Οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας (FARC) και ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) είναι οι δύο μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις που έδρασαν στην Κολομβία για περίπου μισό αιώνα, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες νεκρούς, ενώ ήλεγχαν και τη διακίνηση της κοκαΐνης. Η FARC συμμετέχει στην ειρηνευτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη από την κυβέρνηση και έχει καταθέσει τα όπλα. Ο ELN όμως συνεχίζει τη δράση του. Ο Χουράδο, τον οποίο συναντήσαμε στην Μπογκοτά της Κολομβίας, έμεινε όμηρος των ανταρτών του ELN για περίπου έναν μήνα. Στη συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο μιλάει για τη δραματική εμπειρία που έζησε αλλά και για την προοπτική της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία.
Πότε σας απήγαγαν οι αντάρτες του ELN;
Η απαγωγή μου έγινε στις 24 Ιουνίου του 2002 στην περιοχή Σαν Φρανσίσκο, ενώ πήγαινα με το αυτοκίνητο, με τις δύο κόρες μου και μία ανιψιά μου, στην πόλη Μεντεγίν. Μας σταμάτησαν τρεις αντάρτες με όπλα. Με έβγαλαν έξω, με ανάγκασαν να γονατίσω και μου είπαν: «Εσύ θα μείνεις μαζί μας». Εγώ τότε τους απάντησα: «Σας παρακαλώ, αφήστε τα παιδιά μου να φύγουν».
Σας είπαν ότι θα μείνετε όμηρός τους;
Δεν χρειάστηκε να μου πουν ότι είμαι θύμα απαγωγής, αμέσως κατάλαβα ότι αυτό θα συμβεί. Ηταν οι αντάρτες του ELN. Πήρα μαζί μου τσιγάρα, ζήτησα την ευλογία του Θεού και με πήραν μαζί τους. Περπατήσαμε μέσα στο βουνό από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι, για περίπου 5 ώρες. Από διαφορετικά οχήματα βγήκαν άλλα τρία άτομα, που επίσης είχαν πέσει θύματα απαγωγής, συνολικά ήμασταν τέσσερα άτομα. Συνεχίσαμε όλοι μαζί να περπατάμε. Ξαφνικά ακούσαμε να πέφτουν πυροβολισμοί. Μας είπαν να τους ακολουθήσουμε και να καλυφθούμε. Μας είπαν ότι είναι ο κυβερνητικός στρατός που πυροβολεί. Στο δρόμο συναντήσαμε κάποιους άλλους αντάρτες με ένα φορτηγάκι και μας μετέφεραν σε ένα κρησφύγετο.
Πόσα χρήματα σας ζήτησαν για να σας απελευθερώσουν;
Ενώ βρισκόμουν στο κρησφύγετο, μου είπαν ότι χρειάζονται τη «συνεργασία» μου. Την επόμενη μέρα τους είπα ότι μπορώ να τους δώσω μέχρι 13.000 δολάρια, όσα χρήματα είχα αποταμιεύσει σε όλη μου τη ζωή. Μου είπαν ότι αν δώσω τα χρήματα δεν θα πάθω κακό. Εμεινα στο κρησφύγετο για περίπου έναν μήνα. Διαπραγματεύτηκα για να μειώσουν τα λύτρα της απαγωγής. Κάποια στιγμή μου επέτρεψαν να τηλεφωνήσω στους συγγενείς μου για να τους πω ότι είμαι καλά και να συγκεντρώσουν γρήγορα τα χρήματα. Μίλησα με την αδερφή μου, της είπα να κάνει ό,τι πρέπει για να δώσουμε τα λεφτά στους αντάρτες.
Πώς θα γινόταν η παράδοση των χρημάτων;
Jo Nesbo στον Ε.Τ.: Δούλεψα σε ταξί, σε εργοστάσιο και σε ψαρότρατα πριν γίνω συγγραφέας
Οι αντάρτες ζήτησαν από τους συγγενείς μου να μαζέψουν τα χρήματα σε μετρητά και θα έπρεπε μαζί με έναν καθολικό ιερέα να τα παραδώσουν σε ένα προκαθορισμένο σημείο. Μια μέρα, με ξύπνησαν στις 6 τα ξημερώματα και με έβγαλαν από το κρησφύγετο. Περπατήσαμε αρκετές ώρες μέσα στη βροχή και με μετέφεραν σε ένα άλλο κρησφύγετο. Μετά από λίγη ώρα είδα να φθάνει ένα κόκκινο τζιπ με έναν ιερέα μέσα και έναν ξάδερφο της συζύγου μου. Οι αντάρτες, αφού μέτρησαν όλα τα χρήματα που έφεραν, μου είπαν ότι μπορώ να φύγω.
Φοβηθήκατε για τη ζωή σας;
Οχι. Εγώ ήμουν πολύ ψύχραιμος. Επειδή μου είχε τύχει αρκετές φορές να με σταματήσουν στο δρόμο αντάρτες, ήταν σαν να το περίμενα. Ολη μου τη ζωή ήμουν έτοιμος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ημουν δηλαδή έτοιμος για να πέσω θύμα απαγωγής. Μέχρι και οι αντάρτες με ρώτησαν γιατί είμαι τόσο ψύχραιμος. Εγώ τους απάντησα ότι το δικό μου θέμα είναι καθαρά οικονομικό, θα δώσω τα λύτρα και θα φύγω, δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό ζήτημα με εμένα. Δεν είμαι αντίπαλός τους.
Η οργάνωση ELN σήμερα συνεχίζει τη δράση της. Θα καταθέσει τα όπλα;
Το αντάρτικο ποτέ δεν θα τελειώσει στην Κολομβία. Ισως μια μέρα οι επικεφαλής να παραδώσουν τα όπλα, αλλά πολλοί αντάρτες, που είναι χιλιάδες, δεν θα το κάνουν. Αυτοί το μόνο που έχουν μάθει στη ζωή τους είναι να ζουν στα βουνά, να κλέβουν και να κάνουν απαγωγές. Η ειρηνευτική διαδικασία είναι αμφίβολο αν θα υλοποιηθεί μέχρι τέλους.
Εκλογές σήμερα στην Κολομβία
Οι αντάρτες στη Βουλή, ένας αριστερός λαϊκιστής διεκδικεί την εξουσία
Για πρώτη φορά, μετά από αρκετές δεκαετίες, το πολιτικό σκηνικό στην Κολομβία διαμορφώνεται από δύο ιστορικής σημασίας γεγονότα: Οι αντάρτες της ένοπλης οργάνωσης FARC, μετά από μισό αιώνα, κατέθεσαν τα όπλα και μετά την αμνηστία που τους παρέσχε η κυβέρνηση του Χουάν Μανουέλ Σάντος, συμμετέχουν σήμερα στις εκλογές σαν πολιτικό κόμμα, ενώ ένας αριστερός λαϊκιστής υποψήφιος, ο πρώην δήμαρχος της Μπογκοτά Γκουστάβο Πέτρο, διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία.
Ο πρώην σύμμαχος του Ούγο Τσάβες έγινε ο πρωταγωνιστής της προεκλογικής περιόδου στην Κολομβία. Στη χώρα αυτή για δεκαετίες στην εξουσία εναλλάσσονται το κεντροδεξιό και το φιλελεύθερο κόμμα. Αξιοσημείωτο είναι πως παρά τις ανοικτές «πληγές» στην Κολομβία, όπως είναι ο εμφύλιος με τους αντάρτες, τα καρτέλ της κοκαΐνης και η εγκληματικότητα, υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Τα πρόσφατα φαινόμενα διαφθοράς, η απαξίωση της πολιτικής ζωής και η κρίση του οικονομικού μοντέλου της χώρας έφεραν στο προσκήνιο το λαϊκιστή ηγέτη της Αριστεράς που κατακεραυνώνει τους «διεφθαρμένους πολιτικούς» και μιλάει για την κλιματική αλλαγή. Την ίδια στιγμή, το πολιτικό κόμμα της πρώην τρομοκρατικής οργάνωσης FARC θα μπει στη Βουλή με 5 + 5 έδρες που προβλέπεται ως «δώρο» από την ειρηνευτική διαδικασία.
Φαβορί για τις σημερινές εκλογές θεωρείται ο υποψήφιος των συντηρητικών Ιβάν Ντούκε, ο οποίος πιθανότατα θα κληθεί να αντιμετωπίσει σε δεύτερο γύρο τον αριστερό Γκουστάβο Πέτρο. Εκεί το πιθανότερο είναι οι αντίπαλοι του Ντούκε να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους και τον στηρίξουν για να εμποδίσουν την άνοδο της λαϊκιστικής Αριστεράς στην εξουσία.
Ιάσων Πιπίνης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]