Ποιος ο ορίζοντας των εκλογών μετά την ψήφο εμπιστοσύνης; Μπορεί μία «κυβέρνηση κουρελού», όπως λέτε, να εξαντλήσει τη θητεία της;
Η κυβέρνηση έχει πρωτίστως εξαντλήσει την αντοχή των Ελλήνων. Εχει εξαντλήσει το όποιο, ελάχιστο, υπόλοιπο πολιτικής και θεσμικής αξιοπιστίας είχε. Είναι μια κυβέρνηση σε «τεχνική υποστήριξη», σε μια χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλες εθνικές προκλήσεις. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο τόπος δεν μπορεί να κυβερνηθεί από μεταφερόμενους βουλευτές και τυχαίες πλειοψηφίες.
Χρειάζεται σχέδιο με βάση ξεκάθαρες αρχές και συγκεκριμένο πρόγραμμα. Για να κλείσει οριστικά ο κύκλος της κρίσης και να περάσουμε από την αναδιανομή μιζέριας του ΣΥΡΙΖΑ στη δημιουργία νέου πλούτου για τη χώρα με τη Ν.Δ. Οι εκλογές είναι η μόνη λύση. Είναι το αίτημα του λαού, που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Πρέπει να μπει τελεία στη διαλυτική αυτή διακυβέρνηση.
Γιατί υποστηρίζετε ότι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. στην ουσία δεν χώρισαν, αλλά «συγχωνεύθηκαν»;
Αποδείχθηκε αυτό από τη στάση των ΑΝ.ΕΛ. στη Βουλή. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για συμπαιγνία των δύο πρώην συνεταίρων που έγιναν συνένοχοι της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο συνεταιρισμός της συνενοχής στηρίζεται στην… ομερτά. Και η ομερτά Τσίπρα-Καμμένου δεν έσπασε. Απλώς μεταλλάχθηκε.
Επικρίνετε τους βουλευτές που μετακινήθηκαν, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτείνει ότι βουλευτές άλλων κομμάτων ενσωματώθηκαν στην Κ.Ο. της Ν.Δ. Ποια η διαφορά;
Είναι δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις. Στην περίπτωση της Ν.Δ. όλα συνέβησαν σε πολιτικά ουδέτερο χρόνο, ενώ είχε μεσολαβήσει σημαντικό διάστημα από την ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών που ήταν στην αντιπολίτευση και παρέμειναν στην αντιπολίτευση.
Τώρα, έχουμε μια λογική απευθείας μεταγραφών σε μια κρίσιμη συγκυρία, με καίριο πολιτικό διακύβευμα και κυρίως λίγο πριν από μια κρίσιμη απόφαση με καθοριστικό πολιτικό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει, συνεπώς, καμία σύγκριση. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. έχουν αποδείξει ότι δεν διστάζουν να βουτήξουν στα πιο θολά νερά της Ιστορίας και να ανασύρουν πρακτικές που προκαλούν ανησυχία για την ποιότητα της Δημοκρατίας.
Μετά τις διευκρινίσεις της ρηματικής διακοίνωσης, επιμένετε στην αρχική σας θέση ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών;
Jo Nesbo στον Ε.Τ.: Δούλεψα σε ταξί, σε εργοστάσιο και σε ψαρότρατα πριν γίνω συγγραφέας
Βεβαίως και ναι. Να διευκρινίσω πρώτα απ’ όλα ότι η ρηματική διακοίνωση είναι ένα έγγραφο μειωμένης σημασίας και βαρύτητας σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών στην οποία έχει δεσμεύσει τη χώρα η κυβέρνηση. Η κύρωση αφορά στη συμφωνία, στην οποία ξεκάθαρα η Ελλάδα, λόγω της διαπραγμάτευσης Τσίπρα-Κοτζιά, αναγνωρίζει την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας. Αυτό δεν αλλάζει.
Ψήφος υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών θα σημαίνει, κατά τη γνώμη σας, και στήριξη της κυβέρνησης;
Ψήφος στη συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει στήριξη σε μια εθνικά επιζήμια συμφωνία, που διχάζει και βάζει τη χώρα μας σε περιπέτειες. Που δημιουργεί αβεβαιότητα και υπόκωφες εντάσεις στα Βαλκάνια. Αυτό είναι το μείζον. Γι’ αυτό αντιδρά η Ν.Δ. Πέραν αυτού, όμως, πολιτικά, η ψήφος στη συμφωνία δίνει στήριξη και στην κυβέρνηση. Αυτό είναι δεδομένο. Γι’ αυτό και όσοι σκοπεύουν να την ψηφίσουν οφείλουν να σκεφτούν διπλά. Η Ιστορία έχει ανοίξει το μεγάλο της βιβλίο. Θα καταγράψει και εκείνους που θα πουν το επιζήμιο «ΝΑΙ» και εκείνους που θα πουν το πατριωτικό «ΟΧΙ».
Τι θα σημαίνει πολιτικά εάν η συμφωνία δεν συγκεντρώσει 151 ψήφους;
Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα παζλ πλειοψηφίας με ασύνδετα κομμάτια μετανοημένων, παραπλανημένων, εξαπατημένων και προθύμων. Εάν δεν έχει καν 151, εγείρεται ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα. Με δεδομένο ότι και η πλειοψηφία των πολιτών αντιτίθεται στη συμφωνία, η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει με ποια ηθική και πολιτική νομιμοποίηση θα προχωρήσει σε μια κουτσουρεμένη και άρα εξαρχής υποθηκευμένη στη συνείδηση των πολιτών κύρωση.
Εάν κυρωθεί η συμφωνία, τι περιθώρια για βελτιώσεις θα υπάρχουν; Πώς θα χειριστείτε το ζήτημα ως κυβέρνηση;
Εάν κυρωθεί, τα περιθώρια είναι περιορισμένα. Διότι αυτό υπαγορεύει η Σύμβαση για το Δίκαιο των Συνθηκών και ήδη θα έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό και η Ν.Δ. ζήτησε και ζητά εκλογές πριν από την κύρωση της συμφωνίας. Ωστε, όπως έχει διαμηνύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο εσωτερικό και το εξωτερικό, η κυβέρνηση της Ν.Δ. να προχωρήσει στην αναγκαία επαναδιαπραγμάτευση.
Εφόσον δεν προηγηθούν οι εκλογές, στην επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή ο καθένας μας έρχεται αντιμέτωπος με την ιστορική του ευθύνη. Μετά την ψήφιση, η χώρα θα πρέπει να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση. Ως η επόμενη κυβέρνηση, ετοιμαζόμαστε για να την αντιμετωπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που διαθέτουμε. Αλλωστε, η πορεία ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε. είναι ένα μακρύς δρόμος με πολλές ενδιάμεσες στάσεις που απαιτούν ομοφωνία. Ο νοών νοείτω.
Οφείλουμε να κλείσουμε τις πληγέςπου άνοιξε στην εθνική ενότητα ο ΣΥΡΙΖΑ
Ποια η άποψή σας για τις αφίσες κατά βουλευτών από την κυβερνητική πλειοψηφία; Ανησυχείτε ότι μπορεί να επικρατήσει διχαστικό κλίμα στην κοινωνία;
Στον πυρήνα των πολιτικών αρχών με τις οποίες χτίστηκε η Ν.Δ. και εμείς κληρονομήσαμε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή βρίσκεται η διασφάλιση της εθνικής ενότητας. Η σκληρή αντιπαράθεση απόψεων και ιδεών είναι κομμάτι της Δημοκρατίας. Είναι όμως άλλο αυτό και άλλο η σύγκρουση με όρους διχασμού. Η Ιστορία μάς έχει δείξει ότι όποτε διολισθήσαμε σε μια κατάσταση ακραίου διχασμού, το επόμενο βήμα ήταν οι εθνικές καταστροφές. Οφείλουμε, συνεπώς, να αποτρέψουμε το διχασμό. Να κλείσουμε τις πληγές που άνοιξε στην εθνική ενότητα ο ΣΥΡΙΖΑ και ως αντιπολίτευση πριν και ως κυβέρνηση τώρα. Δεν μπορούμε όμως να παραγνωρίσουμε ότι αφετηρία αυτού του δηλητηριαστικού κλίματος ήταν το διαβόητο πολιτικό σύνθημα του κ. Τσίπρα «Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Αν με κάτι πρέπει να τελειώσουμε, είναι με αυτού του τύπου τις τόσο επικίνδυνες για την πατρίδα λογικές.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]