Το βέβαιο είναι ότι οι «πράσινοι» όχι απλά παραμένουν σε αδιέξοδο αλλά βυθίζονται ακόμη περισσότερο στο σκοτάδι της αβεβαιότητας.
Στο τέλος της ανακοίνωσης, με τη φράση «καλώ τους πρωταγωνιστές της Παναθηναϊκής οικογένειας να αναλάβουν πρωτοβουλία», είναι φανερό ότι ο Αλαφούζος φωτογράφισε τις οικογένειες των Γιαννακόπουλων και των Βαρδινογιάννηδων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο είναι ξεκάθαρο. Θέλει να εμπλακεί αλλά όχι μόνος. Οπως πρότεινε ο ίδιος στα δύο ραντεβού του περασμένου Σαββατοκύριακου είναι διατεθειμένος να καλύψει ένα ποσό της τάξης των 15 εκατ. ευρώ και να αναλάβει από το καλοκαίρι τη διαχείριση, ελπίζοντας να τύχει το PAO Foundation ευρύτερης αποδοχής από ό,τι η «Παναθηναϊκή Συμμαχία». Επί της ουσίας έχουμε να κάνουμε με το ίδιο «προϊόν» με διαφορετικό περιτύλιγμα.
Με τον τρόπο του ο Γ. Αλαφούζος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Δ. Γιαννακόπουλο παρά το γεγονός ότι δεν ανάφερε τίποτα στην ανακοίνωση αποχώρησης. Ελεγε όμως -και φρόντισε να διαρρεύσει αυτό- ότι είναι ο μόνος που ενδιαφέρθηκε πραγματικά. Ο Γιαννακόπουλος φρόντισε με τη σειρά του να «καρφώσει» τον Νίκο Πατέρα και να αποθεώσει τον Γ. Αλαφούζο γράφοντας στο αγαπημένο του Instagram: «Ηρθε η ώρα να μάθουμε από τον ήρωα Γιάννη Αλαφούζο ποιος έριξε τον ΠΑΟ στα βράχια οικονομικά» υπονοώντας σαφέστατα τον Ν. Πατέρα τον οποίο χαρακτήρισε «τζάμπα μάγκα». Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ φρόντισε επίσης με μία ακόμη ανάρτησή του να πει επί της ουσίας ότι μόνος του δεν μπορεί να σηκώσει το φορτίο: «Mετά τα 20 που θα βάλει ο Αλαφούζος χρειάζονται άλλα 60 απλά για να ξεχρεώσεις. Το μόνο ρεαλιστικό σχέδιο για έναν βιώσιμο και ανεξάρτητο Παναθηναϊκό είναι η Παναθηναϊκή Πολιτεία».
Άρνηση
Για την οικογένεια Βαρδινογιάννη τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Δεν πρόκειται ποτέ να σβήσουν από τη σκέψη τους το ότι ο Γ. Αλαφούζος δεν έκανε τίποτα ώστε να αποτρέψει το γνωστό αισχρό σύνθημα σε βάρος της οικογένειας, που ακούστηκε ακόμη και στον αγώνα Κυπέλλου με τη Λάρισα. Ακόμη και στην περίοδο που ήταν όλα μέλι γάλα με τους οργανωμένους, το σύνθημα δεν έπαψε να ακούγεται.
Από τις 17 Ιανουαρίου του 2008, όταν ο αείμνηστος Ανδρέας Βγενόπουλος, με τη σύμπραξη και του Γ. Αλαφούζου, μεταξύ των άλλων, ανακοίνωνε την ίδρυση της ΠΕΚ (Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση), ήταν φανερό ότι με τον άλφα ή βήτα τρόπο ο Παναθηναϊκός έβγαινε από τη «ρότα» που είχε χαράξει ο «καπετάνιος» από το 1979 έως το 2000 και από εκεί και πέρα ο ανιψιός του και πρωτότοκος γιος του πατριάρχη της οικογένειας Βαρδή.
Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης στη συνέχεια τα βρήκε με τον Αν. Βγενόπουλο αλλά και με τον Ν. Πατέρα που ανέλαβε να ηγηθεί της νέας εποχής. Και εκεί έγινε το «κραχ» που ακόμη και σήμερα ταλαιπωρεί τον Παναθηναϊκό. Το απίστευτο άνοιγμα της πολυμετοχικότητας με τους υπέρογκους μισθούς, τις ανεξέλεγκτες μεταγραφικές δαπάνες και την αφ’ υψηλού αντιμετώπιση της ωμής πραγματικότητας έφεραν το τέλος.
Εκεί άλλωστε βρίσκεται το σημείο τριβής που ανάγκασε τον «Τζίγκερ» να αποχωρήσει. Διαφώνησε κάθετα με την πολιτική της πολυμετοχικότητας, απαίτησε άμεσα την απόλυση του τεχνικού διευθυντή Κώστα Αντωνίου χρεώνοντάς του την πλήρη αποτυχία στις μεταγραφές αλλά και υψηλόμισθων στελεχών που είχαν εισχωρήσει στην ΠΑΕ. Οι «ενστάσεις» του δεν έγιναν δεκτές και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ενεργοποίηση του Αλαφούζου.
Μία δεκαετία από την εποχή της πολυμετοχικότητας ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε αδιέξοδο. Τα χρέη εκτινάχθηκαν και η χρηστή διοίκηση της εποχής «καπετάνιου» έδωσε τη θέση της σε ένα διοικητικό αλαλούμ, με πρώτο υπεύθυνο για όλα αυτά τον Γιάννη Βαρδινογιάννη γιατί από εκεί, τον Μάιο του 2000, με την «παραίτηση» του θείου του, άλλαξε η κατάσταση.
NBA: Μοιραίος ο Αντετοκούνμπο για τους Μπακς - Φάουλ και άστοχο σουτ τους στέρησαν τη νίκη
Αποτυχία «Τζίγκερ»
Αν είχε καταφέρει ο «Τζίγκερ» να συνεχίσει το έργο του «καπετάνιου», το πιθανότερο ήταν να μην είχε συμβεί τίποτα από όλα αυτά που βιώνει ο σύλλογος από το 2008 έως σήμερα.
Ας πάμε όμως στο τώρα. Ο Αλαφούζος, αναλαμβάνοντας τα χρέη της ΠΑΕ και μόνο και χωρίς να δώσει άλλο τίμημα, πήρε τα ηνία το 2012. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη παρέδωσε τις μετοχές της δωρεάν, όχι όμως και το αθλητικό κέντρο της Παιανίας με το ιδιότυπο μετοχικό καθεστώς.
Ιδρυσε την «Παναθηναϊκή Συμμαχία» αλλά αποδείχθηκε περίτρανα ότι ήταν απλά ένα όνειρο που δεν θα διαρκούσε πολύ. Τα χρέη ξεπερνούσαν τα 30 εκατ. ευρώ. Κατ’ άλλους έφθαναν και τα 75 εκατ. ευρώ, όταν, προ πενταετίας, ο «Mr ΣΚΑΪ» έμπαινε στην ΠΑΕ. Με αφορμή την Παιανία, οι σχέσεις του Αλαφούζου με την οικογένεια Βαρδινογιάννη μπήκαν στον «πάγο». Αυτός «έλιωσε» σχετικά πρόσφατα, μετά το περίφημο δείπνο των δύο Γιάννηδων στο ρεστοράν του «Χίλτον». Ηρθε στη συνέχεια και η επαφή με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, που, σε ένδειξη καλής θέλησης, ενοικίασε την κεντρική σουίτα της Λεωφόρου για μία διετία (150.000 ευρώ τη σεζόν) ενώ αγόρασε και αρκετά ακριβά διαρκείας στη «Θύρα 3».
Ο «καπετάνιος» είχε καλέσει μάλιστα τον Γ. Αλαφούζο στην σουίτα του και είδαν μαζί το περσινό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Πανηγύρισαν τη νίκη και συμφώνησαν σε μία επιμέρους επιστροφή της ομάδας στην Παιανία. Τα τμήματα των Ακαδημιών επέστρεψαν έναντι ενός συμβολικού τιμήματος 1.000 ευρώ μηνιαίως.
