Πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει το νέο σχέδιο είναι μέσα σε αυτό να είναι και ο Παναθηναϊκός. Αν οι «πράσινοι» δεν μπορέσουν να σώσουν την παρτίδα και υποβιβαστούν, τότε όλες οι διεργασίες, που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, πάνε στράφι και δεν προχωρά τίποτα. Για αυτόν άλλωστε το λόγο ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης τονίζει ότι πρέπει να βρεθεί λύση γιατί ο τυχόν υποβιβασμός του Παναθηναϊκού θα είναι μεγάλο πλήγμα για όλους.
Επίσης σημειώνουμε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου αφορά την αγωνιστική περίοδο 2019-20 και όχι την ερχόμενη.
Πάμε τώρα στο πλάνο που αφορά τις τρεις επαγγελματικές κατηγορίες που θα αποτελούνται από μόλις 34 ομάδες. Αυτές χωρίζονται ως εξής:
• Σούπερ Λίγκα 1 με 12 ομάδες: Θα είναι οι δέκα πρώτες στην τελική βαθμολογία της περιόδου 2018-19 και οι δύο που θα ανέβουν από τη Football League. Το πρωτάθλημα θα έχει δύο γύρους και πλέι οφ για την ανάδειξη του πρωταθλητή, μεταξύ των ομάδων που θα τερματίσουν στις θέσεις 1-6. Οι θέσεις 7-12 θα παίζουν πλέι άουτ για να υποβιβαστούν δύο. Μιλάμε ουσιαστικά για το βελγικό πρότυπο και αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση υπήρχε και πέρυσι το καλοκαίρι, εκφρασμένη από τη Νova, αλλά τότε οι ΠΑΕ την απέρριψαν.
• Σούπερ Λίγκα 2 με 10 ομάδες: Θα συμμετέχουν οι έξι τελευταίες ομάδες στο βαθμολογικό πίνακα της Σούπερ Λίγκα την αγωνιστική περίοδο 2018-19 και τέσσερις ομάδες που θα προέλθουν από τη Football League.
• Football League με 12 ομάδες: Σε αυτή την κατηγορία θα αγωνιστούν οι δέκα ομάδες που μένουν και δύο που θα προέλθουν από την Γ’ Εθνική.
Οικονομικά δεδομένα
Εχει πολύ μεγάλη σημασία και το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, 45 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το υφυπουργείο Αθλητισμού και άλλα 35 εκατ. ευρώ από τη Nova. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό, όταν το σχέδιο ολοκληρωθεί, τα έσοδα για το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο να αυξηθούν περισσότερο και να φτάσουν κοντά στα 83 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για μία πάρα πολύ μεγάλη αύξηση αν αναλογιστεί κανείς ότι τα μέχρι τώρα έσοδα του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν 25 εκατ.
Από αυτά τα 83 εκατ. ευρώ, τα 53 εκατ. θα πάνε στις ομάδες της Σούπερ Λίγκα 1. Η Σούπερ Λίγκα 2 θα πάρει περίπου 27 εκατ. ευρώ και άλλα 3 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν στις ΠΑΕ της Football League. Μιλάμε ουσιαστικά για ένα τεράστιο οικονομικό όφελος, που οι ομάδες δεν θα μπορούσαν να το φανταστούν ούτε στα καλύτερα όνειρά τους. Σημειώνουμε πως μία μικρομεσαία ομάδα της Σούπερ Λίγκα με το ζόρι έφτανε να παίρνει μέχρι τώρα 1,2 εκατ. ευρώ και με το νέο σχέδιο θα μπορεί να εισπράξει περίπου 2,5 εκατ. ευρώ.
Γαλλία-Ισραήλ: Επεισόδια κατά τη διάρκεια του αγώνα παρά την έντονη παρουσία αστυνομίας
ΤΡΕΙΣ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ
Τρία βήματα κρίνονται απαραίτητα για να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα της αναδιάρθρωσης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αλλά και την έξοδό του από την πλήρη απαξίωση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή.
1 Δομική αλλαγή στη διαιτησία: Ξένοι διαιτητές στο ελληνικό πρωτάθλημα, όπως θέλουν κάποιοι, δεν προβλέπονται και δεν πρόκειται να δούμε, αλλά η τριάδα των αρχιδιαιτητών θα είναι από το εξωτερικό. Μάλιστα οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο Περέιρα δύσκολα θα διατηρήσει τη θέση του και τη νέα αγωνιστική περίοδο.
2 Εφαρμογή του VAR: Ο τηλεδιαιτητής υποστηρίζεται με θέρμη από την Πολιτεία και την ΕΠΟ και θα είναι το νέο στοιχείο στο νέο πρωτάθλημα και απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με τους εμπνευστές της επόμενης ημέρας του ελληνικού ποδοσφαίρου, επιστροφής της αξιοπιστίας. Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, θα μπει στην ποδοσφαιρική μας ζωή λίγο πριν ή λίγο μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και μάλιστα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό να επηρεάσει και την κλήρωση του πρωταθλήματος. Δηλαδή θα μπει κλειδάριθμος ώστε όλα τα ντέρμπι να γίνουν μετά τη λειτουργία του VAR.
