Το ιστορικό κτίριο του Μουσείου, το οποίο συνδέεται με τον Αρχαιολογικό Χώρο του Ιερού της Δήμητρας και της Κόρης, όπου τελούνταν για αιώνες τα Μεγάλα Μυστήρια, υπέστη τις απαραίτητες επεμβάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών του και η έκθεση της μόνιμης συλλογής του ανανεώθηκε, στο πλαίσιο της Ελευσίνας – Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, συστήνοντας με σύγχρονο και εύληπτο τρόπο σε κατοίκους και επισκέπτες της πόλης τους θησαυρούς της διαχρονίας της Ελευσίνας.
Όπως σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στο χαιρετισμό της κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της επανέκθεσης των αριστουργημάτων, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, προχωρούν οι ενέργειες για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελευσίνας, αντάξιο του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής.
O διαγωνισμός
«Πριν από λίγες μέρες, το Συμβούλιο Μουσείων γνωμοδότησε θετικά επί του κτιριολογικού προγράμματος του νέου Μουσείου, εμβαδού περίπου 4.500 τ.μ., και ήδη έχουν δρομολογηθεί οι πρόδρομες ενέργειες, ώστε να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ανάθεση των αναγκαίων μελετών μέχρι το καλοκαίρι», σημείωσε σχετικά η κ. Μενδώνη.
Kαι επεσήμανε πως «με την επανέκθεση επιδιώκονται ο εκσυγχρονισμός της μουσειολογικής προσέγγισης και εκθεσιακής παρουσίασης, η μετάδοση του επιστημονικού λόγου με τρόπο εύληπτο, η αναβάθμιση της επικοινωνιακής δυναμικής και εκπαιδευτικής λειτουργίας της έκθεσης με τη χρήση και οπτικοακουστικών μέσων, με στόχο την αναθέρμανση του εγχώριου και διεθνούς ενδιαφέροντος για την Ελευσίνα και την ιστορία της».
Το παλιό Μουσείο είναι ένα από τα πρώτα αρχαιολογικά μουσεία του ελληνικού κράτους, το οποίο αντικατοπτρίζει τις μουσειακές και αρχιτεκτονικές αντιλήψεις της εποχής του, στα τέλη του 19ου αιώνα. Στα χρόνια που μεσολάβησαν έγιναν μεταγενέστερες προσθήκες, τροποποιήσεις και επισκευές. Η τελευταία έγινε μετά τον μεγάλο σεισμό του 1999.
Στο Μουσείο εκτίθενται κυρίως ευρήματα από τις ανασκαφές στο χώρο του Ιερού και ταφικό υλικό από το λεγόμενο Δυτικό Νεκροταφείο, την κυριότερη νεκρόπολη της Ελευσίνας.
Τα ευρήματα χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. Μεταξύ των αρχιτεκτονικών γλυπτών ξεχωρίζουν το αποκατεστημένο γωνιακό τμήμα της ανωδομής του αρχαϊκού Τελεστηρίου, η μία από τις δύο κιστοφόρους Καρυάτιδες που στήριζαν τη στέγη των Μικρών Προπυλαίων, καθώς και η αετωματική μορφή της «Φεύγουσας Κόρης». Επίσης, δέος προκαλεί το μεγάλο άγαλμα της Δήμητρας, που αποδίδεται στο εργαστήριο του γλύπτη Αγοράκριτου, καθώς και το εντυπωσιακών διαστάσεων αναθηματικό ανάγλυφο του Λακρατείδη με παράσταση ελευσινιακών θεοτήτων.
Η κεντρική ιδέα της νέας έκθεσης αναπτύσσεται μέσα από δύο θεματικούς άξονες: «Ελευσίνα: Η πόλη γύρω από το Ιερό» και «Τα Μεγάλα Μυστήρια». Ο πρώτος θεματικός άξονας είναι αφιερωμένος στην πόλη της Ελευσίνας και στα ιστορικά σημεία που συνέβαλαν στη γένεση και ανάπτυξή της, δηλαδή στη γεωγραφική και στρατηγική της θέση, την ένταξη της περιοχής στην επικράτεια της πόλεως-κράτους των Αθηνών και μεταγενέστερα τη ρωμαϊκή διοίκηση.
Το δεύτερο -και μεγαλύτερο- μέρος του εκθεσιακού προγράμματος είναι αφιερωμένο στα Μεγάλα Μυστήρια. Μέσα από τη διαλογική σύνθεση πρωτότυπων αντικειμένων με σχόλια αρχαίων συγγραφέων, οι δύο πρώτες ενότητες εικονογραφούν και αφηγούνται τον ιδρυτικό μύθο της μυστηριακής λατρείας και το τυπικό της μύησης.
Στη συνέχεια ο επισκέπτης συναντάει τεκμήρια από τις απαρχές της λατρείας, αρχιτεκτονικά-μνημειακά κατάλοιπα και μετασχηματισμούς που υπέστη ο ιερός χώρος διαχρονικά, τα ποικίλα αναθήματα που αφιέρωναν οι πιστοί στις θεές και, τέλος, τα αφιερώματα και μέρη του αρχιτεκτονικού διακόσμου της ρωμαϊκής περιόδου.
Τα «Μυστήρια» του Μαρτίου
Η πλατεία της Μάνδρας μετατρέπεται το Σάββατο 4 Μαρτίου (15:00), σε συνεργασία με συλλογικότητες της πόλης, σε ένα μεγάλο δημόσιο τραπέζι με ομιλίες και ιδιαίτερες συνταγές, στο πλαίσιο της δράσης «Μυστήριο 49 – Συμπόσια».
Το πρωί της ίδιας μέρας (4 Μαρτίου, στις 11:00), η «2023 Ελευσίς» και η ομάδα του Design Campus προσκαλούν τους κατοίκους της Ελευσίνας, φοιτητές, αρχιτέκτονες και πολεοδόμους στην πρώτη ενημερωτική συνάντηση για το «Μυστήριο 41 – Design Campus», που θα λάβει χώρα στο EΛΕVΣΙΣ Innovation Lab, by 2023 Εleusis. Μία δράση χαρτογράφησης της πόλης και των περιβαλλοντικών προβλημάτων της, με στόχο την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για τη λειτουργική ανάπλαση του μέχρι πρόσφατα ανενεργού camping Οαση.
Το «Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια» επιστρέφει, υπό την επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, στις 19 Μαρτίου (12:00-13:30) με μία μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία και το Μεγάλο Ψυχοσάββατο της Σαρακοστής, με κείμενα και δημοτικά τραγούδια για το θείο και το ανθρώπινο πάθος στον γεμάτο συμβολισμούς αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.
Ερμηνεύουν μία από τις πιο σημαντικές εκπροσώπους του παραδοσιακού τραγουδιού, η Κατερίνα Παπαδοπούλου, ένας από τους μεγαλύτερους Ηπειρώτες τραγουδιστές, ο Κώστας Τζίμας, και ο τραγουδιστής και δεξιοτέχνης στην ποντιακή λύρα Ηλίας Υφαντίδης. Η «2023 Ελευσίς», σε συνεργασία με τις ομάδες πeripatos sociocultural enterprise και Artopolis Cultural Association, διοργανώνει το Μυστήριο 68 ΣΤAΛΚΕΡ, περιπατητικές διαδρομές και παιχνίδια πόλεως πάνω σε θεματικές όπως το περιβάλλον, η ιστορία και η βιομηχανική αρχαιολογία.
Ειδήσεις σήμερα
Τραγωδία στα Τέμπη: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις για τη φονική σύγκρουση
Τέμπη: Στους 38 οι νεκροί από τη σύγκρουση τρένων – Συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού