Η μέχρι στιγμής σκανδαλώδης υπόθεση οδήγησε τον διευθυντή Χάρτγουιγκ Φίσερ και τον αναπληρωτή διευθυντή Τζόναθαν Ουίλιαμς σε άμεση παραίτηση. Σύμφωνα με το BBC, περίπου 2.000 θησαυροί πιστεύεται ότι έχουν κλαπεί από το Β.Μ., αλλά δεν έχει συνταχθεί ο κατάλογος των αρχαιοτήτων που υφαρπάχθηκαν. Ο πρόεδρος του Β.Μ. Τζορτζ Οσμπορν σε συνέντευξή του χαρακτήρισε τον αριθμό αυτό ως «προκαταρκτικό», καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και επισήμανε πως «ήδη έχουμε ανακτήσει κάποια από τα κλεμμένα αντικείμενα», χωρίς να εξηγήσει ωστόσο ποια είναι αυτά ή πώς ανακτήθηκαν…
Υπό το ομιχλώδες τοπίο που κυριαρχεί στο Βρετανικό Μουσείο μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου, ο Οσμπορν παραδέχτηκε ότι η φήμη του μουσείου τραυματίζεται και δήλωσε, σύμφωνα με το ΒΒC, ότι έχει προκληθεί «ένα χάος που θα ξεκαθαρίσουμε». Σε δημοσίευμα των «Financial Times» φέρεται ότι ο Οσμπορν δεσμεύτηκε ότι θα επισπεύσει τη σύνταξη ενός καταλόγου με όλα τα έργα της συλλογής του ιδρύματος, τα οποία αριθμούν περίπου 8.000.000, αλλά από το 2019 μόνο περίπου 80.000 εκτίθενται δημόσια, με τα υπόλοιπα να φυλάσσονται σε αποθήκες. Μάλιστα παραδέχτηκε ότι το μουσείο απέτυχε να ανταποκριθεί στις προειδοποιήσεις το 2021 ότι αντικείμενα έβγαιναν προς πώληση στο Διαδίκτυο. «Κάποιος που γνωρίζει τι δεν είναι καταχωρισμένο έχει μεγάλο πλεονέκτημα στην αφαίρεση ορισμένων από αυτά τα αντικείμενα», είπε στο BBC. Το μουσείο επιβεβαίωσε ότι ανάμεσα στα κλεμμένα αντικείμενα ήταν «μικρά κομμάτια», συμπεριλαμβανομένων «χρυσών κοσμημάτων και πολύτιμων λίθων που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ.». Ανάμεσα στα κλεμμένα αντικείμενα φαίνεται ότι είναι και ένα αρχαιοελληνικό ασημένιο νόμισμα, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.
Τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής
Στις 16 Αυγούστου η είδηση ότι ένας άγνωστος αριθμός αντικειμένων από τις αποθήκες του μουσείου, συμπεριλαμβανομένων αρχαίων κοσμημάτων, είχε κλαπεί από το Βρετανικό Μουσείο έκανε το γύρο του κόσμου. Σύμφωνα με βρετανικά Μέσα, ο φερόμενος ως δράστης είναι ο επιμελητής των ρωμαϊκών και ελληνικών αρχαιοτήτων Πίτερ Χιγκς, ο οποίος απολύθηκε φέτος από το Ιδρυμα. Η έρευνα από τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τοποθέτηση του Οσμπορν, «πιστεύουμε πως έχουμε πέσει θύμα κλοπών για μεγάλο χρονικό διάστημα και ειλικρινά θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα για να τις αποτρέψουμε». Το σκάνδαλο οδήγησε τον διευθυντή του Β.Μ., Φίσερ, σε άμεση παραίτηση, ενώ ο ίδιος είχε προαναγγείλει την αποχώρησή του (28/7) για το 2024… Ο Φίσερ κατακρίθηκε έντονα διεθνώς για το χειρισμό των προειδοποιήσεων από τον Δανό έμπορο αρχαιοτήτων και μελετητή Ιταϊ Γκράντελ, ο οποίος το 2021 ειδοποίησε το Β.Μ. ότι αντικείμενα είχαν κλαπεί από το μουσείο και πωλούνταν στο Διαδίκτυο. «Ο όγκος των αντικειμένων που λείπουν είναι τεράστιος», δηλώνει ο αρχαιολόγος, ερευνητής παράνομων αρχαιοτήτων και διεθνών αρχαιοκαπηλικών κυκλωμάτων Χρήστος Τσιρογιάννης στον «Gaurdian». Ως «ντροπιαστική αποτυχία του Βρετανικού Μουσείου» χαρακτηρίζει σε τίτλο της η βρετανική «Τέλεγκραφ» την όλη υπόθεση, συμπληρώνοντας ότι «η απροσεξία σε αυτή την κλίμακα αποδυναμώνει τη διεκδίκησή μας για θησαυρούς όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα».
