Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», προχωρά στη δημιουργία μιας εγκατάστασης ψηφιακής πληροφόρησης εντός του αρχαιολογικού χώρου του Λυκείου για τη ζωή και το έργο του Αριστοτέλη (384 π.Χ. – 322 π.Χ.). Πρόκειται για ένα καινοτόμο αρχιτεκτονικό κόμβο που συνδυάζει γνώση, έρευνα και δημιουργικότητα αναδεικνύοντας τη σχέση του χώρου με τις φιλοσοφικές ιδέες και εμπλουτίζοντας την εμπειρία επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, με την εγκατάσταση αυτή διαδραστικών πληροφοριακών συστημάτων και ψηφιακής τεχνολογίας θα παρέχονται γνώσεις με σύγχρονο, εύληπτο και ζωντανό τρόπο για το χώρο του Λυκείου, αλλά και για τον Αριστοτέλη.
Σύμφωνα με επικοινωνία του «Ε.Τ.» με στελέχη του ΥΠΠΟ και του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», η επίσημη παρουσίαση αυτής της καινοτόμου πολιτιστικής παρέμβασης θα γίνει προσεχώς, όπου και θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα του έργου.
«Με τη συγκεκριμένη παρέμβαση, ο αρχαιολογικός χώρος του Λυκείου του Αριστοτέλη ανασυστήνεται ως πολιτιστικός προορισμός, στο κέντρο της Αθήνας» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και επισήμανε πως μαζί με το αναβαθμισμένο ιστορικό Ωδείο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση, «ο αρχαιολογικός χώρος του Λυκείου συμμετέχει σε έναν μοναδικό πολιτιστικό και αναπτυξιακό πόλο που συμβάλλει στην αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας».
Κυματοειδές στέγαστρο
Η καινοτόμος εγκατάσταση θα βρει το χώρο της στο νότιο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου. Οπως αποκαλύπτουν οι φωτογραφίες των σχεδίων, ο επισκέπτης περνώντας κάτω από το κυματοειδές στέγαστρο θα συναντάει σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους τέσσερις διαδραστικές οθόνες αφής για τη ζωή και την περιπατητική φιλοσοφική σχολή του Αριστοτέλη. Οι Κιονοστοιχίες, οι «περίπατοι», που έδωσαν το όνομά τους στη σχολή και τους φοιτητές της «Περιπατητικοί» θα ζωντανεύουν μέσα από πολυμεσικές πληροφορίες, κείμενα, εικόνες, βίντεο και αναπαραστάσεις. Την επιλογή του πληροφοριακού υλικού και τη σταδιακή δημιουργία ένας κόμβου (Hub) για τον Αριστοτέλη, τη ζωή και το έργο του, επιμελούνται διεθνούς κύρους ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και καλλιτέχνες. Η ψηφιακή εγκατάσταση επιτρέπει την εύκολη ανανέωση και τον εμπλουτισμό του ενημερωτικού υλικού ανάλογα με την πρόοδο της έρευνας. Η θεματολογία αφορά στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου, στον Αριστοτέλη, τη σημασία της θέσης, το ρόλο των φιλοσοφικών σχολών στην αρχαιότητα, στο έργο του και στη διάκριση των βασικών ρευμάτων και θεωριών της φιλοσοφίας.
Εκπαιδευτική εμπειρία
«Η παρέμβαση έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας εκπαιδευτικής και φιλοσοφικής εμπειρίας για τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου, με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και της αρχιτεκτονικής, συμβάλλοντας στη σύνδεση του Λυκείου με το Ωδείο Αθηνών και τη “Στέγη Ελληνικών Ιδεών”, έργο που υλοποιούν -στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερα γόνιμης συνεργασίας- το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος» σημειώνει σε τοποθέτησή της η κ. Μενδώνη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σε επιλεγμένα σημεία κατά μήκος των διαδρομών στον αρχαιολογικό χώρο προβλέπεται ηχητική εγκατάσταση για την ενημέρωση των επισκεπτών.
Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Γεώργιος Νούνεσης, αναφερόμενος στην έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού της πρότασης, τόνισε πως «στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας κόμβος γύρω από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, στην καρδιά της Αθήνας, που θα ενθαρρύνει το στοχασμό και τις συζητήσεις πάνω στη φιλοσοφία, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας αναδεικνύοντας την οικουμενικότητά της».
Ειδήσεις σήμερα
Το τερμάτισε ο Ερντογάν: «Μητσοτάκη, αν κάνεις το λάθος, θα έρθουν οι τρελοί Τούρκοι»
Εύα Καϊλή: «Και κομμάτια να με κάνουν…» – Η πρώτη δήλωση μετά την απόρριψη της αποφυλάκισής της