«Η Σαπφώ έγραψε ερωτικά ποιήματα, ύμνους στους θεούς και τραγούδια γάμου. Τα ποιήματά της τα μελοποιούσε και τα τραγουδούσε παίζοντας το έγχορδο μουσικό όργανο, την άρπα. Μέχρι σήμερα, η Σαπφώ αναγνωρίζεται από τον πνευματικό κόσμο του δυτικού πολιτισμού ως η γυναίκα που έγραψε την καλύτερη ποίηση που γράφτηκε ποτέ», σημειώνει η κ. Μπέκετ για την παράσταση «Σαπφώ» που θα παρουσιαστεί στο θέατρο της Ανδρου στις 22 Αυγούστου, στο Ευρωπαϊκό και Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών (27/8) και στη Ρόδο (13/9).
Εμπλουτίζοντας την πρωτότυπη ποίηση και την παραδοσιακή χορωδία με μοντέρνα μουσική και σύγχρονο χορό, το έργο υφαίνει «ένα παραμύθι για ενήλικες, μια συναρπαστική και ρομαντική αφήγηση για το έργο και τη ζωή της, που μέχρι σήμερα αποτελούν πεδίο μελέτης στη σύγχρονη φιλολογική κριτική», περιγράφει η Γουέντι Μπέκετ, η οποία σκηνοθετεί μαζί με τον Ανταμ Φιτζέραλντ.
Στην παράσταση συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μαριάνθη Παντελοπούλου, Αντώνης Αντωνάκος, Λάζαρος Βαρτάνης, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Ελίνα Ρίζου κ.ά.
Ο απαισιόδοξος Μπέκετ
Οσο για τον Σάμιουελ Μπέκετ, ο οποίος καθόρισε την πορεία της, αφηγείται ένα περιστατικό που τη στιγμάτισε και σηματοδοτεί το βαθιά ανθρώπινα απαισιόδοξο έργο του Ιρλανδού! «Καθόμουν σε ένα καφέ στο Harrow Road στο Λονδίνο με τον Βρετανό συγγραφέα Λόρενς Ντάρελ, ο οποίος επίσης ήταν συγγενής μου, και με τον θείο μου, Σάμιουελ (Μπέκετ). Τότε, οι δυο τους άρχισαν να μαλώνουν, μέχρι που ο Σάμιουελ Μπέκετ σηκώθηκε απότομα και είπε: «Καμία παράσταση στο θέατρο δεν πρέπει να αφήνει ελπίδα στο τέλος». Ο Λάρι άρχισε να γελάει.
Ο Σαμ (Μπέκετ), με τα ατσάλινα μάτια του, γύρισε και με ρώτησε: «Τι λες εσύ, μικρή θεατρική συγγραφέα, πιστεύεις στην ελπίδα;». Του απάντησα «είμαι 22 και φυσικά πιστεύω στην ελπίδα». Το στιγμιότυπο που μας περιέγραψε η κ. Μπέκετ συμπυκνώνει -όπως η ίδια περιγράφει- την απαισιοδοξία που αντανακλάται από το έργο του Μπέκετ, το οποίο ξεχωρίζει στην παγκόσμια δραματουργία καθώς αναδεικνύει πως το ταξίδι είναι αυτό που αξίζει, παρά οι δυσκολίες του!
Info
Σαπφώ – Ποιήτρια. Ερωμένη. Θρύλος.
Σκηνοθεσία: Γουέντι Μπέκετ – Ανταμ Φιτζέραλντ.
22 Αυγούστου στην Ανδρο,
27 Αυγούστου στους Δελφούς,
13 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο.
Ειδήσεις σήμερα
Βασίλειος Κωστέτσος: Δέχτηκε άγρια επίθεση στο κέντρο της Αθήνας