Γύρω στις 7 παρά 10 το απόγευμα, πίσω στη γέφυρα του κρουαζιερόπλοιου στην αριστερή πλευρά του καταστρώματος, ακούγονται πολλές φωνές και παράξενοι δυνατοί κρότοι. Οι αναφορές των αυτοπτών μαρτύρων διαφέρουν στο τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά συγκλίνουν στο ότι τρομοκράτες με αυτόματα όπλα εμφανίζονται στις δύο πλευρές του καταστρώματος, και αφού διατάζουν τους τουρίστες να πάνε προς τα πίσω, αρχίζουν να γαζώνουν μέσα στο πλήθος.
Στο πανδαιμόνιο που επακολουθεί οι δράστες εξαφανίζονται από το κατάστρωμα αφήνοντας πίσω τους νεκρούς και τραυματίες, ενώ ένας από αυτούς φεύγοντας ενεργοποιεί εκρηκτικό μηχανισμό που έχει πάνω του, με αποτέλεσμα τον διαμελισμό του και θάνατο του Υπάρχου του πλοίου. Απολογισμός των αιματηρών τρομοκρατικών ενεργειών είναι 13 νεκροί (εννέα στο κρουαζιερόπλοιο, και τέσσερις στο Τροκαντερό) και πάνω από 60 τραυματίες.
Επικρατέστερο σενάριο για την τραγωδία εκείνης της ημέρας θεωρείται το εξής :Οι τρομοκράτες θεωρώντας λανθασμένα ότι στο κρουαζιερόπλοιο βρίσκονται κυρίως Αμερικανοί τουρίστες, επιχειρούν μια πειρατική ενέργεια όπως είχε γίνει τρία χρόνια πριν στο ιταλικό κρουαζιερόπλοιο “Ακίλε Λάουρο”.
Ντεγκρέτσια: Η αμηχανία ενός επώνυμου με ονομασία προέλευσης... - Η μακρά ιστορία από την αρχή
Δένοντας το κρουαζιερόπλοιο στο Τροκαντερό που ήταν ο τελικός προορισμός του, οι ένοπλοι στο πλοίο καθώς κι εκείνοι με το παγιδευμένο με εκρηκτικά αμάξι που βρίσκονται στην ακτή, θα δημιουργούσαν ασφυκτικό κλοιό στους ανυποψίαστους τουρίστες που θα θεωρούντο πλέον όμηροι. Το πλοίο θα ξανάβγαινε στα ανοιχτά του λιμανιού, οπού οι τρομοκράτες με “ασπίδα” τους ομήρους θα ανακοίνωναν τα αιτήματα τους, που ίσως θα είχαν να κάνουν με την απελευθέρωση του Παλαιστίνιου Μοχάμεντ Ρασίντ που κατηγορείται από τις αμερικανίκες αρχές για βομβιστική επίθεση σε αεροσκάφος της “Παναμέρικαν” το 1982, ή απλά θα ζητούσαν τυφλή εκδίκηση για την πρόσφατη κατάρριψη του Ιρανικού Άιρμπας από τους Αμερικανούς. Η παραπάνω ενέργεια διαρρέεται στις μυστικές υπηρεσίες των ενδιαφερόμενων χωρών, που προλαβαίνοντας τους τρομοκράτες ανατινάζοντας το αυτοκίνητο με τα εκρηκτικά στο Τροκαντερό.
Τα παραπάνω φυσικά αποτελούν σενάρια και εικασίες, αφού οι δράστες δεν βρίσκονται ποτέ ώστε να μιλήσουν για την ενέργεια, ενώ στις δίκες που ολοκληρώνονται τέσσερα χρόνια μετά σε ελληνικά και γαλλικά δικαστήρια, καταδικάζονται σε πολυετείς ποινές φυλάκισης δράστες-φαντάσματα αφού οι φυσικοί αυτουργοί, πιθανότατα έχουν πεθάνει στην επίθεση αυτοκτονίας ή έχουν διαφύγει. Το μόνο που φαίνεται να αποδεικνύεται από την έρευνα ελληνικών και ξένων αρχών είναι ότι οι δράστες ανήκαν στην οργάνωση Φατάχ-Επαναστατικό Συμβούλιο του Αμπού Νιντάλ.
Βασίλειος Κωστέτσος: Δέχτηκε άγρια επίθεση στο κέντρο της Αθήνας