Παρ’ όλα αυτά η επιστροφή της οικογένειας με ενεργή διοικητική εμπλοκή είχε ήδη αποκλειστεί. Ο Γ. Βαρδινογιάννης, έχοντας πάρει στα χέρια του τον πλήρη έλεγχο του ομίλου, δεν θέλει ούτε να ακούσει ξανά για ποδόσφαιρο και Παναθηναϊκό. Συνεπώς, χωρίς τη δική του συγκατάθεση ο όμιλος δεν θα μπορούσε ποτέ να εμπλακεί ξανά.
Ο δευτερότοκος γιος του «καπετάνιου», Νίκος, βρέθηκε ξαφνικά στο επίκεντρο μετά την έντονη φημολογία για εμπλοκή της οικογένειας. Κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση και το έκανε σαφές, με δήλωσή του στις αρχές της εβδομάδας, ο πατέρας του που εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει δύσκολα θα εμφανιστεί το προσεχές διάστημα στη Λεωφόρο.
Η αλήθεια ότι αυτό που δήλωσε ο «καπετάνιος» το είχε καταστήσει σαφές ο Νίκος σε μία συνάντηση που είχε με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Μία συνάντηση που κρατήθηκε μυστική και δεν υπήρχε κανένας λόγος να δημοσιοποιηθεί από τη στιγμή που δεν είχε την παραμικρή κατάληξη, παρά μόνο τη διαβεβαίωση ότι ο κύκλος της οικογένειας στον Παναθηναϊκό έχει κλείσει. Αυτά σε ό,τι αφορά την οικογένεια Βαρδινογιάννη.
Κίνδυνος από UEFA
Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο Παναθηναϊκός καλείται εντός των προσεχών ημερών (τέλος Σεπτεμβρίου) να καταβάλει ποσό 2,5 εκατ. ευρώ στον πρώτο έλεγχο της UEFA και επτά συνολικά έως το τέλος του έτους ώστε να αποφύγει το καθεστώς επιτήρησης, όπως του είχε επιβληθεί το 2013. Ως υπότροπος μάλιστα κινδυνεύει με τριετή αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.
Μεταγραφές στο γραφείο του… Μαρινάκη στο Μιλάνο
Από τους πρώτους μήνες του 2017 είχε αρχίσει να διαφαίνεται ότι η περίοδος της ψυχρής σχέσης Αλαφούζου-Μαρινάκη ανήκε πλέον στο παρελθόν. Γεγονός που ξεσήκωσε τους φίλους του συλλόγου.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού κατέχει το 25% του ΣΚΑΪ. Τον περασμένο Ιούλιο μάλιστα είχε γραφτεί κατά κόρον στον Τύπο ότι οι δύο τους, σε συνεργασία με την οικογένεια Βαρδινογάννη, είχαν σχηματίσει μία άτυπη συμμαχία ώστε να δημιουργήσουν ένα επιχειρηματικό μέτωπο με «ναυαρχίδα» του «στόλου» τα τρία τηλεοπτικά κανάλια που ελέγχουν (Mega, Star, ΣΚΑΪ).
Τα πράγματα για τη συνεργασία ανάμεσα στον Αλαφούζο και τον Μαρινάκη έφθασαν και στο ποδοσφαιρικό επίπεδο, καθώς κυκλοφόρησε έντονα η φήμη ότι οι δύο τελευταίες μεταγραφικές κινήσεις των «πρασίνων» (Μουνιέ, Χίλιεμαρκ) ολοκληρώθηκαν στα γραφεία του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού στο Μιλάνο!
Εκεί υπογράφηκαν το τριετές συμβόλαιο του Γάλλου και ο ετήσιος δανεισμός του Σουηδού. Θυμίζουμε ότι ο άμεσος συνεργάτης του Μαρίνου Ουζουνίδη, Κώστας Διαμαντόπουλος, είχε ως έδρα την πρωτεύουσα της Λομβαρδίας το τελευταίο τετραήμερο των μεταγραφών, όπου, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, γίνεται το μεγάλο παζάρι στο κλείσιμο της μεταγραφικής περιόδου στις 31 Αυγούστου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής