Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Αντώνης Μακρυδημήτρης, καθηγητής Πανεπιστημίου, ποιητής, μεταφραστής
Έλλη Φιλοκύπρου, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ποιήματα θα διαβάσει ο Αχιλλέας Κυριακίδης συγγραφέας-μεταφραστής.
Πληροφορίες: Εκδόσεις Κουκκίδα (Θεμιστοκλέους 37 Αθήνα τηλ 210-3802644)
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Νίκος Λάζαρης γεννήθηκε στη Νίκαια του Πειραιά, αλλά έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Λυκόβρυση, όπου και κατοικεί μόνιμα. Σπούδασε Δημοσιογραφία και Κινηματογράφο. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά και ως κειμενογράφος και διευθυντής δημιουργικού τμήματος (creative director) σε μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες). Διετέλεσε επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λυκόβρυσης και διευθυντής στο Ίδρυμα “Τάκης Σινόπουλος -Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης” .
Στα Γράμματα εμφανίστηκε το 1974, με τέσσερα ποιήματα στον τόμο “Κατάθεση ’74”. Ακολούθησαν έξι ποιητικές συλλογές, δύο συγκεντρωτικές εκδόσεις των ποιημάτων του και δύο τόμοι με κριτικά κείμενα και δοκίμια .
Με την ιδιότητα του κριτικού έχει συνεργαστεί με τα λογοτεχνικά περιοδικά “Γράμματα και Τέχνες”, “Πλανόδιον”, « Νέα Ευθύνη», «Μανδραγόρας», «Φρέαρ», ενώ για δέκα χρόνια (από τον Μάρτιο του 2002, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012), κράτησε τη στήλη της λογοτεχνικής κριτικής στο αρχαιότερο ελληνικό λογοτεχνικό περιοδικό “Νέα Εστία” . Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, στα Ισπανικά, στα Γαλλικά και στα Αλβανικά , ενώ μια ανθολογία των ποιημάτων του θα κυκλοφορήσει φέτος στην Ιταλική γλώσσα. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και μέλος του Κύκλου των Ποιητών. Επίσης από τον Νοέμβριο του 2022, διευθύνει το περιοδικό λογοτεχνίας και κριτικής «Αντίλογος».
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ο «Σκοτεινός καθρέφτης» είναι ένα συνθετικό ποίημα σε είκοσι τρία μέρη με αρχή μέση και τέλος. Το κεντρικό θέμα του ποιήματος είναι ο θρήνος για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου – του μικρότερου αδερφού του ποιητή. Σε ένα δεύτερο επίπεδο όμως υπάρχει (ο προσεκτικός αναγνώστης θα το παρατηρήσει) η αναζήτηση του χαμένου χρόνου και η αβάσταχτη νοσταλγία μίας ολόκληρης εποχής που περιλαμβάνει τόπους, πρόσωπα, χρώματα, ελπίδες, οσμές, όνειρα, φιλοδοξίες και αρώματα και η οποία (εποχή) πέρασε ανεπιστρεπτί, αλλά έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη και έρχεται στην επιφάνεια κάθε φορά που ένα συνταρακτικό γεγονός σχίζει το πέπλο της λήθης.
Ειδήσεις σήμερα
Σάλος στην Τουρκία: Αδιαθεσία Ερντογάν κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης
Συντάξεις-δημόσιο: Συμφέρει να φύγεις κάποιος στα 67 ή στα 40 έτη ασφάλισης;