Εκεί μπορεί ο επισκέπτης να βαδίσει στα βήματα της ζωής της μεγάλης ντίβας, να γίνει μέρος των σκηνικών στις μεγάλες όπερες που συνδέθηκαν απόλυτα μαζί της, να ακούσει τη μοναδική φωνή και ερμηνεία της, να κοιταχτεί στον καθρέφτη που εκείνη καθρεφτιζόταν, να συναντήσει τις κορυφαίες της στιγμές, μα πιο πολύ απ’ όλα όμως να νιώσει το μεγαλείο αλλά και τη μοναξιά της στα δύσκολα χρόνια πριν το τέλος της το 1977.
Ετσι, χθες, που το μουσείο άνοιξε τις πύλες του σε μια πρώτη ξενάγηση στους δημοσιογράφους, ευτυχώς δεν βρεθήκαμε μπροστά σε μια νεκρή μουσειακή απαρίθμηση κοστουμιών και προσωπικών αντικειμένων της μεγάλης ντίβας. Υπάρχουν και αυτά, και καλώς, καθώς φωτίζουν όσα έζησε και άφησε πίσω της.
Ξεκινώντας από τον δεύτερο όροφο, βρεθήκαμε σε ένα θαύμα, ένα χάρμα όρασης και ακοής, που αξίζει να δείτε και να ακούσετε. Περιλαμβάνει τρία δωμάτια με αναπαραστάσεις σκηνικών από όπερες που χαρακτήρισε με τη φωνή της η Κάλλας, όπως από τη «Νόρμα» του Μπελίνι, όπως την ερμήνευσε το 1952 στο Λονδίνο, ή από την «Τόσκα» σε σκηνοθεσία Τζεφιρέλι το 1964 και την «Τραβιάτα» που τραγούδησε στη Λισαβόνα το 1958, όπου ο επισκέπτης βιώνει μοναδικές λυρικές εμπειρίες, ένα ταξίδι στο χρόνο, με την Κάλλας να ξεπροβάλλει σαν σκιά στο βάθος και να τον κατακλύζει από παντού με τη φωνή και το πνεύμα της, με την καταλυτική της σκηνική παρουσία που λες και έμεινε αναλλοίωτη στο χρόνο. Στο τέταρτο δωμάτιο υπάρχουν και τα περίφημα masterclasses της Μαρίας Κάλλας, όπου μπορείτε να καθίσετε και να τα ακούσετε, καθώς είναι ηχογραφημένα.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Στον πρώτο όροφο η ζωή της Κάλλας ξεκινάει από τα παιδικά της χρόνια, για να συνεχίσει στις μεγάλες της δασκάλες, στις πρώτες της επιτυχίες, στον ερχομό της στην Ελλάδα, στη διεθνή της καριέρα και στους μεγάλους ρόλους, μέχρι την κοσμική της ζωή, την προσωπικότητά της, τους ανθρώπους της ζωής της και τα χρόνια της σταδιακής κάμψης και μοναξιάς. Ολα μελετημένα, με τα κείμενα, τα βίντεο, τα σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα, τις φωτογραφίες, τους σταθμούς στην πορεία της, τα συρτάρια που ανοίγουν για να δώσουν χώρο σε δικά της αγαπημένα αντικείμενα, τα γάντια της, τα ρολόγια της, τα σημειωματάριά της, τις αφιερώσεις του Καλομοίρη, το γράμμα του Μινωτή και άλλα πολλά που «χτίζουν» μια συνολική βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη και τον κάνουν τελικά να σκεφτεί πως κάθε εκατό χρόνια γεννιούνται τέτοιες μοναδικές προσωπικότητες που μένουν για πάντα στο διηνεκές του χρόνου.
Πριν από εκατό χρόνια γεννήθηκε και εκείνη, και σήμερα, έναν αιώνα μετά, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων παραδίδει το μουσείο, το οποίο θα αποτελεί σταθερό σημείο πολιτιστικής αναφοράς στην Αθήνα για τα επόμενα χρόνια.
Η συλλογή με τα προσωπικά αντικείμενα
Η δημιουργία συλλογής του Δήμου Αθηναίων με αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας ξεκίνησε το 2000, όταν ο δήμος απέκτησε τα πρώτα συμμετέχοντας σε διεθνή πλειστηριασμό στο Παρίσι. Εκτοτε η συλλογή έχει εμπλουτιστεί με δωρεές αντικειμένων από αρκετούς φορείς και ιδιώτες, όπως ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας και το ζεύγος Κωνσταντίνου και Βικτωρίας Πυλαρινού, με κειμήλια που ανήκαν ή αναφέρονται στη Μαρία Κάλλας, αλλά και με αντικείμενα που προέκυψαν από χρησιδανεισμό, με αποτέλεσμα να αριθμεί σήμερα περί τα 1.000 τεκμήρια.
Τον Οκτώβριο του 2022 στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το ζεύγος Κωνσταντίνου και Βικτωρίας Πυλαρινού (προέδρου και μέλους αντίστοιχα του Σωματείου Υποτροφιών Μαρία Κάλλας) είχε τιμήσει τον Δήμο Αθηναίων με την εμπιστοσύνη του δωρίζοντας 50 μοναδικά αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας από την προσωπική του συλλογή.
Τον Σεπτέμβριο του 2023 ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας έδειξε τη στήριξή του στο Μουσείο δωρίζοντας στον Δήμο Αθηναίων σημαντικά κειμήλια που είχε στην κατοχή του. Η σύμβαση δωρεάς υπογράφηκε από την πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας, κ. Λιάνα Σκουρλή, και τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σε δήλωσή του με αφορμή τα εγκαίνια του μουσείου, ανέφερε: «Η Αθήνα όφειλε την τιμή στη θρυλική Divina. Το Μουσείο Μαρία Κάλλας, το πρώτο στον κόσμο, μας κάνει όλους περήφανους. Ευχαριστώ θερμά τους δωρητές, τους χορηγούς, την ομάδα έργου και όλους όσοι συνέβαλαν για να αποκτήσει η πόλη αυτόν τον ξεχωριστό χώρο πολιτισμού».
Μεταξύ 26-29 Οκτωβρίου, το Μουσείο Μαρία Κάλλας θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο με απαραίτητη κράτηση μέσω του more.com.
- Μουσείο Μαρίας Κάλλας, Μητροπόλεως 44, Αθήνα, τηλ. 210 44 04 204.
- Ωράριο λειτουργίας:1η Απριλίου-31 Οκτωβρίου. Τρίτη-Κυριακή: 10.00-20.00, Παρασκευή: 10.00-22.00. 1η Νοεμβρίου-31η Μαρτίου, Τρίτη-Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή: 10.00-21.00.
- Εισιτήρια στο more.com και στο ταμείο του μουσείου. Το μουσείο είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ. Τιμή εισιτηρίου: 10€.