Βιρτουόζος πιανίστας ο ίδιος, έγραψε τραγούδια που άφησαν εποχή, έγραψε μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο, και ταυτόχρονα τζαζ, όπερα και κλασική μουσική. Ανέδειξε όμως και μεγάλους τραγουδιστές όπως η Νάνα Μούσχουρη, η Τζένη Βάνου, ο Γιάννης Πουλόπουλος και η Ρένα Κουμιώτη.
Οι συνθέσεις του μεγάλωσαν γενιές και γενιές… το πλουσιότατο έργο του στο ελληνικό τραγούδι, στον κινηματογράφο και το θέατρο, στην τζαζ και κλασική μουσική, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.
«Ό,τι κάνω σήμερα, το κάνω με μία και μόνη ελπίδα. Ότι θα έρθει η στιγμή που τα παιδιά των παιδιών, των παιδιών μας θα προσκυνήσουν σε αυτά που ενδεχομένως θα έχουν αντέξει στον μόνο αληθινό κριτή, τουλάχιστον της δικιάς μας τέχνης, που είναι η μουσική», είχε δηλώσει ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης στην εκπομπή «Μονόγραμμα».
Γεννήθηκε στην Αθήνα, και ήταν ο πρωτότοκος γιος μιας πολυμελούς οικογενείας. Αποφοίτησε από τη Λεόντειο Σχολή στην συνέχεια φοίτησε στην Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αυτοδίδακτος στο πιάνο σε μικρή ηλικία γίνεται ο σολίστ της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Το 1950 μεταναστεύει στην Αμερική και κάνει διδακτορικό στην Χημεία… αλλά δεν σταματά να ασχολείται με την μουσική… Ξεκινά να συνθέτει το 1952 και το 1959 βραβεύεται στο Πρώτο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού του ΕΙΡ, για το «Αστέρι Αστεράκι» με ερμηνεύτρια τη Νάνα Μούσχουρη. Δεκαετίες μετά από αυτή την συνεργασία και μόλις πριν λίγους μήνες οι δύο καλλιτέχνες είχαν μια συγκινητική συνάντηση έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.
Ο Μίμης Πλέσσας διέγραψε μια αξιοζήλευτη μουσική πορεία, γεμάτη από επιτυχίες και βραβεύσεις. Συνεργάστηκε σχεδόν με όλους τους διάσημους Έλληνες συνθέτες και με τα τραγούδια του καθιερώθηκαν και κέρδισαν την αγάπη του κοινού οι μεγαλύτεροι Έλληνες τραγουδιστές.
Έγραψε μουσική για πάνω από 100 ελληνικές ταινίες και 11 ξένες… και έφερε σε επαφή το αμύητο ακόμα ελληνικό κοινό, με την αγαπημένη του τζαζ μουσική, περνώντας την έξυπνα μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο.
«Ένας κορυφαίος συνθέτης, σπουδαίος επιστήμονας και γλυκός άνθρωπος έφυγε από κοντά μας. Ο «Δρόμος» του υπήρξε πλούσιος. Γεμάτος από μελωδίες που ξεκινούν από την τζαζ και διαπερνούν το ελληνικό τραγούδι, αλλά και το ελληνικό σινεμά. Μοναδικός ο Μίμης Πλέσσας. Όπως μοναδικές και οι στιγμές που θα μας χαρίζει για πάντα με τις νότες του» δήλωσε για τον καλλιτέχνη που «έφυγε» πλήρης ημερών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο φως οι θησαυροί της Πομπηίας – Ανακαλύφθηκε υπερπολυτελές λουτρό ηλικίας 2.000 ετών
Πολυσχιδής προσωπικότητα
Ο Μίμης Πλέσσας έφυγε αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη παρακαταθήκη στον πολιτισμό της Ελλάδας, μόλις μία εβδομάδα πριν κλείσει τα 100 του χρόνια. Εκτός από εμβληματικός συνθέτης ήταν και ένας σπουδαίος άνθρωπος. Σεμνός, καλλιεργημένος και ευγενικός, μια πολυσχιδής προσωπικότητα, που όσοι τον γνώρισαν είχαν και μια ιστορία να διηγηθούν.
Για την ταινία «Γοργόνες και μάγκες», ο Γιάννης Δαλιανίδης επέλεξε τη Μαρινέλλα για να τραγουδήσει. O Μίμης Πλέσσας συνέθεσε το «Πες μου πού πας», σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, αλλά ο σκηνοθέτης πίστευε ότι δεν της ταίριαζε. «Μίμη μου, το τραγούδι είναι θαυμάσιο, δεν κάνει όμως για τη Μαρινέλλα. Εγώ θέλω ένα τραγούδι που δεν το έχει φανταστεί κανείς. Θέλω ένα τραγούδι που να ξαφνιάσει!», είπε ο Δαλιανίδης. Τότε, έγραψε το «Άνοιξε πέτρα».
