Είναι ένα ουμανιστικό νουάρ που διακτινίζεται σε διαφορετικές εποχές, για να εκφράσει όσο πιο ουσιαστικά γίνεται τη βασική του αρχή: η απόλυτη αλήθεια δεν υπάρχει κι όποιος αποπειράται να γίνει απόστολός της δεν μπορεί παρά να είναι επικίνδυνο! Η ιστορία αυτή όπως και η ζωή, ξεπερνά κάθε φαντασία, στο τέλος έχεις την αίσθηση ότι οι γνώσεις που αποκόμισες άξιζαν τον κόπο να διαβάσεις ένα τόσο ενδιαφέρον βιβλίο! Ο συγγραφέας μιλά στον «Ε.Τ.» για το βιβλίο του.
Γιατί αισθανθήκατε την ανάγκη να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Είχα την ίδια ανάγκη που νιώθω όταν γράφω όλα μου τα μυθιστορήματα. Η μυθοπλασία είναι αναντικατάστατο μέρος της ανθρώπινης φύσης. Από καταβολής κόσμου, ο άνθρωπος άκουγε ιστορίες, που αφορούν χαρακτήρες, περιπέτειες, ξεκινώντας από τη Βίβλο. Χρειαζόταν αυτούς τους χαρακτήρες για να χτίσει τη δική του προσωπικότητα. Ετσι, κάθε φορά που τελειώνω μια ιστορία, μου είναι απαραίτητο να ξεκινήσω μια άλλη. Το θέμα μου σ’ αυτό το βιβλίο διαδραματίζεται στη Βενετία, με τις αδελφότητες, την τέχνη, την πίστη, τη βία και την απελπισία…
Ζούμε ένα τέλος εποχής όπου έχουν χαθεί σταθερές και αξίες, ο αγώνας μεταξύ φανατισμού και λογικής δεν τελειώνει ποτέ. Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι πρέπει να μας κρατήσει όρθιους; Υπάρχει ελπίδα να ζήσουμε χωρίς χάσματα μόνο με γέφυρες ειρήνης;
Η Ιστορία μάς διδάσκει ότι αυτό συμβαίνει ανέκαθεν. Το μόνο πράγμα που μας δίνει παρηγοριά είναι ότι ο άνθρωπος μπορεί να ξεπεράσει τις πιο βαθιές πληγές. Εκεί είναι το πραγματικό θαύμα. Αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να συνεχίσει να παραλογίζεται. Ετσι είναι η ζωή…
Συνήθως όταν μιλάμε για το φανατισμό έχουμε στον νου μας τους φονταμενταλιστές θρησκευόμενους ή τους πολιτικούς που θέλουν ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Ο Μετίν Αρντιτί μέσα από το «Φονικό καρναβάλι» ποιο φανατισμό επιδιώκει να ξεσκεπάσει;
Δεν πιστεύω ότι ο φανατισμός έχει να κάνει με τη θρησκεία. Αν κάποιος θέλει να εκφράσει φανατισμό, μπορεί να στραφεί σε αυτήν ως άλλοθι. Αλλά το κακό είναι στην καρδιά του, όχι στη θρησκεία. Οποιοσδήποτε άνθρωπος με βάσει τη θρησκεία μπορεί να ληφθεί ως όμηρος και να χειραγωγηθεί.
Mε τη Μιμή Ντενίση η φιλανθρωπική εκδήλωση για τη διάσωση του Χοροθεάτρου «Δόρα Στράτου»
Υπάρχει γονίδιο φανατισμού σχεδόν στον κάθε άνθρωπο, οι ήρωές σας πώς τον καταστέλλουν; Αραγε θεραπεύεται ένας φανατικός;
Η ρίζα είναι ο φόβος, η έλλειψη αυτοπεποίθησης. Το μόνο φάρμακο κατά αυτού του γονιδίου φανατισμού είναι η αγάπη και η αδελφοσύνη.
Ο ήρωάς σας, Μπενεντίκτ Ουγκ, θα καταφέρει να κρατήσει τις ισορροπίες; Προς ποια μεριά θα γύρει η ζυγαριά, ώστε να μπορέσει να διαλευκάνει τη ραδιουργία που εξυφαίνεται γύρω του;
Ο ήρωάς μου είναι άντρας. Είναι θνητός. Τίποτα δεν αποτελεί εγγύηση γι’ αυτόν, όλα θεωρεί ότι είναι ρευστά.
Διαβάζοντας το βιβλίο σας, μου ήρθαν στο μυαλό όλα τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας. Στενάχωρα, δύσκολα, η επιβίωση τραγική, οι ξεριζωμένοι της ζωής αναζητούν πατρίδα. Πού θέλετε να οδηγήσετε τον αναγνώστη σας;
Η μοναδική μου επιθυμία είναι ο αναγνώστης μου να έχει ενσυναίσθηση για τους χαρακτήρες μου. Να προσπαθεί να τους καταλάβει και να φτάνει σε ένα σημείο που δεν το θεωρεί αναγκαίο να τους κρίνει. Η αίσθηση της αδελφότητας και της αλληλεγγύη είναι να μην μπαίνεις εύκολα στη διαδικασία του να καταδικάζεις τον άλλο.
Πώς βλέπετε τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο το τελευταίο χρονικό διάστημα; Πώς αντιλαμβάνεστε την επόμενη μέρα;
Οπως είπα προηγουμένως , η κατάσταση του κόσμου σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό όπως ήταν πάντα και θα συνεχίσει να είναι, με βάση την ικανότητα του ανθρώπου να ενεργεί ενάντια στα συμφέροντά του και την ικανότητά του να ξεχνά τις τραγικές καταστάσεις που του επιβάλλονται και όσα επιβάλλει ο ίδιος στους άλλους. Αυτή είναι η ανθρώπινη φύση…
Τι σας οδήγησε το 1988 στη δημιουργία του Ιδρύματος Αρντιτί, που χορηγεί υποτροφίες σε αποφοίτους του Πανεπιστημίου της Γενεύης και βραβεία συγγραφής σε μαθητές;
Η ανάγκη μου να ενθαρρύνω την αριστεία. Και επίσης να προωθήσω την ανταλλαγή σκέψεων μεταξύ λαμπρών αριστούχων μαθητών.
WHO IS WHO
Ο Μετίν Αρντιτί (γαλλόφωνος συγγραφέας τουρκικής καταγωγής) γεννήθηκε στην Αγκυρα το 1945 και ζει στη Γενεύη. Το 1998 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα, Mon cher Jean… De la cigale a la fracture sociale, και ακολούθησαν βιβλία που τον καταξίωσαν ως συγγραφέα. Το 2006 τιμήθηκε με το Βραβείο Lipp Suisse για το μυθιστόρημά του La pension Marguerite. Το 2012 ανακηρύχθηκε Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO. Από τις Εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Ρίτας Κολαΐτη, κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του «Η αδελφότητα των ιπτάμενων μοναχών» (2015), «Το παιδί που μετρούσε τον κόσμο» (2017), το οποίο τιμήθηκε με το Prix Mediterranee 2017, και «Φονικό καρναβάλι» (2023).
ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Οι Εκδόσεις Πατάκη μάς προσκαλούν στην πρώτη παρουσίαση του πρώτη παρουσίαση του Μετίν Αρντιτί για το βιβλίο του «Φονικό Καρναβάλι» στην Αθήνα την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1, Αθήνα). Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο συγγραφέας, δημιουργός ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών τέχνης και πολιτισμού Γιώργος Αρχιμανδρίτης και η Ρίτα Κολαΐτη, μεταφράστρια του βιβλίου. Με ταυτόχρονη διερμηνεία (γαλλικά-ελληνικά).