οι θάνατοι συνολικά τους 120 (55 στην Εσθονία, 48 στη Λιθουανία και 17 στη Λετονία).