«Οι Θαλασσιές Χάντρες»
Ένα αστείο που ξεκίνησαν ο Μίμης Πλέσσας με τον Κώστα Πρετεντέρη με στόχο τον Δημήτρη Χορν έγινε ένα από τα πιο διαχρονικά σουξέ της ελληνικής μουσικής. Οι δύο δημιουργοί σκέφτηκαν να φτιάξουν ένα τσιφτετέλι για να συμπληρώσουν το 45άρι δισκάκι που στη μια του πλευρά ακουγόταν το “Ποιος το ξέρει” από την φωνή του Δημήτρη Χορν. Τον έπεισαν να το πει στο στούντιο έτσι για να το ακούσουν. Ο Χορν με την πεποίθηση ότι γίνεται πλάκα είπε το τραγούδι πολύ εκφραστικά. Κι ενώ το τραγούδι προοριζόταν για την Τζένη Βάνου δεν την άφησαν να το τραγουδήσει και κράτησαν την εκτέλεση του Χορν.
Καλλιτέχνες αποχαιρετούν στα social media τον Μίμη Πλέσσα
Συγκίνηση προκαλεί η απώλεια του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής. «Μαέστρο, σε ευχαριστούμε για τα πολύτιμα δώρα σου», γράφει ο Γιώργος Νταλάρας στο Facebook για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη που έφυγε σήμερα πλήρης ημερών.
“Βρείτε τα χιλιάδες διαμάντια που έθαψε στον κήπο της υπερπαραγωγικότητάς του”, γράφει στο ίδιο κοινωνικό δίκτυο ο Φοίβος Δεληβοριάς, ενώ η ερμηνεύτρια Κλαούντια Ντέλμερ δηλώνει πως για εκείνη “υπήρξε από τους σημαντικότερους ανθρώπους” στη ζωή της.
“Θαύμα της φύσης και της δημιουργίας”, γράφει με συγκίνηση στο Facebook η Γλυκερία, ενώ η ‘Αντζελα Γκερέκου, ηθοποιός και πρόεδρος του ΕΟΤ, θυμάται τις “σχέσεις αγάπης και πραγματικής φιλίας με τον Τόλη μας”, που “πέρα από τα μαγικά τραγούδια σας … έγιναν πολύτιμοι δεσμοί με τις οικογένειες μας”.
Ακολουθούν οι δηλώσεις των καλλιτεχνών που αποχαιρετούν με συγκίνηση τον μεγάλο μαέστρο:
Γιώργος Νταλάρας: “Αποχαιρετούμε με συγκίνηση κι ευγνωμοσύνη τον Μίμη Πλέσσα. Έναν σπουδαίο συνθέτη και ιδιοφυή μουσικό, πολυσχιδή και δραστήριο πάντα, έναν πραγματικό ευπατρίδη. Μας αφήνει πλούσια και σπάνια κληρονομιά τη μουσική και τα τραγούδια του. Ο Μίμης Πλέσσας, στα πρώιμα χρόνια του, ήταν από τους πρωτοπόρους συνθέτες της σύγχρονης μουσικής και ιδιαίτερα της τζαζ. Όμως, τα εμβληματικά τραγούδια του ‘Δρόμου’ που έγραψε με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο θα είναι πάντα στη ζωή όλων μας και θα τροφοδοτούν και θα εμπνέουν γενιές και γενιές νέων συνθετών, μουσικών και τραγουδιστών. Μαέστρο, σε ευχαριστούμε για τα πολύτιμα δώρα σου”.
Φοίβος Δεληβοριάς: “Ο Μίμης Πλέσσας είναι τόσο μέσα μας, που είναι εύκολο να τον πάρουμε ως δεδομένο: τόσες ταινίες με ανοιχτά αμάξια στις παραλίες, τόσα μεγάλα τραγούδια που μας πετυχαίνουν παντού και πάντα, τόσα μικρά τελετουργικά του βαθειά καταπιεσμένου λαϊκού ερωτισμού μας, τόσα μοτίβα σαν όνειρα που βλέπουμε στον ξύπνιο μας -που ξεχνάμε πόσο μεγάλος μουσικός βρίσκεται από πίσω τους. Τεράστιος πιανίστας -ο Gillespie, ο Coleman Hawkins και ο Lester Young κάτι ήξεραν επ’ αυτού-, εξαιρετικά ευρηματικός μαέστρος κι ενορχηστρωτής, μέγας μελωδός και εναρμονιστής, μουσικός δραματουργός από τους λίγους. Αν κάτι ουσιαστικό είχε να απαντήσει η Ελλάδα στον Μancini, στον Elmer Bernstein, στον Burt Bacharach ήταν αυτός. Ακούστε λίγο πώς διασκεύασε και πώς έπαιξε τον Αττίκ για τη Δανάη στον υπέροχο δίσκο του ‘67. Ακούστε προσεκτικά τα σάουντρακ του «Έγκλημα στα Παρασκήνια» ή του «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα». Ανακαλύψτε τους πιο υποτιμημένους κύκλους τραγουδιών του, όπως το «Μίλα μου για τη λευτεριά» ή «Τα χαμένα χρόνια». Προσέξτε πώς σεβάστηκε τους λαϊκούς ποιητές που του εμπιστεύτηκαν τον λόγο τους -προεξάρχων, φυσικά, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Βρείτε τα χιλιάδες διαμάντια που έθαψε στον κήπο της υπερπαραγωγικότητάς του. Και δώστε του μια πρώτη χειραψία γνωριμίας. Γιατί είναι επιτέλους η ώρα να τον γνωρίσουμε. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους αγαπημένους μου ανθρώπους της οικογένειάς του, χαίρομαι πολύ που στην «Ταράτσα» πριν ένα μήνα φτιάξαμε ένα πολύ προσωπικό αφιέρωμα προς τιμήν του, αγγίξαμε για λίγο κι εμείς την «ψυχή του πιάνου» του”.