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ «F.T.»
Μαρινέλλα: Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και μεταφέρθηκε στο σπίτι της
«Η συμφωνία για τα Ελγίνεια θα προχωρήσει παρά τις κλοπές»
Χθες, οι «Financial Times» σε άρθρο τους υποστηρίζουν ότι «ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου πιστεύει ότι οι συνομιλίες με τον Ελληνα πρωθυπουργό για την επιστροφή των θησαυρών δεν έχουν τεθεί σε κίνδυνο». Στο μακροσκελές δημοσίευμα φέρεται ότι ο Οσμπορν πιστεύει ότι μια ιστορική πολιτιστική συμφωνία ανταλλαγής με την Ελλάδα που περιλαμβάνει τα Γλυπτά του Παρθενώνα μπορεί ακόμα να ολοκληρωθεί, παρά την κρίση με τις κλοπές, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για τις θέσεις του προέδρου Οσμπορν. «Αν και ο Μητσοτάκης επιμένει ότι θέλει να επιστραφούν όλα τα λεγόμενα Ελγίνεια Μάρμαρα -κι όχι να σταλούν στην Αθήνα σε τμήματα υπό μακροχρόνιο δανεισμό- οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι οι συζητήσεις είναι συνεχείς και εποικοδομητικές», σημειώνεται στο άρθρο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Οσμπορν καθησύχασε τους συναδέλφους του ότι «ο Μητσοτάκης, ο οποίος χειρίζεται προσωπικά τις διαπραγματεύσεις για τα Γλυπτά 2.500 ετών, δεν έχει επιτεθεί στο Βρετανικό Μουσείο για τις κλοπές». «Μπορείτε να διαβάσετε πολλά στη σιωπή», λέει ένα άτομο ανώνυμα από το Βρετανικό Μουσείο, όπως επικαλείται το άρθρο.
Σε χθεσινό άρθρο των «Financial Times» Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος – χωρίς να αναφέρεται επίσης το όνομά του- δήλωσε: «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο Βρετανικό Μουσείο και όπως όλοι στην πολιτιστική κοινότητα είμαστε συγκλονισμένοι από το μέγεθος της κλοπής».
Από την ελληνική πλευρά πάντως έχει πλέον γίνει σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναγνωρίσει στη Βρετανία οποιοδήποτε δικαίωμα κυριότητας, κατοχής και νομής των Γλυπτών. Η κλοπή θέτει αμείλικτα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και την ακεραιότητα όλων των εκθεμάτων του μουσείου. «Στην πραγματικότητα, η διεκδίκηση της Ελλάδας για τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι ήδη ισχυρή», σημειώνεται επίσης στο editorial των «New York Times» το Σάββατο 26 Αυγούστου και επισημαίνεται ότι «το πιο πιεστικό πρόβλημα για το Βρετανικό Μουσείο είναι να εξηγήσει γιατί κωλυσιεργεί στη διερεύνηση και καταγγελία αυτών των κλοπών».