3 Σύσταση ΕΕΑ: Εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος θα ανακοινωθεί από το υφυπουργείο Αθλητισμού και η νέα σύσταση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Μία επιτροπή που δεν θα έχει τον παλιότερο διακοσμητικό χαρακτήρα αλλά θα είναι σε θέση να επιβάλλει πλήρως τη νομιμότητα και κυρίως την οικονομική διαφάνεια σε όλες τις ΠΑΕ. Ο στόχος είναι όλες οι ομάδες να είναι απόλυτα καθαρές σε ό,τι αφορά τα οικονομικά τους στοιχεία και να μην επαναληφθούν οι θλιβερές εικόνες του παρελθόντος που έπαιρναν άδεια ΠΑΕ που δεν πληρούσαν τους κανόνες. Πλέον ο στόχος είναι οι έλεγχοι να είναι ιδιαίτερα αυστηροί και να μη μένει ατιμώρητη η παραμικρή οικονομική παρέκκλιση. Μάλιστα εξετάζεται και η δυνατότητα το αναβαθμισμένο τηλεοπτικό συμβόλαιο, που θα δοθεί στις ΠΑΕ, να λειτουργεί ωε εγγύηση και μέσω αυτού να μπορούν να εισπράττονται τυχόν οφειλές. Θυμίζουμε ότι το τηλεοπτικό συμβόλαιο μέχρι τώρα οι ΠΑΕ το παρουσίαζαν ως εγγυημένο έσοδο στους φακέλους για την απόκτηση αδειοδότησης αλλά ήταν απλά χαρτιά και λόγια του αέρα, καθώς ποτέ δεν είχαν οι αρμόδιες αρχές προχωρήσει σε κατάσχεση χρημάτων από το συγκεκριμένο λογαριασμό.
ΤΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ»
Το… δίδυμο Nova-ΕΡΤ και η αντίδραση των ΠΑΕ
Από εκεί και πέρα, σε κάθε σχέδιο πάντα υπάρχουν σημεία που προβληματίζουν και σε αυτό δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση το πλάνο για την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ενα από αυτά είναι το πώς θα λειτουργήσει το… δίδυμο Nova-ΕΡΤ που θα είναι οι δύο τηλεοπτικές στέγες των πρωταθλημάτων και κυρίως του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα 1, που θα είναι και το πιο εμπορικό. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο τα δύο κανάλια να τα βρουν μεταξύ τους, καθώς θα θέλουν να έχουν το καθένα από τη μεριά του τον τελευταίο λόγο σε ό,τι έχει να κάνει με τον καταρτισμό του προγράμματος και τα ματς που θα αναλάβουν να μεταδώσουν.
Είναι δεδομένο πως η μοιρασιά των μεγάλων αγώνων θα είναι ένας γρίφος για δυνατούς λύτες που δεν αποκλείεται να δημιουργήσει και αρκετές κόντρες. Αυτό που μπορεί να λειτουργήσει θετικά στη συνύπαρξη των δύο καναλιών είναι ότι θα επανέλθουν τα πλέι οφ με την ανάδειξη του πρωταθλητή μέσα από αυτά, καθώς θα αυξηθούν οι αγώνες με ιδιαίτερη σημασία και εμπορικότητα. Ακόμη ένα στοιχείο που θα πρέπει να διερευνηθεί είναι το πώς θα αντιμετωπίζουν οι ΠΑΕ τη νέα κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Είναι δεδομένο πως καμία προσπάθεια για αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών δεν πρόκειται να περάσει αν οι ΠΑΕ αρνηθούν τα όσα τους προταθούν.
Θυμίζουμε ότι μέχρι τώρα οι ομάδες ήταν αρνητικές στο ενδεχόμενο μείωσης στις επαγγελματικές κατηγορίες. Κάτι τέτοιο επιχειρήθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Στην αρχή αυτή η πρόταση είχε γίνει αποδεκτή ομόφωνα, αλλά στη συνέχεια η Σούπερ Λίγκα έκανε πίσω και μπλόκαρε μία εξέλιξη που όλοι οι ουδέτεροι παρατηρητές είχαν συμφωνήσει πως θα βελτίωνε το προϊόν. Ανάλογη στάση τήρησαν και με την πρόταση για πλέι οφ στην οποία θα συμμετείχε και ο πρωταθλητής. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το σχέδιο αναδιάρθρωσης που σας παρουσιάζουμε είναι πλήρως νομικά κατοχυρωμένο αλλά και εγκεκριμένο από τις ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, κάτι που του δίνει πολύ μεγάλη δυναμική και αφαιρεί από τις ΠΑΕ που ενδεχομένως να ήθελαν να αντιδράσουν τον αντίλογο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]