Κλαούντια Ντέλμερ: “Ο Μίμης, ο Μαέστρος, ο Πλέσσας άγγιζε και άγγιξε τόσες ζωές με την πηγαία και θαυμάσια μουσική του και το ίδιο και πέρα από αυτό ξεχώριζε τόσο μοναδικός στο πόσο δινόταν στους ανθρώπους, με τέτοια στοργή και ευγένεια … Αυτοί οι καλοί του τρόποι μου έδωσαν κουράγιο να προσπεράσω δύσκολες καταστάσεις. Σε μένα υπήρξε από τους σημαντικότερους ανθρώπους στη ζωή μου … Αρχικά μου χάρισε υπέροχα τραγούδια στο κοινό μας άλμπουμ και τόσες ζωντανές μουσικές συγκινήσεις, ύστερα ως νύφη με συνόδεψε στην εκκλησία στη θέση του πατέρα μου, τα πρώτα πρόσωπα που βλέπανε τα νεογέννητα παιδιά μου (4) στο μαιευτήριο ήταν το δικό του και της συζύγου του της Λουκίλας … και πάντα ήταν παρόν, διαθέσιμος, λαμπερός και γεμάτος αγάπη. Ήταν ευλογία στη ζωή μου… Στα τραγούδια του θα βρείτε όλα αυτά που μπορεί κανείς να εκτιμήσει και να αγαπήσει στη ζωή αλλά και σε αυτόν τον τόπο που τον γέννησε. Αιώνια η μνήμη σου. Σ’ ευχαριστώ για τα ανεκτίμητα δώρα που μου χάρισες”.
Γλυκερία: “Θαύμα της φύσης και της δημιουργίας”!! Ένας οξυδερκής άνθρωπος, πανέξυπνος. Πέρα απ’ το ταλέντο ήταν ένας συνδυασμός πραγμάτων…Ο Μίμης Πλέσσας ήταν ένας τέλειος άνθρωπος. Η μουσική του γνώση και η άρτια δομή των τραγουδιών του καθιστά την τέχνη του διαχρονική και αιώνια! Καλό ταξίδι στο φως σπουδαίε μας!”
‘Αντζελα Γκερέκου: “Πριν λίγες ώρες … σταμάτησαν του ρολογιού οι δείκτες … για τον Μίμη μας… Ένα τεράστιο κεφάλαιο στη μουσική ιστορία της Ελλάδας… ο Σπουδαίος συνθέτης μας Μίμης Πλέσσας -στις 12 Οκτωβρίου θα γιόρταζε τα 100ά του γενέθλια … Οι σχέσεις αγάπης και πραγματικής φιλίας με τον Τόλη μας … πέρα από τα μαγικά τραγούδια σας … έγιναν πολύτιμοι δεσμοί με τις οικογένειες μας. Πέρα από τα μουσικά σου σπάνια δώρα που έδωσες σε όλους απλόχερα θα θυμάμαι πάντα την απαράμιλλη ευγένεια σου το ήθος τη γλυκύτητα σου… Σπάνια χαρίσματα. Η σκέψη μας δίπλα στην λατρεμένη σου Λουκίλα και στην κόρη σου αυτές τις δύσκολες ώρες του αποχωρισμού. Τίποτα όμως δεν τελειώνει εδώ … Το ταξίδι συνεχίζεται … Καλό κι Ευλογημένο ταξίδι στο φως αγαπημένε μας Μιμή!!! Αθάνατος.…”.
Ειδήσεις σήμερα
Μίμης Πλέσσας: Οι μεγάλοι σταθμοί της ζωής του – Οι γάμοι και τα παιδιά του
Πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας – Στις 12 Οκτωβρίου θα γιόρταζε τα 100ά του γενέθλια