«Ασχολούμαι με υποβρύχιες εργασίες. Είχαμε πάει για μια δουλειά στο Σουδάν απλά σταματήσαμε στο Χαρτούμ για να γίνει το clearance για τις βίζες, απλά άργησε ο πελάτης να στείλει τα χαρτιά για να γίνει η διαδικασία με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούμε εκεί. Είχαμε πάει περίπου Τρίτη-Τετάρτη και ήταν όλα καλά. Και ξαφνικά το Μεγάλο Σάββατο στο Χαρτούμ, γύρω στις 12 η ώρα το μεσημέρι αρχίσαμε να ακούμε ριπές. Ήμουν στο ξενοδοχείο και οι ριπές ήταν στα 500 μέτρα από εμάς. Άρχισαν να κλιμακώνεται η ένταση, ξεκίνησαν μάχες, ξεκίνησαν να χτυπάνε το αεροδρόμιο κι κάποια άλλα σημεία», είπε αρχικά.
«Ήμασταν 5 Έλληνες και ένας πορτογάλος. Στο ξενοδοχείο δεν ήξεραν τίποτα ήταν και γι’ αυτούς πολύ ξαφνικό. Σε καθημερινή επαφή που είχαμε με τον κ. Γεράσιμο Παγουλάτο, είναι ο πρόξενος του Σουδάν, μας είπε να μην πλησιάζουμε παράθυρα να μην βγαίνουμε έξω,. Γιατί υπήρχαν πολλές αδέσποτες σφαίρες. Ήταν περίεργο, κοιμόσουν το βραδύ και άκουγες να χτυπούν τον τοίχο», συνέχισε ο κ. Δέδες.
Σχετικά με τον συντονισμό στο να φύγουν από το ξενοδοχείο, ο κ. Δέδες ανέφερε πως, «Φύγαμε χθες από το Σουδάν, ήμασταν περίπου 10 μέρες εγκλωβισμένοι. Τις τελευταίες μέρες δεν είχα επικοινωνία με κανέναν ούτε με την οικογένειά μου. Τρώγαμε μέσα στο ξενοδοχείο και τρώγαμε τα βασικά, το μεσημέρι και το βράδυ. Ειδοποιηθήκαμε, πριν κοπεί η επικοινωνία, με τον κ. Παγουλάτο που μας ενημέρωνε για την κατάσταση».
Ο κ. Δέδες έφτασε χθες το πρωί στη χώρα μας όπως και άλλα δεκαεπτά άτομα (13 Ελληνες και 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων), μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και ένας τραυματίας, μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη αλλά πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση επαναπατρισμού των εγκλωβισμένων Ελλήνων στο Σουδάν. Και οι δεκαεπτά είχαν αναχωρήσει (προχθές) από το Τζιμπουτί και μέσω Ασουάν της Αιγύπτου έφτασαν στην Ελευσίνα.
Στο επίκεντρο των εχθροπραξιών στο Σουδάν παραμένουν ακόμη ομογενείς με τις ελληνικές Αρχές να συνεχίζουν τις προσπάθειες «απελευθέρωσής» τους σε συνεργασία με τις χώρες της Ε.Ε .
«Ηταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ευελπιστούμε και οι υπόλοιποι που έχουν μείνει πίσω να σταθούν όσο τυχεροί σταθήκαμε κι εμείς και να επιστρέψουν σύντομα», δήλωσε ο κ. Δέδες από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, εμφανώς ανακουφισμένος
Μάλιστα αφού είπε ότι «κανένας δεν σκοπεύει να επιστρέψει άμεσα στο Σουδάν», εξέφρασε τη χαρά του που «γυρίσαμε στην πατρίδα ασφαλείς και σώοι. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Πολεμική Αεροπορία και το στρατό που μας βοήθησαν να επιστρέψουμε στα σπίτια και τις οικογένειές μας».
Ερωτηθείς για τη κατάσταση που επικρατεί στο Χαρτούμ ο Χρήστος Δέδες είπε πως όταν ξεκίνησαν οι μάχες, δεν ήξερε κανείς πού θα διεξαχθούν, ενώ χρησιμοποιούταν πολύ βαρύς οπλισμός όπως ρουκέτες. «Οι μάχες ξεκίνησαν τελείως ξαφνικά το Σάββατο και όσο περνούσαν οι μέρες γινόντουσαν και πιο άσχημες…».
Την αποστολή υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέας Κατσανιώτης, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
«Το υπουργείο Εξωτερικών προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ασφαλή έξοδό τους από εκεί. Από εδώ και μπρος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο έτσι ώστε όλοι οι Ελληνες με ασφάλεια να επιστρέψουν στην πατρίδα», δήλωσε ο κ. Κατσανιώτης. Μέχρι στιγμής από την εμπόλεμη ζώνη έχουν αποχωρήσει περισσότερα από 43 άτομα ελληνικού ενδιαφέροντος.
Ειδικό σχέδιο με πτήση πολιτικού αεροσκάφους lifeline στήθηκε και για τον επαναπατρισμό ενός Ελληνα τραυματία (βρίσκεται ανάμεσα στους Ελληνες που διέφυγαν με τη βοήθεια γαλλικών ειδικών δυνάμεων από το Σουδάν), ο οποίος και μεταφέρθηκε διασωληνωμένος στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Ο 59χρονος άνδρας που τραυματίστηκε από θραύσματα ρουκέτας που έπληξε τον ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Χαρτούμ και προχθές χειρουργήθηκε σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο, συνοδευόταν από τον έφηβο γιο του.
«Του άνοιξαν την κοιλιά, γιατί μας είπαν ότι έπαθε μόλυνση από τη σφαίρα. Στο γαλλικό νοσοκομείο (προχθές) καθάρισαν το τραύμα. Δεν το άγγιξαν γιατί φοβόνταν» είπε ο γιος του. Με τη μαρτυρία του για τα όλα όσα βίωσε στο Χαρτούμ να συγκλονίζει: «Ημασταν χωρίς ρεύμα 18 ώρες τη μέρα. Είχαμε 4 ώρες να φορτίσουμε κινητά, να βρούμε παγωμένο νερό. Δεν είχαμε γεννήτριες, δεν είχαμε φυσικό αέριο, τίποτα. (…). «Ηρθαν τα αεροπλάνα κι έριχναν βόμβες παντού. Το σπίτι κουνιόταν, πίστευα ότι θα πεθάνουμε όλοι μας».
Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι άλλοι επτά άνθρωποι -Ελληνες και μέλη των οικογενειών τους- «απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν» και έφθασαν τις πρώτες πρωινές ώρες «με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους» στην Ακαμπα (Ιορδανία).
Ειδήσεις σήμερα
Σάλος στην Τουρκία: Αδιαθεσία Ερντογάν κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης
Συντάξεις-δημόσιο: Συμφέρει να φύγεις κάποιος στα 67 ή στα 40 έτη ασφάλισης;
ΕΝΦΙΑ: Οι 2 στρεβλώσεις της νομοθεσίας