Η συστηματική ανασκαφή της Τραπεζάς Αιγίου διευθύνεται από τον δρα Ανδρέα Γ. Βόρδο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας και, όπως επισημαίνεται, «η νεκρόπολη περιλαμβάνει τάφους με πλάτος θαλάμων που δεν υπερβαίνουν τα 3,5-4 μέτρα, δρόμους με μήκος όχι μεγαλύτερο των 6-7 μέτρων και με πλάτος όχι μεγαλύτερο του 1,5 μέτρου».
Οι ταφικοί θάλαμοι έχουν ποικίλα σχήματα, «κυκλικά, ορθογώνια, ακόμα και σχεδόν τετράπλευρα με αποστρογγυλεμένες γωνίες και τοιχώματα ακανόνιστου περιγράμματος».
Μεταξύ άλλων, αποκαλύφθηκαν επιμήκεις λάκκοι κάτω από τους θαλάμους και κόγχες λαξευμένες στα τοιχώματα των δρόμων για τη δευτερογενή εναπόθεση παλαιότερων ταφών… «Ιδιαίτερης σημασίας» χαρακτηρίζονται «οι πλευρικοί θάλαμοι στους δρόμους των τάφων, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για ενταφιασμό παιδιών».
Η νεκρόπολη γνώρισε ιδιαίτερα έντονη και ακμάζουσα χρήση κατά την πρωτοανακτορική περίοδο του μυκηναϊκού κόσμου, παράλληλα δηλαδή με την ακμή των μεγάλων κέντρων των Μυκηνών, της Τίρυνθας και της Πύλου. Μία σημαντική επανάχρηση των τάφων χρονολογείται στον 12ο αιώνα π.Χ., κατά τη μετανακτορική περίοδο.
Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, «τα ευρήματα μαρτυρούν την εκπληκτική πολιτιστική και κοινωνική ζωτικότητα της περιοχής».
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr