Στην ανακοίνωση της οικογένειας του Ρόμπερτ Ουίλιαμς γίνεται αναφορά αφενός στην κηδεία που θα τελεστεί την Τρίτη (23/08) στην Αγγλικανική Εκκλησία στο κέντρο της Αθήνας και αφετέρου στην επιθυμία για ενίσχυση της Κιβωτού του Κόσμου αντί για κατάθεση στεφάνων.
Η κόρη του Ρόμπερτ Ουίλιαμς αποκάλυψε, τέλος, ότι μετά την κηδεία θα γίνει η αποτέφρωση της σορού του τραγουδιστή σε στενό οικογενειακό κύκλο. «Η οικογένειά μου και εγώ σας ευχαριστούμε πολύ για τα εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης και το ενδιαφέρον σας για την οικογένειά μας» καταλήγει η ανακοίνωση της οικογένειας του Ρόμπερτ Ουίλιαμς.
Ρόμπερτ Ουίλιαμς: Απ’ τους Poll και τη Eurovision στη «Γαλάζια Γενιά»
Σε ηλικία 73 ετών άφησε την τελευταία του πνοή χθες τα ξημερώματα ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε διαγνωσθεί πριν από μερικούς μήνες με καρκίνο στο πάγκρεας.
Γεννημένος στις 4 Δεκεμβρίου του 1949 από Βρετανό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, βρέθηκε στη Ζιμπάμπουε προς αναζήτηση εργασίας αφού ολοκλήρωσε το Γυμνάσιο. Οταν δύο χρόνια αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα έφτιαξε, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, τους Poll με τον Κώστα Τουρνά, τον Σταύρο Λογαρίδη και τον Κώστα Παπαϊωάννου. Με τον Κώστα Τουρνά η φιλία τους είχε ήδη παρελθόν, αφού σε ηλικία 15 χρόνων, στα μέσα της δεκαετίας του ’60, έπαιζαν μουσική μαζί στους Teenagers και τους Dinos and the X-Rays. Επαιζαν ποπ-ροκ της εποχής και ο στίχος τους ήταν αγγλικός. Οι δύο δίσκοι των Poll, το «Ανθρωπε…», μέσα στο γνωστό ταγάρι, που ξεπέρασε τότε σε πωλήσεις τα 200.000 αντίτυπα, και ο ομώνυμός τους, θεωρούνται πρωτοποριακοί για την εποχή τους και «μίλησαν» απευθείας σε πολλούς νέους ανθρώπους τότε, που λόγω δικτατορίας τα συγκροτήματα που κατάφερναν να προσαρμόσουν στα ελληνικά δεδομένα τα ακούσματα από το εξωτερικό ήταν περιορισμένα. Ιδιαίτερα τα τραγούδια τους «Ανθρωπε» και «Ελα ήλιε μου» θεωρούνται έως και σήμερα κομβικά για την εξέλιξη του ελληνικού τραγουδιού.
Από τα τέλη του 1972, που το συγκρότημα διαλύθηκε, ο καθένας από τα μέλη του πήρε τον δικό του προσωπικό δρόμο στη μουσική. Ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς κυκλοφόρησε σόλο δίσκους και συμμετείχε στα Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, όπου το 1975 απέσπασε το πρώτο βραβείο με το τραγούδι «Σαν ένα όνειρο» με την Μπέσυ Αργυράκη. Το 1977 εκπροσώπησαν οι δυο τους, μαζί με τον Πασχάλη και τη Μαριάννα Τόλη, τη χώρα μας στη Γιουροβίζιον με το τραγούδι «Μάθημα σολφέζ» σε μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου και στίχους της Σέβης Τηλιακού. Η τετράδα απέσπασε την πέμπτη θέση στο διαγωνισμό και το τραγούδι έμεινε κλασικό ανάμεσα σε εκείνα που στέλνουμε όλα αυτά τα χρόνια στη Γιουροβίζιον.
Κατά διαστήματα κυκλοφορούσε τους προσωπικούς του δίσκους όπως τους «Εσύ κι εγώ» (1976), «Χωρίσαμε» (1984), «Λάθος/Πάθος» (1989), «Τα ωραιότερά μου τραγούδια» (1995), «Keys of emotions» (1995, ορχηστρικά) κ.ά., ενώ το το 1991 συνέβαλε σημαντικά στην τηλεοπτική σειρά «Η Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου, για την οποία έγραψε τη μουσική και τους στίχους για πολλά τραγούδια.
«Νέα Δημοκρατία»
Τατόι: Πώς θα είναι το μουσείο με τα θρυλικά βασιλικά αυτοκίνητα Rolls Royce, MG και Fiat
Νωρίτερα είχε επίσης γράψει τα τραγούδια της «Γαλάζιας Γενιάς», της Νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας (ΟΝΝΕΔ), αλλά και τον ύμνο του κόμματος. «Τον Σεπτέμβρη του ’82 έγραψα ένα τραγούδι με τίτλο «Οι κόκκινοι σκότωσαν την Ειρήνη» και γινόταν αναφορά σε ένα τζάμπο που έριξαν οι Ρώσοι με πυραύλους. «Το πρωτόπαιξα στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ στο Παγκράτι και από εκεί και πέρα έφτιαξα και άλλα τραγούδια, τα οποία τα έδωσα σε έναν παραγωγό για να δει αν θα μπορούσαν να στηρίξουν ένα δίσκο. Αυτός ήταν που μου έριξε την ιδέα να γράψω ένα τραγούδι το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά ως ύμνος της Νέας Δημοκρατίας. Και έτσι γράφτηκε το τραγούδι “Νέα Δημοκρατία”. Δεν έχει τραγουδηθεί από εμένα. Το τραγούδησε ο Βίκτωρας Πολυδώρου μαζί με τη Λία Βίσση. Εγώ με κάποιους άλλους έκανα φωνητικά», εξηγούσε ο ίδιος.
Ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς είχε κάνει δύο γάμους. Ο πρώτος ήταν το 1976 και ο δεύτερος το 1986 με την Αμαλία Δημητριάδη, αποκτώντας τα τρία παιδιά του, Αλέξανδρο, Ιλένια και Μάρθα. Είχε πάθος με τα αυτοκίνητα και όπως έλεγε σε μια συνέντευξή του είχε αλλάξει πάνω από εξήντα. «Ομως, ήταν το μοναδικό μου πάθος, δεν έπαιζα χαρτιά, δεν έπινα, έκοψα το κάπνισμα στα 27 μου», παραδεχόταν.
Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή η Μπέσυ Αργυράκη με ανάρτησή της στο Instagram. «Αντίο αγαπημένε μου, μελωδέ της καρδιάς μου, Αγγελε επί της γης… Τώρα θα τραγουδάς από κει ψηλά κι εμείς θα σε ακούμε για πάντα…», έγραψε η αγαπημένη του φίλη και συνεργάτις.
Ας σημειωθεί ότι φέτος, στις 14 Απριλίου, «έφυγε» ο Σταύρος Λογαρίδης, που συνυπήρξαν στους Poll.
Συλλυπητήρια από Μητσοτάκη και Καραμανλή
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έγραψε για το θάνατο του Ρόμπερτ Ουίλιαμς στα social media:
«Αντίο στον Ρόμπερτ, που με τους Poll συνόδεψε τα εφηβικά όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς. Στον ευαίσθητο συνθέτη, που δεν έπαψε ποτέ να τραγουδά για τους νέους. Αλλά και για τη Ν.Δ., που αγαπούσε και συνέθεσε τον ύμνο της. Παντοτινά νέες θα μείνουν οι νότες που μας αφήνει για συντροφιά».
Μήνυμα απέστειλε και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής: «Με συγκίνηση αποχαιρετώ τον φίλο μου Ρόμπερτ. Τον ταλαντούχο, αξιοπρεπή και συνεπή στις ιδέες του μουσικό, τον συμμαχητή στα δύσκολα για την παράταξή μας χρόνια του ’80. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Συναγερμός γα τη σφοδρή κακοκαιρία – Πού θα χτυπήσουν σήμερα τα έντονα φαινόμενα
Τζόκερ: Σήμερα η κλήρωση για τα 10 εκατ. ευρώ – Μέχρι πότε η κατάθεση δελτίων